Diğer
    Ana SayfaYemek5 diyetisyenden 5 çorba tarifi

    5 diyetisyenden 5 çorba tarifi

    -

    Çorba diyeti son dönemde internette çok arananlar arasında. 5 diyetisyenden 5 ayrı çorba tarifini formsante arşivinden (2014) bulabilirsiniz…

    Dumanı üzerinde tüten, besleyici, hafif, tok kalmanızı sağlayacak sıcacık bir kase çorbaya ne dersiniz? İşte ünlü diyetisyenler Selahattin Dönmez, Nil Şahin Gürhan, Taylan Kümeli, Banu Kazanç ve Ali Dereli’nin en favori çorba tarifleri…

    Banu Kazanç

    “Danışanlarımdan daha çok sebze tüketmelerini istediğimde; seçicilikleri karşısında bazen tıkanıp kalıyorum. Brüksel lahanası, brokoli, karnabahar, kereviz, pancar yemeleri için çözümü, yine çorbalarda buldum. Saydığım sebzeleri, yemek gibi değil de çorba gibi tüketmeyi tercih ediyorlar. Üstüne ilave ettikleri, yoğurt, labne peyniri, süt ve yumurta veya limon ile yumurtayı çırparak  yaptıkları terbiyelerle bu sebzeler nefis lezzetlere bürünüyor.”

    - Advertisement -

    11022014 yemek2Domates çorbası

    Malzemeler:

    1 kutu domates püresi

    1 bardak süt

    1 bardak su

    Bir tutam karabiber

    Üzeri için:

    Bir tutam kıyılmış roka ya da fesleğen

    1 dilim çavdar ekmeği

    1 dilim çedar peynir

    Hazırlanışı:

    Bir kutu domates püresine, süt ile suyu ilave edip pişirin. Normal yağlı süt kullanıldığı için yağ ilave etmeye gerek kalmıyor. Yine tuz ilave etmek de gerekmiyor. Bir-iki taşım kaynattıktan sonra üzerine karabiber serpin ve ocaktan alın. Kaseye koyduktan sonra üzerine kıyılmış roka veya taze fesleğenleri serpin. Ekmeğin üzerine çedar peyniri koyun, fırının ızgarasında peynir eriyene kadar kızartın. Bir bıçak yardımı ile küçük küplere böldükten sonra çorbanın üstüne koyup servis yapın.

    Taylan Kümeli

    “Çorba, içinde her türlü besin grubunu kapsayan, az yağlı pişirildiği ve porsiyonuna dikkat edildiği zaman kilo verdiren bir besin grubudur. Çorbanın sizi tok tutmadığından şikayet ediyorsanız yanına bir dilim kepek ekmeği ekleyebilirsiniz…”

    11022014 yemek5Taylight sebze çorbası

    Malzemeler:

    1 adet kabak

    1 adet kereviz rendesi

    Bir parça kereviz sapı

    150 g ıspanak

    Yarım demet maydanoz

    Yarım kahve fincanı bulgur

    100 g tavuk eti

    1 paket bulyon

    2 adet domates

    1 orta boy pırasa

    Hazırlanışı:

    Malzemeleri temizleyip ayıklayın. Bir tencereye alıp üzerine 1,5 litre su ilave edin. Bütün malzeme yumuşayıncaya kadar pişirin. Süzgeçten ya da mutfak robotundan geçirin. Üzerine nane veya kırmızı biber ilave ederek servise hazırlayın.

    Nil Şahin Gürhan

    “Hareketin azaldığı, metabolizmanın yavaşladığı kış aylarında hem kilo vermek hem de sağlıklı beslenmek için kış sebzeleri ile içinizi ısıtacak çeşit çeşit çorbalar pişirebilirsiniz.”

    11022014 yemek3Kış çorbası

    Malzemeler:

    4 adet orta boy yer elması

    2 adet orta boy kuru soğan

    1 yemek kaşığı sıvı yağ

    1 su bardağı süt

    4 su bardağı su

    1 tutam tuz

    1 tutam karabiber

    Hazırlanışı:

    Yer elmalarını iyice yıkayıp, kabuklarını soyduktan sonra küp küp doğrayın. Soğanları soyup ince ince kıyın. Sıvı yağ ile soğanları tencereye koyun ve birkaç kere çevirin. Soğanlar piştikten sonra küp doğranmış yer elmalarını ekleyin. Suyu tencereye ilave edin. Yer elmaları iyice yumuşayıncaya kadar pişirin. Sütü ekleyin. 1–2 taşım daha kaynadıktan sonra tuz ile karabiberi ekleyin ve ocaktan alın. Mutfak robotundan geçirerek sıcak servis yapın.

    Ali Dereli

    “Doğru hazırlanmış ve kremasız bir çorba en besleyici yemeklerin başında geliyor. Besleyiciliğinin yanı sıra öğün başlangıcında tüketilmesi, boş olan mideye sindirim öncesi gönderilecek en hafif ve sağlıklı sinyal özelliğini de taşıyor. Özellikle kış aylarında daha çok hissettiğimiz bu özelliğinden yazın da faydalanmalıyız. Ayrıca  en önemli beslenme kuralı olan “bol sıvı tüketimi” üzerine yaptığı katkıyı da göz ardı etmemek gerekiyor.”

    11022014 yemek4Anti-enflamatuar çorba

    Malzemeler:

    1 orta boy soyulmuş domates

    1/2 orta boy soğan

    1 diş sarımsak

    1 çay kaşığı zerdeçal

    1 çay kaşığı köri

    1 adet çubuk tarçın

    1/2 çay kaşığı tuz

    1 çay kaşığı pul biber (isteğe göre artıp azalabilir)

    200 gram haşlanmış karnabahar

    15 gram dilimlenmiş ve kavrulmuş badem

    15 gram dilimlenmiş ve kavrulmuş fındık

    2 çorba kaşığı sızma zeytinyağı

    Hazırlanışı:

    Doğradığınız soğan ve sarımsağı 2 çorba zeytinyağı ile birlikte 1-2 dakika yumuşatın. Üzerine küp halinde doğranmış domatesleri ekleyin. 1-2 dakika domatesler de yumuşadıktan sonra 230 ml su ilave edin. Ardından 200 g haşlanmış karnabaharı ekleyin. 2-3 dakika kaynadıktan sonra zerdeçal, köri, tuz ile pul biberi ve hemen sonra 800 ml suyu ilave edin. Çorba haşlanırken çubuk tarçını bir-iki dakika içerisinde tutup tekrar çıkarın. Aralıklarla karıştırmaya devam ederek yaklaşık 9-10 dakika kaynatın. Tencereyi ocağın üzerinden alıp derince bir kaba boşaltın. Fındık ve bademleri ekledikten sonra, iyice karışıncaya kadar el blender’ından geçirin.

    Selahattin Dönmez

    “Glisemik indeksi düşük öğünler insülin direncini düzeltiyor, uzun süre tok tutarak daha düzenli kilo verilmesine yardımcı oluyor. Glisemik indeksi düşük besinler mide kazıntısını önleyerek doğru diyet yapılmasını, fazla kilosu olan kişilerin diyete odaklanarak daha kolay kilo vermesini de sağlıyor. Düşük glisemik indeksli zayıflatan çorba öğle ve akşam yemeklerinden önce birer kase içildiğinde tokluk sağlayarak fazla yemek yemenizi önleyecek, zayıflamanızı kolaylaştıracak.”

    11022014 yemek6Düşük glisemik indeksli zayıflatan çorba

    Malzemeler:

    1 orta boy kabak

    1 kase doğranmış beyaz lahana

    6 yeşil sivri biber

    2 yemek kaşığı nohut

    1/4 kase tarhun otu

    1 yemek kaşığı zeytinyağı

    1 çay kaşığı kimyon

    Hazırlanışı:

    Sebzeleri iyice yıkayıp iri parçalar halinde doğrayın ve tencereye koyun. Üzerine bir yemek kaşığı zeytinyağı ile kimyonu koyun ve sebzelerin üzeri kaplanıncaya kadar su ekleyerek kısık ateşte pişirin. Sebzelerin tam piştiğinden emin olduktan sonra mutfak robotundan geçirerek çorba kıvamına getirin.

    Aytaç Özkardaş GOZZI

    Formsanté Dergisi Ocak 2014 sayısı

     



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz