Diğer

    10 çözüm

    -

    Ülkemizde çiftlerin yaklaşık yüzde 15’i doğal yoldan çocuk sahibi olamıyor. Bu aşamada devreye giren tüp bebek tedavisi çoğu zaman çiftlerin yüzünü güldürse de, bazı durumlarda o da başarısızlıkla sonuçlanabiliyor. Ancak günümüzde geliştirilen yardımcı yöntemler sayesinde artık tüp bebek tedavisinde başarı elde etme oranı oldukça yüksek…

    Funda Çatar – Fotoğraflar: YEDİTEPE ARŞİV

    İnfertilite sorununa tüm dünyada olduğu gibi, ülkemizde de son yıllarda daha sık rastlanıyor. Bundan 20 yıl önce üreme çağındaki çiftler arasında yüzde 7-8 oranında görülen kısırlık, günümüzde tüm dünyada yüzde 10, hatta Batı ülkelerinde yüzde 15'lere ulaşmış durumda. Hepimizin bildiği gibi; zararlı yaşam alışkanlıkları, stres, çocuklukta veya erişkin dönemde geçirilen bazı hastalıklar gibi pek çok etken kısırlık nedeni olabiliyor. İşte, bu durumda yapılması gereken şey, kuşkusuz, tüp bebek yönteminden yararlanmak. Modern tıp, tüp bebek konusundaki çalışmalarını her geçen gün yoğunlaştırıyor ve son gelişmeler ile hamilelik oranları da artıyor. Ancak yine de bazı durumlarda tüp bebek denemeleri başarısızlıkla sonuçlanıyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Cem Fıçıcıoğlu, doğru zamanda uygulanacak olan çeşitli yardımcı yöntemlerle bu sorunun üstesinden gelinebileceğine dikkat çekiyor. Biz de tüp bebek tedavisinde başarıyı artıran 10 yöntemi ayrıntılarıyla derledik ve sayfalarımıza taşıdık.

    BLASTOSİST TRANSFERİ

    Döllenen yumurta bölünerek 2. günde 2-4 hücreli hale geliyor ve klasik tüp bebek uygulamalarında bu evredeki embriyo anne rahmine transfer ediliyor. Oysa embriyonun 5. günde, yani blastosist adı verilen çok hücreli evresinde rahme tutunabilme şansı daha yüksek. Son yıllarda kullanılan tekniklerin artması ve gelişmesiyle birlikte anne rahmine transfer, embriyoların blastosist evresinde de gerçekleştirilebiliyor. Önce adetin 20-23. günleri arasında, rahimden biyopsi yoluyla alınan hücreler laboratuarda çoğaltılarak bir kültür ortamı oluşturuluyor. Ardından, embriyonun rahim dokusuna benzeyen bu kültür ortamında gelişmesi sağlanıyor. Embriyo da 5. gününde anne rahmine transfer ediliyor. Böylelikle daha iyi kalitede embriyo elde edilirken, hamilelik şansı artıyor.

    - Advertisement -

    Ne zaman uygulanıyor? Kötü kalitede embriyo gelişiminin gözlendiği tekrarlayan başarısızlıklarda, tek embriyo transferi isteyenlerde veya embriyonun rahme tutunamadığı durumlarda başvuruluyor.

    PREİMPLANTASYON GENETİK TANI

    Embriyonun rahimde tutunamamasının ardında, çok sık olmamakla birlikte, kromozal yapıdaki bozukluk yatabiliyor. Anne adayında transfer edilecek olan embriyo sayısından daha fazla embriyo varsa, preimplantasyon genetik tanıya başvurulabiliyor. Laboratuar ortamında elde edilen 6-8 hücre aşamasındaki embriyoların içlerinden, mikroskop altında, 1-2 hücre alınıyor. Ardından hücrelerin kromozomları inceleniyor ve hangi embriyonun hangi hastalığı taşıdığı belirleniyor. Genetik testleri yapılan embriyoların sağlıklı olanları da anne rahmine transfer ediliyor.

    Ne zaman uygulanıyor? Tekrarlayan tüp bebek denemelerinde hamilelik elde edilemeyen çiftlerde, ailesinde ve kendisinde genetik hastalık olanlarda, ciddi sperm bozukluklarına ve erkek infertilitesine sahip çiftlerde ve anne adayının ileri yaşta olduğu durumlarda faydalanılıyor.

    Haberin devamı 2008 Eylül sayımızda…



    Önceki İçerik
    Sonraki İçerik

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz