Çocuk sahibi olmak için ideal olan yaş, kariyer yapmak için ideal olan yaşla çakışınca işler biraz karışıyor ve çoğu kadın anneliği erteliyor. Ancak bazen bu erteleme, yaşla birlikte azalan doğurganlık oranı nedeniyle sonsuza kadar olabiliyor. Bu konuda iyi haber bir Türk doktorun öncülüğünde geldi ve yumurta dondurmak pek çok kadın için umut oldu. Biz de 35’inden sonra doğum yapmak isteyenlere bu yöntemi ciddi olarak düşünmelerini öneriyoruz.
| |
Bundan yaklaşık 1 yıl önce, Belçika'da, 3 kilo 700 gram ağırlığında bir bebek dünyaya geldi. Tamara isimli bu bebeğin görünürde diğer bebeklerden hiçbir farkı yoktu. Ancak onun doğumu tıp dünyasında büyük yankı uyandırdı. Bu yankının sebebi, Tamara'nın annesinin 5 yıl boyunca dondurularak saklanan, sonra leğen kemiğine nakledilerek tekrar yumurta üretmeye başlayan yumurtalık dokusu sayesinde hamile kalmasıydı. Anne Quarda Touriat 1997 yılında lenf kanseri oldu ve kemoterapi nedeniyle menopoza girmeden önce yumurtalık dokuları dondurularak saklandı. Touriat'ın 7 yıl süren tedavisi bittikten ve sağlığına kavuştuktan hemen sonra bu dokular Belçikalı doktor Jacques Donnez tarafından leğen kemiğinde oluşturulan bir cebe nakledildi; Touirat tekrar regl olmaya başladı ardından da hamile kaldı.
Doku da donduruluyor yumurta da
Tüm dünyada, yankılar uyandıran bu olayın ardında bir Türk doktorun, Prof. Dr. Kutluk Oktay7ın, bundan yaklaşık 5 yıl önce geliştirdiği bir yöntem vardı. Bu yöntemle, yumurtalıklarının zarar görme ihtimali olan kadınlardan alınan yumurtalık dokuları dondurularak saklanıyor, sonra gerektiğinde tekrar hastaya nakledilerek, vücudun yumurta üretmesi sağlanabiliyordu. Dokuyu dondurarak saklamanın yanı sıra, kısa bir süre önce yumurtaların da dondurularak saklanmaya başlanması, hem yumurtalıkları zarar gören hem de çocuk sahibi olmayı ileriki yaşlara erteleyen kadınlar için büyük bir umut oldu. Sadece ABD'de, kanser hastası olup, tedavi sırasında yumurtalıklarının zarar görme ihtimali olan 50 bin civarında kadın bulunuyor. Bu kadınlar, büyük ihtimalle kemoterapi sonrasında menopoza girecek ve doğurganlıklarını yitirecekler; oysa bu yöntemle yumurtalık dokularını saklatmaları ve tedavi bittikten sonra tekrar doku nakliyle yeniden regl olmaya başlamaları mümkün. Şimdilik tabii ki, hepsi bu yöntemden faydalanmıyor ancak sayı her geçen gün artıyor.
5 yıl önce sadece çeşitli hastalıkların tedavisi nedeniyle doğurganlığı kaybolan kadınlar için uygulanmak üzere geliştirilen yumurtalık dokusu dondurma yöntemi günümüzde biraz daha ileriye götürülerek yumurtanın da dondurulmasını beraberinde getirdi. Her iki yöntem de artık sadece hastalık nedeniyle uygulanmıyor; sağlıklı olan ancak çocuk sahibi olmayı çeşitli nedenlerle ileri tarihlere erteleyen kadınların da büyük ölçüde ilgisini çekiyor. Özellikle 35 yaş sonrası doğumların çok konuşulduğu bugünlerde, bu haber kariyer kadınları için büyük bir müjde niteliğinde. Çünkü, bu yöntemler, menopozdan sonra bile çocuk sahibi olmaya imkan tanıyor. Biz de, bu konuyla ilgili sorularımızı Jinemed Hospital Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Teksen Çamlıbel'e ve Eurofertil Üreme Sağlığı Merkezi'nden Dr. Hakan Özörnek'e yönelttik.
Şimdi dondur, sonra kullan
Devamı 2005 Ekim sayımızda…