Kalp ve damar hastalıkları, batı ülkelerinde en yaygın ölüm nedenlerinin başında geliyor. Türkiye ise, 50 yaş altı kalp krizine bağlı ölümlerde Avrupa’da birinci sırada yer alıyor. Aslında bu hastalıklardan yüzde 80 oranında korunabilmemiz mümkün.
| |
| |
Beyaz et, kalp sağlığınız açısından en yararlı et grubuna giriyor. Dolayısıyla beyaz etleri, kırmızı etlere tercih edin. Tabii aşırıya kaçmamak şartıyla kırmızı et de tüketebilirsiniz. Ancak aklınızda bulunsun, karides ve kabuklu deniz hayvanları kolesterolden oldukça zenginler. Sosis, salam ve sucuk gibi işlenmiş et ürünleri ile karaciğer ve işkembe gibi sakatatlardan da uzak durmanızda fayda var.
2. Sofranızda kepekli ürünlere yer verin Tahıllar yağ bakımından fakir, vitamin ve posa bakımından ise zengin bir besin grubu. Yapılan araştırmalara göre; eriyebilen posa, kolesterolü düşüren etkiye sahip. Yulaf, çavdar, fasulye, bezelye, pirinç kabuğu ve turunçgiller, eriyebilen posadan zengin besinler arasında yer alıyor. Bu nedenle beslenmenizde beyaz un yerine işlenmemiş buğday unu, yani kepekli ürünleri tercih etmeniz yerinde. Örneğin seçimleriniz beyaz yerine kepekli makarna ve kepekli pirinç olabilir.
12. Haftada en az 150 dakika spor
Kalp sağlığınızı korumak için hareketli bir yaşam tarzını benimseyin ve spor yapmayı alışkanlık haline getirin. Uzmanlar, haftada en az 150 dakika spor yapmanız gerektiğini söylüyor. En ideali ise temiz havada yapılan yürüyüşler. Özellikle soğuk havalarda bunu gerçekleştirmekte güçlük çekiyorsanız, hemen bir fitness merkezine kayıt olun.
Haberimizin devamı 2007 Aralık sayımızda…