Diğer
    Ana SayfaGüzellik8.ayda keyfi doğum olur mu?

    8.ayda keyfi doğum olur mu?

    -

    Bir okuyucumuz “Fazla kilo almamak için 8. ayda çocuğunu sezaryenle aldıranlar varmış, doğru mu?” diye sorduğunda hayrete düşmüş, “Olmaz canım öyle şey” demiştik. Ama yine de işin peşini bırakmadık ve iddianın doğruluğunu, böyle vakaların olup olmadığını doktorlara ve ünlü annelere sorup araştırdık. İşte aldığımız cevaplar…

    Funda Çatar-Esin Altuğ

    Geçtiğimiz günlerde telefonla arayan bir okuyucumuzun meraklı sorusu bizi önce hayrete düşürdü: "Bazı anne adayları daha fazla kilo almamak için 8. ayda sezaryenle bebeklerini aldırıyorlarmış. Doğru olabilir mi bu?" Doğrusu sadece biraz daha az kilo almak uğruna hiçbir anne adayının böyle bir riski alabileceğini düşünemiyorduk ama yine de bu konuyu araştırmaya karar verdik. Araştırdıkça bu iddianın sadece telefondaki okurumuzun iddiasıyla sınırlı kalmadığını, başkalarının kulağına da böyle bir iddia çalındığını gördük. Erken doğumla ilgili haberleri daha farklı okumaya başladık. Konunun uzmanlarına böyle bir taleple karşılaşıp karşılaşmadıklarını, formlarını korumak için erken doğum talebinde bulunan anne adaylarının olup olmadığını sorduk. Tabii ki en önemlisi 8. ayda doğumun bebekte hangi sağlık sorunlarına yol açabildiğini de öğrenmeyi ihmal etmedik!

    UZMANLAR TARTIŞIYOR

    Konunun uzmanlarına 8. ayda doğum talebiyle ilgili aklımıza takılan 3 soru sorduk. İşte sorular ve yanıtları…

    Formlarını korumak için erken doğum talep eden anne adayları oldu mu?

    Erken doğum bebekte hangi sağlık sorunlarına yol açıyor?

    - Advertisement -

    Kilo almamak için 8. ayda doğum yapılması doğru mu?

    Prof. Dr. Bülent Tıraş – Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı

    "Ciddi sağlık sorunları gelişebiliyor"
    1- Bugüne dek formlarını korumak amacıyla erken doğum yapmak isteyen anne adayı olmadı.
    2- "Erken doğumun pek çok sakıncaları mevcut. Özellikle akciğerler bebeklerin en geç oluşan organlarından biri. Akciğerler ancak 34. hamilelik haftasının tamamlanmasıyla gelişimini bitiriyor. Bu nedenle 34. hamilelik haftasından önce doğan bebeklerde ciddi solunum sıkıntısı oluşabiliyor. Bu bebekler de yeni doğan servislerinde uzun süreli solunum cihazına bağlanmak ve kuvöz bakımına gereksinim duymak gibi sorunlar yaşayabiliyorlar. Yine bu bebeklerde, organların gelişimi tamamlanmadığı için enfeksiyonlar, kanama problemleri, uzamış sarılık, oksijen tedavilerine bağlı körlük, bağırsaklarda sıkıntılar, beyin ve omurilik sıvısı içinde kanama gibi ciddi sağlık sorunları gelişebiliyor. Tüm bunlar, erken doğumun bebeğin sağlığını ne denli tehlikeye attığını ortaya koyuyor.
    3- Formun korunması için erken doğum yapılması hem tıbbi hem de etik anlamda son derece yanlış bir uygulamadır.



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz