Diğer
    Ana SayfaGüzellik6 adımda muhteşem saçlar

    6 adımda muhteşem saçlar

    -

    Saçların sağlıklı bir şekilde uzaması, dökülmemesi ve parlak bir görünüm kazanması için saçın yapısını iyi bilmeli, saçlara zarar verecek etkenlerden kendimizi korumalıyız. Bunun için beslenmeden şekillendirmeye, ürün içeriklerinden mevsim geçişlerine kadar altı adımda yapmanız gerekenler.

    Yazı: Deran Çetinsaraç

    Saç dökülmesi, saçların cansızlaşması veya şekle girmemesi gibi problemler pek çok kadını strese sokabiliyor. Stres de yine saçların kötü görünmesine neden olabiliyor. Yani muhteşem saçlara sahip olmak için başta ruh halimiz olmak üzere bazı noktalara dikkat etmek gerekiyor. Amerikan Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Ayfer Aydın, öncelikle saç tipini iyi tanımak ve saç yapısına uygun ürünler kullanmak gerektiğini söylüyor. Dr. Aydın, altı kolay adımla harika saçlara giden yolu anlattı.

    1- Saçların daha hızlı uzaması için ne yapmak gerekiyor, hangi ürünlerin kullanılmasını önerirsiniz?
    Eğer saçlarınız uzamıyor ve hatta saç kaybı yaşıyorsanız mutlaka bir cilt doktoruna başvurmanızda fayda var. Çünkü altta yatan demir eksikliği anemisi, B12, folik asit eksiklikleri hatta bazı sistemik hastalıklar, tiroit hormonunun az ya da çok çalışıyor olması gibi durumlar olabilir. Eğer böyle bir durum saptanırsa altta yatan hastalık düzeltildiğinde ya da eksik olan vitamin yerine konulduğunda saçlarınız da sağlığına kavuşacaktır. Bütün bunlardan bağımsız olarak saçların daha sağlıklı gür ve canlı olmasını sağlamak mümkün. Saçlar kan yoluyla köklerinden besleniyor. Bu sebeple beslenme biçimi saç sağlığını doğrudan etkiliyor. Özellikle proteinden zengin beslenmek ve pişmemiş canlı sebze-meyve tüketmek saçların daha sağlıklı, canlı ve parlak görünmesini sağlıyor. Saçlarınızı yıkarken kullandığınız şampuanların doğal özlerden elde edilmiş olmasında ve fazla kimyasal içeren ürünlerden uzak durmakta yarar var. Yine saç sağlığını destekleyici cilt doktorunuzun önereceği destek tedaviler, solüsyon ve şampuanlar da saçlarınızın daha sağlıklı, canlı ve parlak görünmesini sağlıyor. Hastalarıma uyguladığım saç mezoterapisi de saçların daha hızlı uzamasına, daha volümlü ve gür olmasına yardımcı oluyor.

    - Advertisement -

    2- Donuk ve cansız saçlar için özellikle mevsim geçişlerinde ne yapmalı?
    Mevsim geçişlerinde, özellikle de bahar aylarında fizyolojik yani doğal kabul ettiğimiz saç dökülmeleri olabiliyor. Bu zamanlarda yine sağlıklı beslenme ve düzenli uykunun yanı sıra saç sağlığını destekleyecek ağızdan alınan tamamen bitkisel içerikli tabletler, saça uygulanacak nem maskeleri ve saç mezoterapisi saçların daha canlı ve parlak görünmesine katkıda bulunuyor.

    3- Sürekli şekillendirici kullanıyorsak ısıdan daha az etkilenmek için neler yapmalıyız?
    Saçlara sık fön çektirmek, saça direkt temas eden maşa ve şekillendiriciler kullanmak saçların kırılmasına, kopmasına ve hasar görmesine neden olabiliyor. Bunun sıklığını azaltmak, daha çok bigudi kullanarak şekillendirme yapmak veya evde fırça ile düzleştirmeyi tercih etmenizde fayda var.

    4- Stres yüzünden saç dökülmesi yaşıyorsak neler yapmalıyız, hangi besinleri tüketmeliyiz?
    Stres bütün beden sağlığımızı etkilediği gibi saç sağlığımızı da olumsuz yönde etkileyip yoğun saç kaybına yol açabiliyor. Bu sebeple oluşan kayıpları ise tedavi etmek çok zor. Ne yazık ki stres ortadan kalkmadan dökülme devam ediyor. Bu sebeple hastanın psikiyatrik ile dermatolojik tedavisi birlikte yapılarak saç sağlığına kavuşabiliyor. Saçların esas besini protein. Dolayısyla proteinden zengin beslenmek saç sağlığımız için çok önemli. Ancak sanıldığının aksine protein sadece ette değil yeşil yapraklı sebzeler, baklagiller, yumurta, süt ve yoğurt gibi hayvansal ürünlerde de bolca var. Şimdilerde çok moda olan ve benim de çok yeni öğrendiğim detoks merkezlerinde önerilen çim suyunda çok yüksek oranda protein bulunuyor. Bolca yeşil yapraklı sebzelerin ve meyvelerin çiğ olarak tüketilmesini öneriyorum.

    5- Şampuanların etiketlerini nasıl okumalıyız? Kuru ve yağlı saçlar hangi içerikleri aramalı bu etiketlerde?
    Sodium Laureth Sulfate (SLES), Sodium Xylene Sulfonate, Cocomide MEA şampuanlarda bulunan en zararlı kimyasallar arasında. Şampuan seçimi yaparken en doğru yol, dermatoloğa danışarak önereceği saçlı deriye ve saça uygun şampuanı almak. Organik ve dermatolojik onaylı eczane ürünleri seçmek çok daha doğru oluyor.

    6- Saç elektrik-lenmesini artıran faktörler neler? Engellemek için neler yapmalıyız?
    Saçın elektriklenmesine en çok saç kremleri ve saçları çok kurutan şampuanların kullanılması yol açıyor. Saç kremi sadece saç uçlarına kullanılmalı, saçlı deriyle temas ettirilmemeli. Saçların elektriklenmesine yol açacağı gibi aynı zamanda saçların daha hızlı yağlanmasına neden olabiliyor.



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz