Diğer
    Ana SayfaSağlık4 yanlış 1 dişi çürütür

    4 yanlış 1 dişi çürütür

    -

    Sağlıklı bir vücut için ağız ve diş sağlığının önemi yadsınamaz. Ama doğru bilinen birçok yanlış düşünce insanlarda kafa karışıklığına yol açıyor. İşte ağız ve diş sağlığına ilişkin klişelerden bazıları…

    Yanlış: İyi bir ağız bakımı için dişleri düzenli olarak fırçalamak yeterli oluyor.
    Doğru: Ağız bakımı için sadece diş fırçalamak yetmez. Dişler ağız yüzeyinin yalnızca yüzde 25’ini kapladığı için, kalan yüzde 75’lik ağız yüzeyi fırça ve diş ipiyle yapılan temizlikten belli bir oranda fayda görüyor. Ulaşılamayan yüzeylerdeki bakteriler hızla çoğalarak dişlerin üzerine ve tüm ağıza yeniden yayılıyor. Bakteri plağına karşı etkili ve sürekli kullanıma uygun bir ağız gargarası, fırça ve diş ipi ile günlük, etkin bir ağız temizliği yapılabiliyor.

    Yanlış: Her hamilelikte bir diş kaybediliyor.
    Doğru: “Hamilelik döneminde annenin dişlerinden kalsiyum çekiliyor. Bu nedenle de her bebek anneye bir diş kaybettiriyor” inancı doğru değil. Ancak hamilelik döneminde vücuttaki dengenin bozulması, dişlerin çabuk çürümesine uygun bir ortam yaratıyor. Ağız bakımı eksikliği, hamilelerin yüzde 70’inde görülen kusmalara bağlı olarak dişlerde çürük ve diş eti rahatsızlıkları da bu dönemde görülüyor. Hamilelik sırasında diş fırçalama, diş ipi ve üç ayda bir hekim kontrolü tavsiye ediliyor. İlk ve üçüncü üç ayda acil olmayan diş tedavilerinden kaçınmak gerekiyor.

    kasim-2011-saglik-3-resim-2Yanlış: Diş taşları temizlendikten sonra daha çok diş taşı oluşuyor. Bu nedenle diş taşlarını devamlı temizletmek gerekmiyor.
    Doğru: Düzenli ve doğru fırçalama diş taşı oluşumunu engellemiyor. Ancak oluşmuş diş taşlarının mutlaka hekim tarafından temizlenmesi gerekiyor.

    - Advertisement -

    Yanlış: Amalgam dolgudaki cıva zararlı.
    Doğru: Hayır, çünkü cıva diğer metallerle birleştiğinde kimyasal yapısı değişiyor ve zararsız hale geliyor. Çiğneme ve öğütme sonucunda ağzımızda açığa çıkan cıva miktarı su, hava ve yiyeceklerden alınan miktardan çok daha düşük oluyor. Yapılan bilimsel araştırmalar, cıvanın zararsız olduğu sonucunu ortaya koyuyor. Amalgam dolgular söküldüğünde cıvanın neden olduğu düşünülen bazı hastalıkların iyileştiği iddia edilse de bu durum bilimsel olarak ispatlanmadı.

    Ayşegül Uyanık Örnekal

    Formsante Dergisi Kasım 2011 Sayısı



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz