7 narlı tabak tarifi ile vitamin depolarınızı doldurun!

narli-tabaklar

Lezzetini bereketinden, güzelliğini kırmızısından, sağlığını ise antioksidan içeriğinden alan nar; kış aylarının gözde meyvelerinden… Tabaklarımızda yer almayı her zamankinden daha çok hak eden bu meyve, bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için nefis bir tercih!

Yazı: Elif Gürsoy

Son zamanlarda söz konusu sağlık olunca, başlıklarda en çok bağışıklık sistemi ile ilgili olanlara rastlıyoruz. Virüslerden ve hastalıklardan korunmak için beslenmemize daha çok dikkat ediyoruz. Hal böyle olunca yediklerimizin ve içtiklerimizin içeriğine daha çok önem vermeye başlıyoruz. En sağlıklı, faydalı meyve ve sebzeleri tüketmeye çalışıyor, bağışıklık sistemimizi güçlü tutmaya çalışıyoruz. Kış mevsiminin yıldızı nar ile bağışıklık sistemini sapasağlam tutmak istiyoruz. O halde renklensin antioksidan ve vitamin deposu nar ile tabaklar! İşte sağlığınıza sağlık katacak, sağlıklı ve bir o kadar da “narlı” yemek tarifleri…

KİNOALI KISIR *

kinoali-kisir *

Malzemeler

  • 150 g kinoa
  • 2 yemek kaşığı ufalanmış ceviz
  • Çeyrek demet maydanoz
  • 4-5 dal kıvırcık ya da atom yeşillik
  • 3 yemek kaşığı nar
  • Birkaç dal taze nane ve dereotu
  • 5 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 1 adet limonun suyu
  • 5 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Birer tutam tuz ve karabiber

Hazırlanışı

Büyük bir tencerede kinoayı haşlayarak şişmesini sağlayın. Suyunu çektiğinde ateşi kapatıp, biraz karıştırarak soğumasına yardımcı olun. Ardından derin bir kaseye alıp ince ince kıydığınız nar, tercihinize göre yeşillik, maydanoz, dereotu ve naneyi ekleyin. Nar ekşisi, limon suyu, tuz, karabiber ve zeytinyağını da ilave edip karıştırın.

ISPANAKLI SALATA *

*

Malzemeler

  • 3-4 avuç bebek ıspanak
  • Yarım nar
  • Yarım kırmızı elma
  • 1-2 çay kaşığı kabak çekirdeği
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı üzüm sirkesi ya da limon
  • 1 yemek kaşığı nar ekşisi

Hazırlanışı

Ispanakları iyice yıkayıp kuruladıktan sonra geniş bir kaseye alın. İnce dilimler halinde doğradığınız elmaları ve ayıkladığınız narı ekleyin. Son adım olarak kabak çekirdeği serpiştirin. Zeytinyağı, sirke (limon) ve nar ekşisini küçük bir kapta karıştırıp, salatanın üzerinde gezdirerek servis edin.

ŞEKERSİZ MUHALLEBİ *

*

Malzemeler

  • 2 su bardağı süt
  • 3 yemek kaşığı yulaf unu
  • 1 adet yumurtanın sarısı
  • 1 çay kaşığı vanilya özü
  • 100 g labne peyniri
  • 1 su bardağı nar suyu
  • Narlı püre için
  • 1 su bardağı nar suyu
  • 1 yemek kaşığı mısır nişastası
  • 1-2 yemek kaşığı bal
  • 1 adet nar

Hazırlanışı
Geniş bir tencereye süt, yulaf unu ve yumurta sarısını alıp, sürekli karıştırarak kıvama getirin. Kıvam almaya başladığında ocaktan alın. İçine vanilya özünü ekleyip soğumaya bırakın. Ardından labne peyniri ekleyip, biraz daha karıştırın. Ayrı bir tencerede nar püresi için gerekli olan malzemeleri bir araya getirip, kıvam alana kadar karıştırın. Servis kaselerinin içine istediğiniz ölçüde muhallebiden koyun ve ardından narlı püre ile son dokunuşu yapın. üzerini süslemek için nar taneleri serpiştirebilirsiniz.

NAR ÇAYI *

*

Malzemeler

  • Yarım su bardağı nar
  • 1 tatlı kaşığı bal
  • Tercihen 2-3 adet kurutulmuş portakal dilimi
  • 1 adet çubuk tarçın
  • 2 adet kakule ve birkaç karanfil

Hazırlanışı

Ayıkladığınız narları havanda suyu çıkana kadar dövün. Çıkan suyu bir kaba alın ve balı ekleyip karıştırın. Karışımı ağzı kapalı bir kabın içine koyun ve buzdolabında saklayın. Çay içmek istediğinizde bu karışımdan 1 tatlı kaşığı alıp sıcak su dolu fincana koyun. Demlediğinizde portakal dilimi, çubuk tarçın, kakule ve karanfil ekleyin.

BULGURLU BROKOLİ *

*

Malzemeler

  • 100 g ince bulgur
  • 6-7 ağaç brokoli
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Yarım limonun suyu
  • 1 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı nar

Hazırlanışı

Bulguru bir kapta üzerini aşacak şekilde eklediğiniz sıcak suyla birlikte bekletin. Suyunu çektiğinde karıştırarak soğumasını sağlayın ya da birkaç dakika buzdolabında bekletin. Başka bir tencerede iyice yıkadığınız brokolileri yalnızca 2 dakika haşlayın. Hafif yumuşayan brokolileri bir kabın içine rendeleyin ve soğuyan bulgurla geniş bir kapta harmanlayın. Ardından rendelediğiniz sarımsak, zeytinyağı ve limon suyunu da ekleyip karıştırın. üzerini kaplayacak kadar nar ile süsleyerek servis edebilirsiniz.

YOĞURTLU YULAF *

*

Malzemeler

  • 50 g yağsız yoğurt
  • 50 g süzme yoğurt
  • 3 yemek kaşığı yulaf
  • 1 tatlı kaşığı bal ya da agave şurubu
  • Yarım mango
  • 3 yemek kaşığı nar
  • 1 tatlı kaşığı kabak çekirdeği

Hazırlanışı
Yağsız ve süzme yoğurdu yulafla birlikte bir kasede karıştırıp, 2 saat buzdolabında bekletin. Buzdolabından aldıktan sonra oda sıcaklığına gelmesini bekleyip, içine bal ya da agave şurubunu ilave ederek tekrar karıştırın. Servis kasesine aldıktan sonra küp küp doğradığınız mangoları üzerine yerleştirin. Ardından narları da ekleyip, kabak çekirdeği serpiştirin. Tercihen yoğurdun içine chia tohumu da ekleyebilirsiniz.

BAL KABAKLI ROKA *

*

Malzemeler

  • 100 g haşlanmış bal kabağı
  • 2 adet ceviz içi
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2-3 avuç rakula yeşillik
  • 3 yemek kaşığı nar
  • Birer tutam tuz ve karabiber

Hazırlanışı

İyice yıkadığınız yeşillikleri suyundan arındırıp, geniş bir salata kasesine alın. Bal kabağını ayıklayıp ince dilimler halinde kesin. Yaklaşık 5 dakika suda kaynatarak biraz yumuşamalarını sağlayın. Ardından ızgarada ya da yağsız tavada hafif üzeri kızaracak şekilde çevirin. Bal kabağı dilimlerini yeşilliklerin üzerine yerleştirip, ceviz ve nar tanelerini serpiştirin. Son dokunuş olarak da zeytinyağı ve tercihe göre limon ekleyin.

İLGİLİ İÇERİKLER

YORUM YAZIN

Please enter your comment!
Please enter your name here