Diğer
    Ana SayfaSağlık2009 Sağlık ajandanız

    2009 Sağlık ajandanız

    -

    Sağlıklı bir yaşam için mutlaka can sıkıcı, monoton kurallarla boğuşmak zorunda değiliz aslında. En basitinden kahkahalarla gülmek veya masaj yaptırmak gibi oldukça keyifli şeyler de bizi hastalıklardan koruyabiliyor. İşte günlük, haftalık ve aylık bazda yapmanız gerekenler.

    FUNDA ÇATAR

    Şimdi kendinize hemen minik bir ajanda edinin, adına da 'sağlık ajandam' deyin. Çünkü bu ajandaya iş toplantılarını değil, sağlığınız için yapmanız gerekenleri not düşeceksiniz! Hemen sıkılmayın, çünkü verdiğimiz tüyolar birbirinden eğlenceli! Örneğin, ajandanızda her gün yapılacaklar listesine 'kahkaha atacağım' cümlesini not düşün! Her hafta yapılması gerekenler bölümüne de, 'sevişmeyi' ve bir parça çikolata yemeyi ekleyin. Konser veya tiyatro etkinliklerine katılmak da, her ay yapmanız gereken bölümde yer alsın. Gördüğünüz gibi sağlıklı bir yaşam için mutlaka sıkıcı ve eziyetle işlemlerle uğraşmak zorunda değilsiniz. Çok keyifli ve bir o kadar da masrafsız yöntemlerle de hastalıklardan korunabilirsiniz. Evet, sağlıklı bir yıl geçirmek için yapmanız gereken her şey 2009 sağlık ajandasında!

    HER GÜN

    Rengarenk beslenin: Mor patlıcan, kırmızı domates, turuncu havuç, yeşil elma… Sebze ve meyvelere renk veren maddeler (örneğin beta karoten) antioksidan görevi üstlenerek kanser riskini yüzde 40 oranında düşürebiliyor. Sağlıklı bir yaşam için her gün 5 avuç sebze ve meyve tüketin.

    - Advertisement -

    Bol bol su için: Her bir kilomuz için yaklaşık 35-40 militre sıvıya ihtiyacımız var ki bu da 60 kiloluk bir kişide ortalama 2.4 litreye karşılık geliyor. Eğer vücudumuzda ihtiyaç duyduğumuz kadar sıvı olmazsa, bu durumda organlara yeterince oksijen taşınamıyor ve kan basıncımız düşmeye başlıyor. Ayrıca baş ağrısı ve yorgunluktan tutun da kalp çarpıntısı gibi pek çok sorunla baş etmek zorunda kalıyoruz.

    Kaslarınızı çalıştırın: İşyerinde sürekli oturanlar, saatler boyunca ayakta kalanlar veya vücudunda sadece tek bir bölgeye yüklenmek zorunda kalanlar; bu kişiler genellikle duruş bozukluğu veya bel fıtığından yakınıyorlar. Bu sorunların önüne geçmek için her gün 10-15 dakika boyunca sırt, kalça ve karın kaslarınızı güçlendiren egzersizleri yapmanız yeterli.

    Katıla katıla gülün: Yapılan bir araştırmaya göre; bir dakika boyunca güldüğünüzde, vücudunuz sanki 45 dakika boyunca gevşetici egzersiz yapmış gibi canlanabiliyor. Gülmek aynı zamanda beyindeki oksijen miktarını artıyor, stresin olumsuz etkilerini azaltıyor ve sindirim sistemini uyarıyor.

    Rutine son verin: Vücudunuz gibi beyninizin de formunu korumanız gerekiyor. Bunu yapmanın en iyi yolu ise, günlük rutininizi bozmak. Örneğin, işyerine farklı yollardan gidebilir veya herhangi bir işinizi sağ yerine bu kez sol elinizle yapabilirsiniz.

    Odanızın ısısına dikkat edin: Rahat bir şekilde soluk alıp verebilmek ve deliksiz bir uyku için yatak odanızdaki ısı geceleri 18 derece olmalı. Ayrıca kış mevsiminde de, havanın nemli kalabilmesi için, odaları günde 5 kez havalandırın. Aksi halde burun mukozanız kuruyarak soğuk algınlığı veya gribe yol açan bakteri ve virüslere karşı direncini yitirmeye başlayabilir.

    10 dakika mola verin: Yoga yapın veya sadece birkaç kez nefes derin nefes alıp, verin: Bu tip minik molalar, kandaki kortizol hormonunun değerini düşürerek; kalp krizi ve depresyona yakalanma riskinizi azaltıyor.

    Haberin devamı 2009 Şubat sayımızda…



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz