Diğer

    33 Öneri

    -

    Hepimiz sağlıklı bir yaşam için spor yapmak gerektiği konusunda hemfikiriz. Ancak bazen spor aktiviteleri sırasında yapılan küçük hatalar, ciddi kazalar ve yaralanmalarla sonuçlanabiliyor. Peki spor yaparken nelere dikkat etmeli, hangi önlemleri almalı? İşte asla unutmamanız gereken güvenlik önerileri…

    Aytaç Özkardaş [email protected]

    Koşarken…

    1. Kulaklık takmayın!
    Bu, alınması gereken güvenlik kurallarının en başında geliyor. Neden mi? Çünkü kulağınızda mp3 player'nızın sesi sonuna kadar açılmış koşarken araba kornalarını, araçların seslerini, hatta- biraz daha paranoyak olursak- peşinizden gelen birinin ayak seslerini duyamazsınız ve sorunlara davetiye çıkarırsınız.

    2. Ayaklarınızı koruyun

    - Advertisement -

    Koşarken ayaklarınıza binen yük 2-3 kat artar. Ayağa gelen şoku maksimum derecede absorbe edecek profesyonel bir çift koşu ayakkabısı ile hem ayakların fizyolojisini koruyabilir, yaralanmaları engelleyebilir, hem de performansınızı artırabilirsiniz. İyi bir koşu ayakkabısı, uç kısımdan esneyerek koşu sırasında ayak parmaklarının bükülmesine izin vermelidir. Dolayısıyla koşu ayakkabısı alırken, ayakkabının ortadan değil, uç kısımdan esnemesine dikkat edin. Koşarken topuğun dönmesini engellemek için, ayakkabının topuğu arkadan desteklemesi de önemlidir. Ayrıca ayakkabının taban sertliğine de dikkat etmek gerekiyor. Profesyonel koşu ayakkabıları farklı kilolardaki koşuculara uygun taban sertliklerinde üretiliyor.

    3. Trafiğin tersi yönde koşun

    Bisikletler trafikte birer araç olarak kabul edilirler ve bisikletçilerin trafiğin aktığı yönde gitmesi gerekir. Ancak siz bir "araç" değil, bir koşucusunuz. Eğer trafiğin aktığı yönde, kamyonlar, otomobiller ve bisikletleri arkanıza alarak koşarsanız büyük bir risk almış olursunuz. En güvenlisi, onlara arkanızı dönmemek ve onları karşınıza almak.

    4. Kendinizi gösterin!

    Özellikle puslu havalarda ya da gece koşuyorsanız mutlaka parlak kıyafetler, reflektörlü giysiler seçin. Böylelikle araçların sizi görmesini sağlarsınız.

    5. Arabalarla yarışmayın

    Eğer bir kavşakta bir araçla karşılaşırsanız durun ve önce onun geçmesini bekleyin. Unutmayın, onlar her durumda sizden daha hızlıdırlar!

    6. Başkalarıyla birlikte koşun

    Böylelikle hem koşuyu daha eğlenceli bir hale getirirsiniz, hem motivasyonunuzu artırırsınız, hem de birbirinizin güvenliğini sağlarsınız.

    7. Fazla açılmayın!

    Yerleşim yerlerinden çok uzakta, bilmediğiniz yerlerde koşmaktan kaçının. Ormanda koşmak her zaman daha keyiflidir, ama sık ağaçlarla çevrelenmiş patikalarda yolunuzu kaybetmek pek de hoş bir deneyim olmasa gerek… Her zaman sezgilerinize güvenin, eğer bir kişi ya da yer hoşunuza gitmediyse uzaklaşın.

    8. Kimlik bilgilerinizi taşıyın!

    İletişim kuramayacağınız herhangi bir sakatlanma veya yaralanma durumunu düşünerek; adınızın-soyadınızın, telefon numaranızın ve kan grubunuzun olduğu bir kağıdı ve ses çıkarmak için düdüğünüzü yanınızda bulundurun.

    Bisiklet sürerken…

    9. Trafik kurallarına uyun

    Bisikletler her ne kadar egzozlarından gaz çıkarmasalar, o kadar çok yer kaplamasalar ve kaotik bir trafiğe neden olmasalar da yine de trafik içinde birer "araç" sayılıyorlar.

    10. Kask takın

    Bisiklet kullanırken başınızı ve yüzünüzü korumak için mutlaka kask takın. Kaskların ömrü ise kullanım sıklığınıza göre değişiyor. Bu konuda kesin bir rakam bulunmasa da güneş ışınları, aşırı soğuk, ter ve darbeler kaskın yapımında kullanılan materyalleri deforme edebiliyor.

    11. Gözlük takın

    Kullanacağınız sporcu gözlüğü, gözlerinizi güneşten, tozdan ve uçuşan sineklerden koruyacaktır.

    12. Ellerinizi koruyun

    Takviyeli eldivenlerden kullanarak ellerinizin zarar görmesini, su toplamasını engelleyebilirsiniz.

    13. Parlak giyinin

    Bisiklet kullanırken diğer araç sürücülerinin sizi daha kolay fark etmesi için parlak kıyafetler tercih edin.

    14. Gece bisiklet kullanmaktan kaçının.

    Metabolizmanızın iyice yavaşladığı, bedeninizin sizi uykuya çağırdığı saatlerde böylesine aktif bir şekilde spor yapmanın pek gereği yok.

    15. Dar kıyafetler giyinin

    Bisiklet kullanırken giyeceğiniz kıyafet vücudunuzu sarmalı. Böylelikle paçalarınızın bisikletin pedallarına ya da zincirine takılmasını engellemiş olursunuz.

    16. Bisikleti kontrol edin

    Bisikletinizi kullanmaya başlamadan önce gözden geçirmek sizi birçok aksilikten koruyacaktır. Özellikle frenlerinin çalışıp çalışmadığını kontrol edin.

    Haberin devamı 2009 Ocak sayımızda…



    Önceki İçerik
    Sonraki İçerik

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz