Kışın olumsuz etkilerinden korunmak için bağışıklık sisteminizi güçlendirici besinler tüketmeye özen göstermelisiniz. Güçlü bağışıklık sistemi için kaliteli uyku ve sağlıklı beslenme şart. Bu yüzden buzdolabında bağışıklık sisteminizi destekleyici besinler bulundurmakta fayda var. İşte o besinlerden bazıları…
1 Ananas
Moraliniz mi bozuk? Moralinizin bozuk olması da bağışıklık sisteminizi olumsuz etkileyebilir. Ananas tüketmek, amino asit ihtiyacının karşılanmasına ve mutluluk hormonunun salgılanmasına yardımcı oluyor.
2 Kara turp
Kara turp, antibiyotik özelliklerine sahip yağları içeriyor ve enfeksiyonlara karşı vücudu koruyor. Bağışıklık sistemini güçlendirici etkisinin yanı sıra karaciğeri kuvvetlendirici, safra söktürücü etkilere de sahip.
3 Probiyotik yoğurt
Yararlı bakterilerden zengin olan probiyotik yoğurt tüketmek, bağırsaklara iyi geliyor. Bu yararlı bakteriler, zararlı bakterilerle savaşarak bağışıklık sisteminin güçlü olmasına katkıda bulunuyor.
4 Yulaflı bar
Uykunuzu iyi alamadığınız zaman gribe yakalanma riskiniz üç kat daha artıyor. Gece yatmadan önce triptofan açısından zengin olan bir adet yulaflı bar yemeniz, rahat bir uyku uyumanıza yardımcı olacak.
5 Kivi
Kış aylarının vazgeçilmez meyvesi kivi, mikropları parçalara ayırma ve yok etme konusunda güçlü bir kaynak. C vitamini yönünden de oldukça zengin olan kivi tüketmek, virüslere karşı vücudunuzu kalkan gibi koruyor.
6 Tatlı patates
Kışın etrafta bolca bulunan mikroplarla başa çıkamadığınız zaman A vitamini desteği almalısınız. A vitamini ve beta karoten zengini tatlı patates tüketmek, bağışıklık sisteminizi korumanıza yardımcı olacaktır.
7 Lahana
Lahana, C, B3 vitaminleri, kükürt gibi mineraller açısından zengin bir besin. Vücut direncini artırarak bağışıklık sistemini kuvvetlendiriyor.
8 Uskumru
Omega-3 zengini uskumru tüketmek, beyaz kan hücrelerinin çoğalmasına yardımcı oluyor. Kansere karşı koruyup, cilt hücrelerini yeniliyor. Vücuttaki bakterileri yok ederek cildin ve organların güçlenmesini sağlıyor.
9 Sarımsak
Sarımsak ile virüslerin ve bakterilerin vücuda yerleşmesi engelleniyor. Zengin sülfür içeriği mikroplarla savaşa yardımcı oluyor.
Formsanté Dergisi Ocak 2013 Sayısı