Diğer
    Ana SayfaTrend2011’in fitness trendleri

    2011’in fitness trendleri

    -

    Fitness trendleri hayatla birlikte her geçen yıl değişiyor. Bugün çok popüler olup milyonları peşinden sürükleyen egzersiz biçimleri yarın unutulup gidiyor. Peki, 2011’de bizi neler bekliyor? İşte moda dersler, gözden düşenler, 2011’de spor salonlarına damgasını vuracak eğilimler…

    Çalıştırdığımız kas grupları aynı olsa da, yine bolca kalori yakıp, ter atıp incelmeyi hedeflesek de, zaman tıpkı moda gibi fitness trendlerini de değiştiriyor. 2011’de en çok öne çıkan eğilim, eğlencenin sporla iç içe geçmesi. Özellikle büyük kentlerde stresin dozu arttıkça spor yaparken eğlenmek, deşarj olmak bir ihtiyaç halini alıyor.

    Vur patlasın, çal oynasın fitness
    Son yıllarda dünyayı kasıp kavuran Zumba ateşi spor salonlarını bir parti mekânı haline dönüştürüyor. MyClub Spor Koordinatörü Mete Bektaş, Latin ezgileriyle birlikte yapılan Zumba’nın son derece yenilikçi ve coşkulu bir ders olduğuna dikkat çekerek, “Canlı perküsyon performansları eşliğinde yapılan masterclass’larda üyeler, parti havasında, fark›na varmadan kalori yakıyorlar” diyor.

    2011-fitness-trendleri2Hillside City Club-Etiler Kulüp Müdürü Mehmet Can Uzun ise, dünyada eğlence ile egzersizi iç içe geçiren grup egzersizlerinin oldukça revaçta olduğunu söyleyerek “Türkiye’de de trend bu yönde. Latin dans derslerine eskiden beri bir ilgi vardı. Bu ilgi, son yıllarda spor merkezlerine taşındı. Aerobik gibi basit adımlar ve kolay hareketlerle yapılan egzersizler, tabii ki Latin müziği eşliğinde daha eğlenceli bir hale geliyor. Bu derslerde, zamanın nasıl geçtiğini anlamıyorsunuz” diye konuşuyor. Uzun, pilatesin halen gözde olduğunu, ancak yakın bir gelecekte bu yoğun ilginin azalacağını söyleyerek şöyle devam ediyor: “Tenis, squash gibi raketli sporlara dünyada olduğu gibi Türkiye’de de olan ilginin azaldığını belirtmek gerekiyor. Geçen yıllar tabii ki bu sporlara olan ilgiyi tamamen ortadan kaldırmıyor ama kortlara ayrılan alanlar daralıyor.”

    Kişiye özel ‘butik’ fitness
    Bir tarafta devasa bir salonda onlarca kişi hep beraber eğlenip, harika müzikler eşliğinde spor yaparken, diğer taraftan ‘kişiye özel’ egzersiz kavramı da ilgi topluyor.

    - Advertisement -

    2011-fitness-trendleri3Örneğin, son yılların gözde egzersiz rutini pilates, artık daha butik stüdyolarda, kişisel eğitmenlerle birlikte birebir yapılıyor. Hero House Pilates de, bu işin butiğini yapanlardan. Genel Koordinator Sevgi Ertaş, “Öncelikle kişinin duruş analizini yapıyoruz. Program sırasında uygulanacak her hareket, bu analiz ile belirlenen kişisel vücut ihtiyaçlarına göre tasarlanıyor. Öğrenciler yaş grupları, vücut özellikleri ve spor geçmişlerine göre, 3 ila 5 kişi arasında gruplandırılıyor” diyor.

    Les Ottomans GYM Danışmanı Gökhan Sonbahar da, kişinin programını hazırlarken, fitness çalışmalarında nelerden hoşlanıp hoşlanmadığını ve kişisel engellerini göz önüne aldıklarını söyleyerek, “Yaptığımız bir araştırmaya göre, insanların spor merkezlerinde programsız bir biçimde çalışmaları, ileriki yaşlarda ciddi zararlara yol açabiliyor. Kişiye özel spor programı sayesinde bu olumsuzluklar yaşanmıyor’’ diye konuşuyor.

    Ne kadar hızlı, o kadar iyi
    Günümüzde zaman her şeyden daha değerli. Kimsenin hiçbir şeyi şöyle sakin sakin yapmaya vakti yokmuş gibi görünüyor. Hal böyle olunca, spor salonunda geçirilen zaman da mümkün olduğu kadar sınırlandırılmaya çalışılıyor. Son yıllara damgasını vuran ‘express fitness’ kavramı 2011 yılında da devam edecek, hatta bu yönde teknolojinin yardımıyla daha da mesafe katedilecek gibi görünüyor.

    2011-fitness-trendleri4The Ritz-Carlton, İstanbul Laveda Spa Müdürü Bülent Tüysüz, yeni bir alet olmasa da ‘Rom’un bu yılda popülerliğini koruyacağını söylüyor. Uzay filmlerinden fırlamış gibi görünen bu alet, 4 dakika üst vücut 4 dakika alt vücut olmak üzere toplam 8 dakikada bütün vücudu kısa sürede çok etkili bir şekilde çalıştırıyor. Ekspres alternatifler grup egzersizlerinde de bulunuyor. Birçok spor klübü, Express Bosu, Express ABS, Express Butts gibi hızlı grup egzersizleriyle zamanı dar olan üyelerine hizmet verme yoluna gidiyor.

    Outdoor aktiviteler öne çıkıyor
    Geçtiğimiz sezondan itibaren öne çıkan bir başka yaklaşım da, bazı aktivitelerin dış mekanlara taşınması. Koşu, bisiklet, trekking, rafting gibi aktiviteler, spor merkezlerince dış mekanlarda organize ediliyor. Doğayla iç içe, temiz havada yapılan bu aktivitelerde kişiler hem bedensel hem de ruhsal olarak kendini yeniliyor.

    Salonlarda teknolojik devrim
    Fitness aletlerinde de son yıllarda büyük değişiklikler oluyor. Örneğin, çok amaçlı kardio cihazlarında dağda yürüyüş yapıyor hissi veren yüzey animasyonlarıyla tırmandığınız alanı ekrandan izleyebiliyor ya da hız yapıyorsanız ekranda sizi motive eden bir pist görüntüsüyle koşabiliyorsunuz. Eklem problemi olanlar için yerçekimsiz koşu bandı ya da koşarken size iyonize olmuş temiz hava üfleyen koşu bantları bile var.

    2011-fitness-trendleri5

    Network sistemleri sayesinde, kişinin tüm yaptığı egzersizler kayıt altına alınabiliyor. Günlük, haftalık, senelik hatta sisteme üye olunduktan itibaren ne kadar kalori yaktığınızı, hangi seviyeleri geçtiğinizi gelişim trendi şeklinde görüntüleyebiliyorsunuz.

    Bir başka enteresan yenilik de dolap anahtarlarını antrenman takiplerinin yapılabildiği TGS anahtarlarıyla birleştiren sistem. Ankara’daki RenewaClub üyelerine sunulan bu hizmet, kullanıcıya büyük kolaylık sağlıyor. Üyeler antrenman takiplerini yaptıkları anahtarlarla boş dolapları rahatlıkla bulabiliyor, kilitledikleri dolabın hangisi olduğunu unuttuklarında adres ekranı sayesinde dolaplarını öğrenebiliyorlar.

    Yeni nesil egzersiz aletleri, internet, televizyon özelliklerine de sahip. Ekipmanlara I-Pod’unuzu takabiliyor, spor yaparken ister müzik dinleyebiliyor isterseniz film seyredebiliyorsunuz.

    İletişim teknolojilerindeki gelişim, üyeler ve kulüp arasında olduğu gibi üyelerin birbirleriyle de iletişimine olanak veriyor. Üyeler, cep telefonlarından kulüpleriyle ilgili tüm gelişmeleri, dersleri, iptalleri takip edebiliyorlar. Sosyal paylaşım ağı Facebook’ta gruplar kuruluyor, kulüp üyeleri internet ortamında da iletişim halinde olup bilgi alışverişinde bulunabiliyor.

    Çevreci ürünler
    Çevresel sorunlara karşı tüm dünyada artan bir ilgi var. Fitness ekiplanları üreten firmalar da ürettikleri ürünlerin daha çevreci olması için yeni çözümler bulmaya çalışıyor. 2011’in fitness aletleri, her zamankinden daha çevreci, daha yeşil. Daha az enerji kullanımı, düşük karbon emisyonu, geri dönüştürülebilme özelliği, solvent içermeyen boyalar, ince ve yeniden kullanılabilen paketleme sistemi ürünlerde öne çıkan özellikler.

    TRX
    Dünyadaki son trendlerden biri de kendi vücut ağırlığınızla spor yapmanızı sağlayan TRX. Spor sektöründe son yılların en iyi ekipmanı seçilen TRX, basit ama çok etkili bir egzersiz sunuyor. Amerikan Deniz Özel Kuvvetleri tarafından geliştirilmiş olan ‘TRX’ ile sınırsız sayıda denge ve esneklik hareketi yapılabiliyor. Kişinin kendi vücut ağırlığıyla yapılan zorlu egzersizde, 20-30 dakikalık bir sürede bile metabolizma hızı artırıyor, kaslar güçleniyor. TRX’i Mayadrom Sports Center’larda ve D-Gym’de deneyebilirsiniz.
     

    les-mills-dersleri

    Son moda dersler
    GRAVITY

    Eğimli ray sistemi sayesinde kişinin kendi vücut ağırlığını kullanarak yerçekimine karşı uyguladığı egzersiz rutini, tüm kasları uzatarak ve esneterek çalıştırıyor. Sistem 250’den fazla egzersiz ve streching hareketini içeriyor. Forma sokulmak istenilen bölgeye özel çalışma olanağı sağlıyor. Gravity egzersizlerini Coliseum Sportif Yaşam Merkezi, Luxury Fitness Bellevue’de (LFB) ve The Ritz-Carlton İstanbul Laveda Spa Fitness’ta uygulayabilirsiniz.

    LES MILLS DERSLERİ
    Dünyada 70’den fazla ülkede, haftada 5 milyon kişinin katıldığı Les Mills markalı dersler, eğlenceyle sporu iç içe geçiriyor. Sıkılmadan spor yapılması için müziği ve koreografisi devamlı yenilenen Les Mills grup dersleri katılımcılara, hiphop’un çılgın hareketlerinden Uzakdoğu dövüş sanatlarına, indoor bisikletten tüm kas gruplarını çalıştıran programlara kadar birbirinden enerjik ve eğlenceli alternatifler sunuyor.

    brezilian-butt-liftKarate, boks, tekvando ve Muay Thai gibi dövüş sanatlarından esinlenen “BODYCOMBAT”ta, tekme ve yumruklar havada uçuşurken; “AQUADYNAMIC”te suyun bedeninizdeki olumlu etkisini hissediyorsunuz. “BODYJAM”de ise hip hop, salsa ve ça ça figürleri ile kalori yakılıyor. “BODYPUMP”ta tüm kas grupları güçlenirken; Yoga, Tai Chi ve Pilates egzersizlerinden oluşan “BODYBALANCE”ta vücudunuzun iyice esnediğini hissediyorsunuz.

    Les Milss stüdyo dersleri birçok spor merkezinde uygulanıyor. Bunlardan bazıları: Coliseum Sportif Yaşam Kulübü, Mayadrom Sports Center, Life Gym, Swissôtel The Bosphorus Amrita Spa& Wellness.

    BREZILIAN BUTT LIFT
    Brezilya müzikleri eşliğinde özellikle kalça, bacak ve karın egzersizlerini içeren bir koreografi şeklinde uygulanan Brezilian Butt Lift’te, hareketler hem ayakta hem bosu, step board ve dumbell aparatları kullanılarak hem de yerde farklı güç egzersizleri uygulanarak gerçekleştiriliyor. 15-20 kişilik gruplar halinde uygulanan ders, 5 dakikalık bir ısınma ve streching ile başlıyor ve 45 dakika sürüyor. Luxury Fitness Bellevue’de (LFB) uygulanan ders, 6 hafta içinde gözle görülür bir şekillenme vaat ediyor.

    EXTREME CARDIO
    Extreme Cardio, adından da anlaşılacağı üzere, sınırlarınızı zorlayan sıkı bir kardiyo egzersizi. Cycle ve bosu ekipmanları ile başlayan ve karın egzersizleri ile son bulan, güç ve dayanıklılığın ön plana çıktığı bu yoğun interval antrenman sonunda 800 kalori yakılabiliyor. Yağ yakımını hedefleyerek forma girmenizi sağlıyor. Dersi, The Shore Club’da deneyebilirsiniz.

    FAST & FABULOUS
    Hem kardiyo hem de kuvvet egzersizlerini bir araya getirerek vücudunuzun bütün kaslarını çalıştırmayı hedefleyen bu yenilikçi ders, kişiyi hızlı bir şekilde forma sokmak için tasarlanmış. Kardiyo alanında yapılan ders, özellikle zaman sorunu olanlar için hızlı ve efektif bir alternatif. Sadece 20 dakika süren bu ekspres dersi MyClub spor merkezlerinde deneyebilirsiniz.

    realryder-live

    REALRYDER LIVE
    Gerçek bir bisiklete biniyor hissi veren “yeni nesil bisikletler” üzerinde en hit parçaların video klipleri ve konser görüntüleri eşliğinde yapılan eğlenceli bir ders. Herhangi bir kondisyon bisikletinden çok daha rahat olan RealRyder ile, sola ve sağa 45 derece yatabiliyor. Bu özelliğiyle temel kas gruplarını hedef alıyor ve dengeyi geliştiriyor. Yağ yakımına yönelik aerobik bir antrenman sağlayan RealRyder, oldukça eğlenceli olması yönüyle zihinsel rahatlama da sağlıyor. Hillside City Club’da deneyebileceğiniz RealRyder sayesinde 50 dakikada 650-700 kalori harcanabiliyor.

    ADRESLER
    ● MyClub Town www.myclub.com
    Ihlamurkuyu Mah. Soner Sok. No: 1
    Tepeüstü Ümraniye
    Tel: 0216 650 18 11
    ● MyClub City
    Çakmak Mah. Tavukçuyolu Cad. No: 21
    Ümraniye
    Tel: 0216 466 63 83
    ● MyClub Country
    Hamidiye Mah. Barış Yolu Cad. No: 4
    Çekmeköy
    Tel: 0216 641 21 43
    ● MyClub World
    Barbaros Mah. Dereboyu Cad. Leylak
    Sok. Batı Ataşehir
    Tel: 0216 687 14 35
    ● Hillside City Club Etiler
    www.hillsidecityclub.com
    Alkent Sitesi Tepecik Yolu No: 22
    Tel: 0212 352 23 33
    ● Hillside City Club İstinye
    İstinyepark Alışveriş Merkezi
    Tel: 0212 367 20 20
    ● Hillside City Club Trio
    Trio Konutları No 99 Kozyatağı
    Tel: 0216 324 11 11
    ● Mayadrom Sports Center Etiler
    www.mayadromsports.com
    Arnavutköy Yolu, Deniz Sok. No: 16-17-28
    Tel: 0 212 352 32 00
    ● Mayadrom Sports Center
    Çekmeköy
    Merkez Mah. Selimiye Cad. No: 9/58
    Tel: 0216 642 27 32
    ● Coliseum Yaşam Merkezi
    www.coliseum.com.tr
    Acarkent- Kavacık
    Tel: 0216 538 38 38
    ● MAC Kanyon
    www.marsathletic.com
    Kanyon Alışveriş Merkezi- Levent
    Tel: 0212 353 09 99
    ● MAC Gmall
    Gmall Alışveriş Merkezi Maçka
    Tel: 0212 232 44 40
    ● MAC Bebeköy
    Otlukbeli Cad. Bebeköy Sok. No: 4 Etiler
    Tel: 0212 263 86 96
    ● D-Gym
    www.dgym.com.tr
    Doğuş Power Center AVM G-45
    No: 4/33 Maslak
    Tel : 0212 346 35 45
    ● Life Gym Darüşşafaka
    www.lifegym.com.tr
    Derbent Mah. Maslak
    Tel: 0212 286 26 76
    ● The Shore Club
    www.theshoreclub-tr.com
    Suadiye Park, Plaj Yolu No: 18/A Blok
    Suadiye
    Tel: 0216 464 1080
    ● Pleon Sportivo
    KentPlus Ataşehir
    www.pleonsportivo.com
    Tel: 0216 444 1 200
    ● LFA Sports Club Astoria
    www.lfsportsclub.com
    Astoria Alışveriş Merkezi
    Tel: 0212 215 23 23
    ● LFA Sports Club Bellevue
    www.lfsportsclub.com
    Aydın Sok. Bellevue Residences Etiler
    Tel: 0212 275 10 00
    ● Les Ottomans GYM
    Muallim Naci Cad. No: 68 Kuruçeşme
    Tel: 0212 359 15 32-34
    ● Sport +
    Polat Renaissance Hotel- Sahilyolu
    Cad. No: 2 Yesilyurt
    Tel: 0212 414 18 00
    ● Amrita Spa& Wellness
    Swissôtel The Bosphorus, Maçka
    Tel: 0212 326 11 00
    ● Sports International Ataköy
    www.sportsinternational.com.tr
    Ataköy Marina-Sahilyolu
    Tel: 0212 559 33 33
    ● Sports International Kadıköy
    Tepe Nautilus AVM- Acıbadem
    Tel: 0216 339 25 00
    ● Essporto Fitness Club Metrocity
    www.essporto.com
    Metrocity AVM. Büyükdere Cad. No: 171
    Levent
    Tel: 0212 344 07 07
    ● Essporto Fitness Club Almondhill
    Acıbadem Mah. Çeçen Sok. Almond Hill
    Sitesi Kadıköy
    Tel: 0216 690 34 30
    ● Club Sporium Akatlar
    www.clubsporium.com.tr
    Akatlar Mah. Cumhuriyet Cad. No: 4
    Beşiktaş
    Tel: 0212 385 49 10
    ● Club Sporium Bostancı
    Tünel Yolu Cad. No: 10 Yanyol
    Tel: 0216 416 02 02
    ● Enka Spor Kulübü
    www.enkaspor.com
    Sadi Gürçelik Spor Tesisleri- İstinye
    Tel: 0212 276 22 97
    ● Portakal Spor Bahçeşehir
    www.portakalspor.com.tr
    Ispartakule Berit 2 Villa 6
    Tel: 0 212 669 80 71
    ● Portakal Spor Suadiye
    Suadiye Mah. Emin Ali Paşa Cad.
    Alpasar Apt. No: 7B/C
    Tel: 0216 361 40 24
    ● Curves Erenköy
    www.curveserenkoy.com
    Bagdat Cad. No: 346/9
    Tel: 0216 385 44 49
    ● B-fit Cihangir
    www.b-fit.com.tr
    Cihangir Mah. Oba Sok. No: 17 Beyoğlu
    Tel: 0212 245 71 57
    ● Corner Club
    www.corner.com.tr
    Şenlikköy Mah. Florya Cad. No: 67
    Tel: 0212 425 28 28
    ● Ciytzen
    www.cityzen.com.tr
    Metrocity AVM Sosyal Kat Levent
    Tel: 0 212 344 09 59
    ● Laveda Spa Fitness
    Süzer Plaza -The Ritz Carlton Otel Taksim
    Tel: 212 334 44 44
    ● Studio Shine
    Bağdat Cad. Köşk Apt. No: 108 / 4
    Feneryolu
    Tel: 0216 345 33 12
    ● Splash Nişantaşı
    Halaskargazi Cad. Süleyman Gazi Sok.
    3 A Şişli
    Tel: 212 291 03 23

    ANKARA
    ● Renewa Club
    www.renewaclub.com
    Reşat Nuri Sok. No: 52 Çankaya
    Tel: 0312 441 02 02
    ● MAC Panora
    www.marsathletic.com
    Panora Alışveriş Merkezi Turan Güneş
    Bulv. No: 182
    Tel: 0312 490 14 77
    ● Sports International Ankara
    www.sportsinternational.com.tr
    Bilkent 1. Cad.
    Tel: 0312 266 71 00
    ● Base Life Club
    Angora Cad. No: 209/10 Beysupark
    Çayyolu
    Tel: 0312 225 41 43
    ● United Clubs Konutkent
    www.unitedclubs.com
    Safranbolu Cad. No: 12 Konutkent II
    Çayyolu
    Tel: 0312 240 11 61
    ● United Clubs Zirvekent
    Birlik Mah. 5. Cad. No: 48 Çankaya
    Tel: 0312 495 47 90
    ● Sporthill
    www.sporthill.com.tr
    İncek Ahlatlıbel Mah. Güney Kent Sitesi
    52. Cad. No: 5/A Çankaya
    Tel: 0312 489 14 58
    ● Curves Çayyolu
    Park Cad. No: 17
    Tel: 0 312 242 22 96

    İZMİR
    ● Sports International İzmir
    www.sportsinternational.com.tr
    2040 Sok. No: 3 Mavişehir Karşıyaka
    Tel: 0232 324 15 00
    ● White Sports Center
    Palmiye AVM Balçova-İZMİR
    Tel: 0232 279 26 43
    ● City Club Wellness Center
    Kıbrıs Şehitleri Cad. No: 39 Alsancak
    Tel: 0232 464 24 24
    ● Ege Aerobic Kulübü
    Mithatpaşa Cad. No: 716 Küçükyalı
    Tel: 0232 23278 94
    ● Portakal Spor
    Maltepe Mah. Ataturk Bul. No: 75
    Bergama
    Tel: 0232 631 38 88

    BURSA
    ● LifeLand Wellness
    www.lifelandclub.net
    İhsaniye Mah. İsmetiye Cad. No: 22
    Nilüfer
    Tel: 0224 245 58 26
    ● Nilüfer Asya Spor Merkezi
    www.niuferasya.com
    İhsaniye Mah. İkizevler No: 7 Nilüfer
    Tel: 0224 249 64 55
    ● Portakal Spor
    Cumhuriyet Mah. FSM Bul. Yağmur Sok.
    Elmas Evler C Blok D:9 Nilüfer
    Tel : 0 224 453 23 00
    ● Altınceylan
    www.altinceylan.com.tr
    Kültürpark içi Osmangazi
    Tel: 0224 234 34 34
    ● B-fit Beşevler
    www.b-fit.com.tr
    Beşevler Mah. Bilginler Cad. No: 18
    Nilüfer
    Tel: 0224 452-60-52

    ANTALYA
    ● Gem’s Fitness Club
    www.gemsfitnessclub.net
    Sinan Mah. Recep Peker Cad. No: 5
    Üçkapılar
    Tel: 0242 244 39 62
    ● Apex Spor Merkezi
    www.apexspor.com
    Arapsuyu Mah. Atatürk Bulvarı Onbaşı
    Apt. No 125/1
    Tel: 0242 229 51 77
    ● Shapes Antalya
    www.shapesantalya.com
    Şirinyalı Mah. İsmet Gökşen Cad. 1494
    Sokak Nihal Apt. No: 6/1 Muratpaşa
    Tel: 0242 316 33 83

    Aytaç Özkardaş Gozzi
    Formsante Dergisi Ocak 2011 Sayısı



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz