Vücudunuzdaki kas-yağ miktarı, beslenme ve spor alışkanlıklarınız metabolizma hızınızı etkiliyor. Yapacağınız küçük değişikliklerle onu hızlandırmak, sizin elinizde! Saat gibi işleyen bir metabolizma için nasıl beslenmeli, günlük hayatımızı nasıl düzenlemeli ve hangi egzersizleri yapmalı? Bu soruların hepsinin yanıtı haberimizde.
AYTAÇ ÖZKARDAŞ [email protected]
O, kimi zaman çok yiyen obur arkadaşınızın inadına incecik olmasının ‘sırrı’ olarak gösterilir, ya da bir diğerinin su içse kilo almasının… Halk arasında ‘metabolizma hızı’ olarak bilinen bu gizemli şey gerçekte nedir peki?
Bazal metabolizma hızı, ‘vücudun temel fonksiyonlarını devam ettirebilmek için, hareket etmeksizin bir günde ihtiyacı olan minimum enerji miktarı’ olarak tanımlanıyor. Dinlenme anında vücudun oksijen kullanma kapasitesine bakılarak ölçülüyor ve kişiden kişiye değişiklik gösteriyor. Aslında vücudumuz sadece hareket ederken değil, yemek yeme, uyuma ve benzeri birçok faaliyet sırasında da devamlı kalori yakıyor. Vücuttaki kas ve yağ dokularının birbirine olan oranı metabolizma hızını etkiliyor. Örneğin kaslı bir vücut, -daha az vücut yağına sahip olduğundan- hızlı bir metabolizmanın göstergesi olabiliyor.
Tabii ki metabolizma hızının kilo alıp vermede de önemli bir etkisi bulunuyor. Eğer hızlıysa şanslısınız, çünkü bu, vücudunuz enerji sağlamak için daha hızlı kalori yakıyor anlamına geliyor. Öte yandan bazal metabolizma hızınız ne kadar düşükse, kilolu olma ihtimaliniz de o kadar yükseliyor. Ancak beslenme ve egzersiz alışkanlıklarınızda yapacağınız değişikliklerle vücudunuzu motive etmek, saat gibi işleyen bir metabolizmaya sahip olmak yine sizin elinizde…
PLAN 1
METABOLİZMANIZI HIZLANDIRACAK BESLENME ÖNERİLERİ
‘Bazal metabolizma hızımızı artırmak için nasıl bir beslenme yöntemi izlemeliyiz?’ Bu soruyu Moms’ for Bodywatchers’dan Beslenme Uzmanı Linda Günyüz’e sorduk. İşte Günyüz’ün metabolizma hızını artıracak beslenme önerileri…
Düzenli öğünlerle az miktarda yiyin:
Bu, metabolizmanızı sürekli çalıştırır ve örneğin günde sadece 1 öğün yemeye göre çok daha fazla kalori yakarsınız. Üç saaten fazla zamanı bir şey yemeden geçirmeyin. Çünkü metabolik hızınız yemekten iki saat sonra düşer, onu olabildiğince sık hızlandırmak mantıklı bir davranıştır.
Aç kalarak metabolizma hızınızı düşürmeyin:
Kendinizi aç bırakarak kilo vermek diye bir şey yoktur. Bu tarz, uzun vadede metabolizmanızı bozmaktan başka bir işe yaramaz. Bilinçsizce yapılan diyetler sonucunda bazal metabolizma hızı yavaşlar ve bunun sonucunda bir günde harcadığınız enerji de azalır. Bu durum sonucunda ise ya diyet yaparken kilo verme hızımız düşer ya da daha az yememize rağmen daha çabuk kilo alır hale geliriz. Öyleyse akıllıca yemek seçimi yapmalı ve vücudunuza yediğiniz kalorileri nasıl yakması gerektiğini öğretmelisiniz.
Haberin devamı 2008 Ekim sayımızda