Diğer
    Ana SayfaSağlık2006'da anne adaylarının gündemi bu olacak "5. haftada cinsiyet tespiti"

    2006’da anne adaylarının gündemi bu olacak “5. haftada cinsiyet tespiti”

    -

    Doğacak bebeğin cinsiyetinin tespit edilmesi, günümüzde ultrasonla en erken 11. haftadan itibaren mümkün olabiliyor. ABD’de ise bir firma hamileliğin 5. haftasında cinsiyet tespiti yapabildiklerini öne sürüyor. Ülkemizde özel bir hastane de bu testi Türkiye’ye getirebilmek için Sağlık Bakanlığı’na başvurmuş bile.

    Haber önerisi için internette dolaşırken tesadüfen rastladığım bir site çok ilgimi çekti. ABD’de, Acu – Gen Massachusets adlı özel bir şirket, gebeliğin 5. haftasında bebeğin cinsiyetini tespit edebildiklerini, hatta ikiz annesi olup olmadığınızın bile belirlenebildiğini ileri sürüyordu. Ancak testi Amerikan İlaç Dairesi (FDA) henüz onaylamıyordu. Bu nedenle test şu anda sadece ABD içindeki siparişleri, internet üzerinden kabul ediyor.
    Firma, geliştirdiği DNA testi kitini 14 yıldan bu yana yaptığı çalışmalar sonucu ortaya çıkarmış. Ancak cinsiyeti nasıl belirledikleri konusunda ser verip sır vermiyor. Bizim ülkemizde böyle bir uygulamanın geçerlilik kazanmasının, gerek etik kaygılar, gerekse yasal kısıtlamalar nedeniyle çok zor olduğunu düşününüyorum. Yine de cinsiyet tespit kitinin ülkemizde bilinirliği ve uygulanması konusunda küçük bir araştırma yapmaya karar verdim. Sonuç beni çok şaşırttı. Öğrendim ki, İstanbul’da özel bir hastane bu testi Türkiye’ye getirebilmek için Sağlık Bakanlığı’na başvurmuş bile! Ben de, cinsiyet tespit kiti hakkında detaylı bilgi almak için yetkililerle görüşme talebinde bulundum. Röportaj talebim, ürün Sağlık Bakanlığı’ndan henüz onaylanmadığı gerekçesiyle reddedildi. Bu kez uzman doktorlara yöneldim. Her şeyden önce bu testin bilimsel geçerliliğini merak ediyordum. Ayrıca erkek çocuğun genel olarak daha çok arzulandığı bir coğrafyada yaşıyoruz. Böyle bir kolaylık, kız erkek nüfusunda önemli değişikliklere yol açabilir. En basitinden kürtaj oranlarında patlamaya neden olması mümkün. Çünkü ülkemizde hamileliğin 10. haftasına kadar kürtaj yapılması yasal. İşte araştırmamın sonucunda şimdi okuyacağınız haber ortaya çıktı.
    Doğadaki kız-erkek oranını bozabilir!
    Aslında düşüncemde çok da haksız değilim. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Kağan Kocatepe, bu test Türkiye’de uygulandığı takdirde ciddi bir kürtaj patlaması yaşanacağına şu şakilde dikkat çekiyor: Yurt dışında, çiftler doğacak olan bebeklerinin cinsiyeti üzerinde çok fazla durmuyorlar. Ancak ülkemizde pek çok çift, ‘nasıl olsa istemediğimiz cinsiyette olursa aldırırız’ düşüncesine kapılabilir. Dolayısıyla, evde DNA testi kiti, bizde uygulanabilecek bir yöntem değil. Uzun vadede, doğadaki kız-erkek oranının bozulmasına bile neden olabilir. Bunların yanı sıra, ailelerin korunma yöntemindeki alışkanlıkları değişebilir. Zira aynı cinsiyette birkaç çocuk sahibi aileler, korunmak yerine bu testten yararlanabilirler! Peki, Amerika’da bu testten yararlanan çiftler ne diyor?

    Devamı 2005 Aralık sayımızda…



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz