Diğer
    Ana SayfaPsikoloji5 adımda işinize yeniden, tutkuyla bağlanın

    5 adımda işinize yeniden, tutkuyla bağlanın

    -

    03092014 isimiseviyorum03

    4- “Stres beni ele geçirdi”

    Kendini kontrollü hissetmek, baskının pozitif güç mü, yoksa stres kaynağı mı olduğunu belirleyen en önemli faktör. Belki iş yükünüzü değil ama onu nasıl çözümleyebileceğinizi kontrol edebilirsiniz.

    Zamanınız altın değerinde!

    Hepimizin gün içerisinde en yüksek verimde çalıştığı iki-üç saat var. Enerjinizin zirve yaptığı bu dönemde kendinizi doğru programlamanız, hedeflerinize ulaşmada büyük önem taşıyor. Bu süreyi e-postalarınızı cevaplayarak harcamamaya özen gösterin. Verimliliğinizin zirve yaptığı zaman diliminden emin değilseniz, aşağıdaki maddelere bir göz atın:

    - Advertisement -

    Ceylan

    Kendinizi sabahları enerji dolu mu hissediyorsunuz? O halde siz bir ceylansınız. Ceylanların en verimli dönemi saat 06.00’dır. Ancak enerjiniz saat 15.00’ten sonra bitmeye başlar. Bu yüzden önemsiz işlerinizi günün ilerleyen saatlerine programlamaya özen gösterin.

    Ayı

    Saat 15.00’e kadar ayılamıyor ama gece boyunca mutlulukla çalışıyorsanız siz bir ayısınız. O halde önemli işlerinizi gün sonuna erteleyin, normalden yarı yarıya daha çabuk yapacağınızı göreceksiniz.

    Kaplan

    Eğer sabahın ortasında zirve yapıp, yavaş açılanlardan, öğle vakti düşüşe geçip, akşamın erken saatlerinde yine en yüksek verime ulaşanlardansanız siz bir kaplansınız. Bu yüzden enerjinizin düştüğü saatlerde beceri isteyen, incelikli işlerden uzak durun.

    İşini seven kadının sırları

    – Kariyer treninin makinisti olun: Hayalinizdeki iş için duyduğunuz istek bile doğal olarak gitgeller yaşayabilir. İçine düştüğünüz zorlu krizleri, sorunları çözmek için fırsata çevirin.

     Kendinize hayranlık duyun: İç dünyanızda pazarlık yapmayın. Kadınların kendi zayıflıklarını belli etmek konusunda fazlaca iyi olduğunu unutmayın.

     Zihninizi temiz tutun: Ofise gelene kadar telefonunuzu açmayın. Sabahı açık bir zihinle geçirip, o gün neyi başarmak istediğinize odaklanın.

     

    5- “Masamdan ayrılamıyorum”

    Her pazartesi sabahı, mesai bitiminde ofisten çıkacağınıza dair kendinize söz veriyor ama yine de arkadaşlarınızla yaptığınız programı iptal edip, spora gitmeye zaman bulamıyor musunuz? Uzun saatler çalışarak iyi bir çalışan olduğunuzu düşünebilirsiniz, oysa araştırmalar bunun aksini söylüyor: Düzenli çalışma saatlerine bağlı kalanlar daha verimli oluyor.

    Zekice düşünün

    İş verimliliği konusunda yapılan çalışmalara göre; her işin spesifik (neyin kesinlikle yapılması gerektiğini bilmek), ölçülebilir (ilerleyişini takip edebilmek), ilgili (rolünüzle alakalı olması) ve zamanlanmış (kendinize bitiş süresi belirlemek) olduğundan emin olmanız gerekiyor.

    Bir gün ayırın

    Mesai saatinize her gün fazladan bir saat eklemeye ne dersiniz? Örneğin işe yarım saat erken gelin ve öğle tatilinden yarım saat erken dönün. Böylece cuma günkü iş yükünüzün bir hayli azalacağını ve hafta sonu eve iş götürmeyeceğinizi göreceksiniz. Bu sayede hem iş yerindeki verimliliğiniz artacak hem de doktor randevusu, alışverişe çıkma gibi kişisel işlerinize zaman kalacak.

    90’ın sırrı

    Uzmanlar, geç saate kadar çalışan ve sürekli mesai yapanların aslında işlerini erteleyenler olduğu görüşünü paylaşıyor. Eğer siz de bu tanıma uyuyorsanız, iki adımda çözüme ulaşın:

    1- Telefonunuzdaki kronometreyi 90 dakikaya ayarlayın. Araştırmacılar günlük vücut saatinin yanı sıra ultradiyan adı verilen daha kısa süreli, 90 dakikalık enerji döngüleri belirledi. Bu döngüler molaya ihtiyaç duymadan ne kadar süre işe konsantre olunabileceğini gösteriyor.

    2- Dikkatiniz dağılmadan 90 dakika boyunca işinize odaklanın, sonra durun. Zamanlayıcıyı tekrar ayarlamadan önce bir arkadaşınızı aramak, çay-kahve almak veya yürüyüş yapmak için en az 10 dakika ayırın.

    Çoklu görevleri bırakın

    Araştırmalar, çoklu görevlerde kadınların erkeklerden daha iyi performans göstermediğini ortaya koyuyor. Aslında farklı görevler arasında gidip gelmek verimliliğinizi düşürdüğü gibi, üzerinizdeki stres, gerginlik ve baskıyı da artırıyor. Bunun yerine her seferinde tek bir işe odaklanın. Anda kalın, her ne yapıyorsanız bütün dikkatinizi o işe verin. Sonra diğer işe geçin. Yapmanız gereken her şeyi aynı anda düşünmemeye çalışın. Bunun sizi panikletmekten başka bir işe yaramayacağını unutmayın.

     

    Yapılacaklar

    – Stresi yenin

    – Zamanınızı kontrol edin

    – Hedeflerinize odaklanın

    – Mutlu olun

     

    Ayşegül Uyanık ÖRNEKAL

    Formsanté Dergisi Ağustos 2014

     



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz


    Tam bir sebze canavarıyım

    ‘Binbir Gece’ dizisindeki rolüyle her hafta evlerimize konuk olan, sevilen oyuncu Ceyda Düvenci “bakımlı, kendini her haliyle seven ve güvenen, sağlığına dikkat eden kadınlar...

    Diyette başarısızlık yoktur, vazgeçmek vardır

    Yeni kitabı ‘Afiyetle Diyet’’in raflardaki yerini aldığı bugünlerde Uzman Diyetisyen Dilara Koçak ile bir söyleşi yaptık ve ondan stil sırlarını öğrendik...Yeni kitabınızdan biraz bahseder...

    Tek yaptığım spor oğlumla yürümek

    G.O.R.A'nın çekimleri için ne diyeceksiniz?Çekileli uzun zaman oldu! İnsan bir şey çektiği zaman hemen seyretmek istiyor ama bu filmin başına hakikaten gelmedik şey kalmadı....