Diğer
    Ana SayfaSağlık5 soruda kulak burun boğaz

    5 soruda kulak burun boğaz

    -

    Kışın soğuk algınlığı, baharda alerjiler, yazın yüzmenin getirdiği sonuçlar derken kulak burun boğaz hastalıklarının her mevsim gündemimizde olduğunu söylemek mümkün. Biz de bu konuda en çok merak edilenleri ve bilinmesi gerekenleri Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Süreyya Şeneldir’e sorduk.

    KULAK

    1. Kulaklık ile müzik dinlemek kulak sağlığını bozar mı?

    Aşırı gürültü genel anlamda kulak sağlığı açısından zararlı. Kulaklıkla çok yüksek seste müzik dinlemek bu açıdan doğru olmasa da normal sesle kulaklık kullanmakta bir sakınca bulunmuyor.

    - Advertisement -

     

    2. Kulak temizliği nasıl yapılmalı?

    Sanıldığının aksine düzenli kulak temizliği yapmaya veya yaptırmaya gerek bulunmuyor. Kulak kendi kendini temizleyebilecek donanıma sahip. Ancak bazı insanların kulak kanalları dar olduğu için kendi kendini temizleyemiyor. Kulak salgıları kanalda birikiyor ve tıkanıklığa yol açıyor. Bu durumda bir KBB uzmanına kulağı temizletmek gerekebiliyor.

     

    3. Uçak yolcuğunda kulaklar nasıl korunabilir?

    Uçak yolculuklarında öncelikle buruna dikkat etmek gerekiyor. Uçak içi kabin havası çok kuru oluyor ve sirküle edilen hava tekrar tekrar kullanılıyor. Bu durum burnun kurumasına ve tıkanıklığına yol açabiliyor. Burun nemlendirici spreyler ve bol su içerek kendinizi korumanız öneriliyor. Uçak seyahatlerinde kabin içi basınç ayarlanamazsa kulakta ve başta ağrı olabiliyor. Bunu önlemek için uçak kalkarken ve inerken sakız çiğneyebilirsiniz. Uçak havalanmadan ve inmeden yarım saat önce burun açıcı damlalar kullanabilirsiniz.

     

    4. Soğuk havalarda ya da yüzerken kulağı korumanın yolları nedir? 

    Kış mevsiminde ve aşırı soğuklarda vücudun açıkta kalan en uç noktaları önce donuyor. Bu nedenle kulak sağlığı açısından bere ve kulak koruyucu kullanmakta fayda var. Yüzerken ise suyun kirli olması enfeksiyonlara zemin hazırlıyor. Bir de bunun üstüne deniz sonrası kulağımızı çok kaşıyıp kurcalarsak bu sefer dış kulak yolunda enfeksiyon gelişebiliyor. Kirli sularda yüzülmemesi, çok yüzülen günlerin bitiminde eğer kulak zarında delik sorunu yoksa kulağa birkaç damla beyaz sirke damlatılması öneriliyor. Nezle ve soğuk algınlığı gibi durumlarda dalış yapılmaması gerekiyor.

     

    5. Kulağa su kaçtığında ilk yapılması gereken nedir?

    Kulak zarı delik olanlarda kulağa su kaçması sakıncalı oluyor. Bunun dışında kulağa su kaçmasının riski ve zararı bulunmuyor, giren su kendiliğinden çıkıyor. Ancak su kaçtığı esnada kulakta kir varsa kir şişip tıkanıklık yapabiliyor. Bu durumda doktorun kiri temizlemesi gerekiyor.



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz