Diğer
    Ana SayfaBebek10 adımda tuvalet eğitimi: Tuvalet eğitimine ne zaman başlamalı?

    10 adımda tuvalet eğitimi: Tuvalet eğitimine ne zaman başlamalı?

    -

    Bebek bezleriyle olan ilişkinizi bitirmeyi mi düşünüyorsunuz? O zaman basit ama etkili yöntemlerle tuvalet eğitimine başlamanın tam zamanı! Elbette küçük ortağınızın işbirliğiyle… Peki tuvalet eğitimi ne kadar sürer? Tuvalet eğitimine ne zaman başlamalı? Tuvalet alışkanlığı ne zaman kazandırılır? İşte 10 adımda tuvalet eğitmi

    TUVALET EĞİTİMİNE NE ZAMAN BAŞLAMALI?

    Bebeğiniz artık büyüyor. Ona aldığınız birbirinden şık kıyafetlerin altında potluk yapan bezler ise sizi iyiden iyiye rahatsız ediyor. Artık tuvalet eğitimine başlamak için doğru zamanın geldiğini düşünüyorsunuz. Ama unutmayın, bu kararı siz değil çocuğunuz verecek! Yapmanız gerekense onun verdiği işaretleri doğru algılayarak, tuvalet eğitimine başlamak için uygun zamanı kollamak… Nasıl mı? Artık kirli bezler onu rahatsız ediyorsa, tuvalet ihtiyacını çeşitli söz ve hareketlerle ifade ediyorsa, bağırsak faaliyetleri belli bir düzene girdiyse vakit geldi demektir. Tüm şartların uygun olduğunu düşündüğünüzde aşağıdaki yöntemleri uygulayarak, çocuğunuzun tuvalet eğitimine başlayabilirsiniz.

    TUVALET ALIŞKANLIĞI NE ZAMAN KAZANDIRILIR?

    Uzmanlar, tuvalet eğitimi için en uygun dönemin 1,5-2,5 yaş arası olduğunu belirtse de bunun her çocuk için farklılık gösterebileceğini unutmayın.

    10 ADIMDA TUVALET EĞİTİMİ

    1. Ona bir lazımlık alın ve bir süre odasında tutarak, alışmasını sağlayın. İncelemesine ve isterse tabure gibi kullanmasına izin verin.
    2. Hangi saatlerde tuvalet ihtiyacını giderdiğini belirleyerek, o zaman dilimlerinde lazımlığı kullanmasını sağlayın. Örneğin, her sabah uyandığında ya da yemek sonrasında…
    3. Tuvalet ihtiyacı geldiğinde bunu sizinle paylaşmasını sağlayın ve o anlarda lazımlığı kullandırın.
    4. Lazımlıkta oturmak onu huzursuz ediyorsa mutlaka yanında olun. Birlikte kitap okuyun ya da şarkı söyleyerek bu aktiviteyi eğlenceli hale getirin.
    5. Onu lazımlık kullanarak tuvaletini yapmaya teşvik etmek için her olumlu hareketini takdir edin ancak ödülü abartmayın. Küçük ama yaptığının doğru olduğunu gösterecek hediyeler verin.
    6. Yanında siz olmadan da lazımlığı rahatça kullanabileceği, kolay giyilip çıkartılabilen kıyafetler giydirin.
    7. Lazımlığı kullanmak istemezse kendi haline bırakın ama kızmayın. Gerekirse tuvalet eğitimine bir süre ara verin.
    8. Bir süre sonra lazımlığı banyoya taşıyın ve ona nedenini anlatın. Sonraki aşamada lazımlık yerine tuvalet adaptörü kullanmaya başlayın.
    9. Saat 18.00’den sonra fazlaca su ve benzeri sıvılar tüketmesine izin vermeyin. Yatmadan önce mutlaka tuvalete götürün.
    10. Çocuğunuzun tuvalet alışkanlığı kazanması için geceleri bez bağlamayın. Bunun yerine yatak koruyucu örtüler kullanın. Yaşanabilecek küçük kazalarda ona kızmayın, ceza vermeyin.

    BEBEKLERDE PİŞİĞE NE İYİ GELİR?

    - Advertisement -

    BEBEKLERDE UYKU DÜZENİ NASIL OLMALI? İŞTE AY AY UYKU DÜZENİ TABLOSU

    EYVAH BEBEĞİM YÜRÜMÜYOR! BEBEKLER KAÇINCI AYDA YÜRÜR?

    EYVAH OĞLUM PİPİSİYLE OYNUYOR

    Formsanté Dergisi Arşiv



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz