Dünyada en çok yapılan ameliyatlar meme büyütme ameliyatları. Türk kadınları gibi meme dokusu büyük olan toplumlarda ise meme küçült operasyonları meme büyütme operasyonlarından daha fazla yapılıyor. Bu ay her iki yöntem hakkında merak ettiklerinizi işin uzmanına sorduk.
Her kadın ideal göğüslere sahip olmak ister. Neyse ki tıp bu konuda birçok imkan sunuyor. Göğüs estetiği operasyonlarının aşamalarını, iyileşme sürecini ve sonuçlarını Amerikan Hastanesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Reha Yavuzer anlattı.
Meme büyütme ameliyatında öncelikle nasıl bir yol izleniyor?
Hastanın meme dokusunun büyüklüğü, kalınlığı, göğüs kaidesine oturduğu yerin bölgesi, içe mi bakıyor, dışa mı bakıyor, yukarıda mı, aşağıda mı, sarkıklık var mı, derisi gergin mi, deri elastikiyet kaybı var mı gibi parametreler ameliyatta izlenecek yola yardımcı oluyor. Bu parametreler çerçevesinde her hastayı adeta parmak izi gibi düşünüp bu şekilde hesaplamalar yapmak gerekiyor. Bu hesaplamalar sonrasında ise ameliyat tasarlanıyor. Tabii burada kişinin beklentisi de önemli; her hasta aynı sonucu arzu etmiyor. Kimi hasta doğallığı bozulsun istemiyor, kimi frapan görünmek istiyor. Biz işe bilimsel açıdan bakmalıyız; bu perspektiften bakıldığında ana amacımız hasta hem giyinikken hem de soyunukken bakıldığında silikon meme protezi olduğu anlaşılmaması.
Meme protezlerinin kaç çeşidi bulunuyor?
İki tip protez var; bunların ikisinin de dış kısmı silikon kaplı. Birinin iç kısmı boş, diğerinin ise silikon jel dolu. Birinin hazır formu var, diğerinin içerisine su koyulup büyütülüyor. İçi su dolu olanlarla jel olanlar arasında hissiyat açısından bir farklılık bulunuyor. Doğal sonuçlar açısından içi jel olanlar daha avantajlı kabul ediliyor. Jelin eskiden patlama veya şekil değiştirme ihtimali vardı. Şimdi ise protez kesilse dahi içindeki malzeme dışarı doğru çıkıyor, baskıyı çekince içeri kaçıyor. Bunun da temel nedeni koenzim molekül denilen yapışkan içerikli moleküllerin kullanılıyor olması. Yine bu malzemeyle şekil vermek daha kolay; içi su dolu olanlarda şekil vermek mümkün olmuyor. Silikon jel protezler damla veya yuvarlak formda oluyor. Damla modeli, üst kısmı daha boş, alt kısmı daha dolgun bir görüntü sağlıyor. Yuvarlaklarda ise üst kısım daha bombeli duruyor. Formuna karar verdikten sonra yine hastanın durumuna bakarak boyutuna karar veriliyor.
Büyütme ameliyatı nasıl gerçekleştiriliyor?
Protezler koltukaltı, meme başı, meme altındaki oluk veya göbek deliğinden yerleştirilebiliyor. Diyelim ki hasta göğüslerinin üzerinde hiçbir şekilde iz istemiyor, o zaman koltuk altından yapılıyor. Veya hastanın meme altı kıvrımında çok hafif güzel bir oluk var o zaman o bölge kullanılıyor. Tüm dünyada gerçekleştirilen operasyonların yüzde 90’ı meme altındaki oluktan yapılıyor. İzin gizlenebilmesi, meme dokusunun kesilmemesi, meme süt kanallarına dokunulmaması, duyu kaybının yaşanmaması, süt kanalları kesilmediği için herhangi bir enfeksiyon riskinin en aza indirilmesi gibi sebepler bu kararda etkili oluyor.
Ameliyat süreci ve sonrasından bahsedebilir misiniz?
Genel anesteziyle yaklaşık 1,5 saat sürüyor. Duruma göre hastanede bir gece kalınabiliyor. Bir ay kadar sporcu sütyeni veya tıbbi içerikli destekli sütyen takılması öneriliyor. İlk bir hafta hastanın kanamalara dikkat etmesi gerekiyor. Ameliyattan iki-üç gün sonra işe dönülebiliyor. Bir hafta sonra ise hastanın ağır kaldırmasına ve araba kullanmasına müsaade ediliyor. Tenis, sörf, kayak gibi darbe ihtimali olan ağır sporlardan bir ay boyunca kaçınmak gerekiyor.
Asimetrik göğüslerde de büyütme yapılıyor mu?
Aslında her kadının daha doğrusu her insanın sağ tarafı ile sol tarafı birbirinden farklı. Bazı bireylerde bu fark daha fazla, daha belirgin. Bu fark daha belirgin olduğu takdirde asimetrik protez yerleştiriliyor. Tamamen bir ölçüm çerçevesi içerisinde yapılıyor.