Diğer
    Ana SayfaSağlık32 yaşındaki İsmail Öztürk "polio sekeli"ne rağmen iddialı bir sporcu: Tenis engel...

    32 yaşındaki İsmail Öztürk “polio sekeli”ne rağmen iddialı bir sporcu: Tenis engel tanımıyor!

    -

    Engelliler spor yapabilir mi diye soranlara “evet, tabii ki yapabilirler” diyorum. Son beş yıldır yaşanan gelişmeler çok sevindirici. Ben de tekerlekli sandalyede basketbolla başladım spora. Milli Takım’a kadar yükseldim ve antrenörlük yaptım. Tenis de oynuyorum. Engellilerin spor yapmasının önünde hiçbir engel olmadığını savunanlardanım.

    Ne yalan söyliyeyim, popüler kadın dergileri ilgi alanıma girmiyor. Formsante'nin farklı bir kulvarda olduğunu biliyorum ama onu da zaman zaman okuyorum. Daha çok teknoloji, haber veya spor dergileri ilgimi çekiyor. Ama bir tesadüf sonucunda Formsante'nin içinde gördüğüm "Nasıl yendim" köşesi özellikle ilgimi çekti. İnternet üzerinden de okuduğum hikayelerin sonucunda anladım ki benim de okuyucularla paylaşabileceğim bir şeyler var. Ben de benim gibi, bir zamanlar spor yapmayı çok arzu etmiş engellilere ulaşabilirim, onlara yol gösterebilirim.
    Öncelikle kendimden söz etmeliyim galiba. 32 yaşındayım, halen özel bir kurumda insan kaynakları uzmanı olarak çalışıyorum. Doğuştan engelli değilim. Aslında istatistiklere bakarsanız doğuştan engellilik durumunun yüzdesinin çok düşük olduğunu siz de göreceksiniz. Benimkisi "polio sekeli" olarak adlandırılan bir durum. İnternette çok araştırdım, ince detaylarına indim, anladım ki çözüm bulabilecek bir şey yok. En fazla kötünün iyisi durumda olabiliyorsun. Bundan sonra hayatı bir anlamda akışına bıraktım. Son derece sağlıklı bir çocuk olarak dünyaya gelmişim. (6 kardeşiz. Ben ortancayım ve diğer kardeşlerimin hiçbirinde böyle bir durum görülmedi.)
    Ne var ki 1.5 yaş civarında geçirdiğim çocuk felci ve ağır ateş sonrası vurulan bir iğneyle bu durum meydana gelmiş. Polio sekeli adı verilen bu durum, ailem yanlış iğne sonucu diyor ama aslında sağlık kontrollerimde düzenli aşılarımı atlamışlar maalesef. Bu polio bir virüs ve vücudun en güçsüz dirençsiz döneminde bulaşıyormuş. Düzenli aşı olmadığı dönemde de vücut direnç gösteremediği için omuriliğin belli bir hücresine yerleşip hasar yapabiliyor.
    Doğrusunu söylemek gerekirse hayatta çok zor dönemlerim oldu ama "niye benim başıma geldi?" diye sorgulamadım. Kompleks yapmadım ancak daha içe dönük geçirdiğim yıllar oldu. O yılları daha sonra sporla atlattım ama buna ileride geleceğim…

    Devamı 2006 Ocak sayımızda…



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz