Diğer
    Ana SayfaAktüel7 gün 24 saat fit, esnek&sağlıklı

    7 gün 24 saat fit, esnek&sağlıklı

    -

     

    28082014 yoga2Metodunuz üç basamaktan oluşuyor. Yoga, fitness ve beslenme… Tamamen yeni bir yaklaşım mı yoksa siz var olan bir yönteme kendi farkınızı mı katıyorsunuz?

    Aslında ikisi de… Stüdyoda sadece yoga ile ilgileniyordum. Ardından JWM dediğim Julie Wilcox metodunu geliştirdim. Tamamen benzersiz bir metot. Birçok insan yoga, fitness ve sağlıklı beslenmeden birini ya da ikisini yapıyor. Üçünü bir arada yapan çok az. Üç aşamayı birlikte planlıyorum, hepsi hayatınızın parçası olmalı diyorum ve danışanlarıma aralarındaki karşılıklı ilişkiyi; fitness’ı yogaya, yogayı fitness’a nasıl dahil edebileceklerini anlatıyorum. Ve tabii beslenmenin bu iki faktörü nasıl etkileyeceğini de…

     

    Fitness ve beslenme ilişkisine alışkınız. Yoga neler katıyor metodunuza?

    - Advertisement -

    Wellbeing yani iyilik hali için sağlam bir kalbe ihtiyacınız var ve fitness bunu sağlıyor. Ayrıca stresi de azaltıyor, kolesterolü düşürüyor, kan basıncını dengeliyor ve kilo vermeye yardımcı oluyor. Yaş ilerledikçe kemiklerde osteoporoz gelişme riskini de azaltıyor. Uykunuzu düzenliyor, yolculuklarda jetlag durumunda olmanızı bile engelliyor. Yani tüm hayatınızı olumlu etkiliyor. Tüm kazançları yoga ile eşdeğer. Yogadan tek farkı felsefi ve spiritüel bir yaklaşımı olmaması… Ancak wellness halini kazanmanın önemli bir bölümü de zihninizi, duygularınızı kontrol edebilmeyi içeriyor. Huzurlu ve sakin olmak için zihnimizin sürekli konuşma halini durdurmamız gerekiyor ve bunu yoganın bedensel çalışmaları ve meditasyon bölümü sağlıyor. Beslenme konusunda resmi bir eğitimim yok ancak çok meraklıyım. Danışıyorum, öğreniyorum, danışanlarıma tavsiyelerde bulunuyorum. Programımda üç seviye var. Birinci seviyede sağlıklı beslenmeyi anlatıyorum. İkincisinde kilo kaybını ve son seviyede ise glütensiz beslenmeyi, seyahatte ya da işte nasıl yiyip içebileceğinizi öğreniyorsunuz.

     

    Türk danışanlarınızın beslenme alışkanlıklarını beğendiniz mi?

    Burada bulunduğum sürece benim mutfağımdan beslendiler ve ne anlatmaya çalıştığımı deneyimleyerek öğrendiler. Tabii arada kaçamaklar da yaptılar. Vazgeçmek istemedikleri alışkanlıkları da oldu tabii. Ben sadece bu hataların farkında olmalarını sağlamak istiyorum, kimseyi zorlamıyorum. Çünkü bu insanlar bu alışkanlıkların içine doğdu ve onların elinden bunları birden almak sağlıklı sonuç vermeyecekti. Örneğin alkolü haftada bir öneriyorum. Öğünlerin saatleri konusunda hassasım. Burada akşam yemeğinin çok geç yenildiğini gördüm ki bu vücut için iyi değil. Kahvaltı 08.00-09.00, öğle yemeği 12.30-13.30, akşam ara öğünü 16.00, akşam yemeği ise 18.30-20.00 arasında bitmiş olmalı. Bazı akşamlar yemekten hemen sonra küçük tatlılara izin veriyorum. Ben de dondurmayı çok seviyorum, zaman zaman kendimi şımartıyorum. Bu önemli çünkü o zaman mahrum bırakılmışlık hissi yaşanmıyor.

     

    Dünyada wellbeing yaklaşımı nasıl ilerliyor?

    Dünyada da ABD’de de wellbeing büyük bir endüstri olarak geliyor. Herkes yeni cevaplar, alternatif yollar aramaya başladı. Türkiye’de birlikte olduğum insanların ABD’lilerden daha bilgili ve meraklı olduklarını fark ettim. Birçok konuda pek çok sorular sordular. Gelişmeye, wellness’ı hayatlarına sokmaya çok istekliler. Wellness yaklaşımına insanların ulaşması imkanı da gün geçtikçe kolaylaşıyor.

     

    Yoga ile nasıl tanıştınız?

    Üniversiteyi bitirdikten sonra, 25 yaşındayken oyunculuk yapan erkek arkadaşım beni bir yoga dersine götürdü. O sıralar yaklaşık 10 yıldır dansla ya da jimnastikle ilgilenmiyor, sadece fitness yapıyordum. İlk yoga sınıfına girdiğim gün benim uyanış anım oldu; vücudumu tekrar zarafet içinde hareket ettiriyordum. Benim için aslında çok doğal, sıradan bir durumdu ama aynı zamanda da çok sağlıklıydı. O günden itibaren çok sadık bir öğrenci oldum ve yogayı asla bırakmadım. Amerikan Film Enstitüsü’nde yüksek lisansımı tamamlamıştım ve dört yıldır Los Angeles’ta yaşıyor, film endüstrisinde çalışıyordum. Büyük bir şans eseri wellbeing ve sağlık alanında harika öğretmenlerle tanıştım, eğitimlerimi tamamladım ve New York’a döndüm, ben de öğretmenliğe başladım. Yedi yıl önce bir yoga stüdyosunun kurucu ortaklarından oldum.

     

    Yaprak ÇETİNKAYA

    Formsanté Dergisi Temmuz 2014 sayısı

     



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz