Fazla kilolara veda etmek için diyet yapmak şart. Acıbadem Kozyatağı Hastanesi’nden Beslenme ve Diyet Uzmanı İpek Cirit’in hazırladığı bir haftalık örnek diyet programıyla 3 haftada 3 kilo verebilirsiniz. Bu diyeti 6 hafta uyguladığınızda ise yaklaşık 5 kilo fazlalıktan kurtulabilirsiniz…
1.GÜN
Kahvaltı
2 dilim tam tahıllı ekmek (50 gr.)
1 dilim yarım yağlı beyaz peynir (30 gr.)
5 adet yeşil zeytin
1 tatlı kaşığı bal
Çiğ mevsim sebzesi, şekersiz açık çay
1. Ara öğün
3 adet kuru kayısı, 2 tam ceviz içi, 10 adet fındık
Öğle
Mevsim salata (1 tatlı kaşığı sıvı yağ eklenmiş, limonlu veya sirkeli)
100 gram ızgara bonfile
1 su bardağı ayran (240 ml.)
1 dilim tam tahıllı ekmek (25 gr.)
2. Ara öğün
1 küçük boy armut, 3 adet kepekli grissini
Akşam
1 kepçe çorba
8 yemek kaşığı zeytinyağlı sebze yemeği (kereviz)
Yarım kâse kaymaksız yoğurt (100 gr.)
1 dilim tam tahıllı ekmek (25 gr.)
3. Ara öğün
1 küçük boy nar
2. Gün Kahvaltı 2 dilim tam tahıllı ekmek (50 gr) 1 adet haşlanmış yumurta veya yağsız tavaya kırılmış yumurta 2 tam ceviz içi 3 adet kuru kayısı Çiğ mevsim sebzesi, şekersiz yeşil çay 1. Ara öğün 1 adet kuru incir, 3 adet kepekli grisini Öğle 2. Ara öğün Akşam 3. Ara öğün | 3. Gün Kahvaltı Yarım simit, 1 dilim yarım yağlı beyaz peynir (30 gr.), 5 adet yeşil zeytin 1 tatlı kaşığı bal Çiğ mevsim sebzesi, şekersiz açık çay 1. Ara öğün Öğle 2. Ara öğün Akşam 3. Ara öğün |
4.GÜN Kahvaltı 1 dilim tam tahıllı ekmek (25 gr.) 1 dilim yarım yağlı beyaz peynir (30 gr.) 1 adet yumurta ile az yağlı yapılmış omlet Çiğ mevsim sebzesi, şekersiz açık çay 1. Ara öğün Öğle 2. Ara öğün Akşam 3. Ara öğün | 5.GÜN Kahvaltı 2 dilim diyet etimek 1 yemek kaşığı light peynir Çiğ mevsim sebzesi 5 adet siyah zeytin 1 porsiyon meyve (1 orta boy kivi), Şekersiz açık çay 1. Ara öğün Öğle 2. Ara öğün Akşam 3. Ara öğün |
6. GÜN Kahvaltı 1 bardak, yarım yağlı süt (200 ml.) 4 yemek kaşığı yulaf ezmesi 1 yemek kaşığı kuru üzüm 1. Ara öğün Öğle 2. Ara öğün Akşam 3.Ara öğün | 7.GÜN (hafta sonu için) Kahvaltı 2 dilim tam tahıllı ekmek (50 gr.) 30 gram yarım yağlı kaşar peyniri 1 yumurtalı bol domatesli, biberli menemen, 5 adet yeşil zeytin 1 adet kuru incir, 2 tam ceviz içi, 10 adet fındık Çiğ mevsim sebzesi Şekersiz açık çay Öğle 1. Ara öğün Akşam 2. Ara öğün |
BUNLARA DİKKAT
- Her gün 1.5-2 litre su içmeye özen gösterin.
- Her öğün öncesi mutlaka bir bardak su içmeyi ihmal etmeyin.
- Açık olmak şartıyla, günde, üç fincan çay ya da bir fincan şekersiz kahve içebilirsiniz.
- Günde 2-3 fincan kadar yeşil çay ya da ada çayı gibi bitki çaylarından tüketin.
- Asitli içeceklerden, light olsalar bile uzak durun.
- Meyve suyu içmeyin.
- Öğünlerinizin saatine dikkat edin.
- Güne geç başlamamaya ciddi olarak dikkat edin.
- Kahvaltıyı en geç 09.30’da yapmaya çalışın.
- Bol lifli beslenmeye çalışın. Her gün sebze tüketmeye çalışın. Tam buğday ekmeği ya da çavdar ekmeği yemeyi tercih edin.
- Sebze yemeklerinde kullandığınız yağ çeşidi zeytinyağı, mısıryağı ya da ayçiçek yağı olsun.
- Yarım kilo sebze için, iki yemek kaşığı kadar sıvı yağ kullanın.
- Yemeklerinizi yavaş yavaş tüketin.
- Hızlı yemek yemekten sakının.