Ana Sayfa Beslenme & Diyet Acı sever misiniz?

Acı sever misiniz?

ocak-2012-beslenmeraporu-resim-2

Yemeklerin tadı tuzu baharatlar aynı zamanda içerdikleri besin öğeleriyle sağlığımızı destekliyorlar. Mutfaklarımızın olmazsa olmazı kırmızı biber de bunlardan biri. Acı kırmızı biberde bol miktarda bulunan “kapsaisin” maddesi dolaşım sistemini güçlü bir şekilde stimüle ediyor. Bu yönüyle varisli damarların ve diğer dolaşım problemlerinin tedavisine yardımcı oluyor. Ağrı kesici ve iltihap çözücü, kanseri önleyici ve mikrop öldürücü etkilere sahip olduğu biliniyor. Bir çorba kaşığı kırmızı biberde A, C, B6, K ve E vitaminleri bulunuyor.

Nasıl seçmeli?
Kırmızı biberde oluşan bir küf, aflatoksin denilen ve kanserle ilişkilendirilen toksinlerin oluşmasına neden oluyor. Bu nedenle güvendiğiniz üreticilerden almaya özen gösterin. Canlı renklerde ürünleri seçin. Ağzı kapalı cam bir kavanozda, kuru ve serin bir yerde saklayın.

ocak-2012-beslenmeraporu-resim-4Şişkinliğin sürpriz nedeni
Karnınızdaki şişkinliğin nedeni suyu sürekli şişeden içmeniz olabilir mi? Unutmayın, pipetle ya da şişeden ve mataradan su içmek, bardaktan içmeye göre daha fazla hava yutmanıza neden olur.

ocak-2012-beslenmeraporu-resim-5Gece yemelerinin sebebi gün boyunca yeterli beslenmemek mi yoksa sıkıntı mı?
Arada bir, akşam yemeğinde yeterince yemediğiniz için geç saatlerde açlık çekebilirsiniz. Ama bu sıklıkla tekrar ediyorsa, büyük bir ihtimalle geceleri yalnızlıktan ya da başka bir sebepten sıkılıyor ve yapacak bir şeyler arıyorsunuz. Uzmanlar, gece yemelerinin ekstra kalori ihtiyacından kaynaklanmadığını vurguluyor. Küçük bir atıştırma niyetiyle başlayan eylem, ekran karşısında kendini kaptırarak uyku öncesi gereksiz yüzlerce kalori almakla sonuçlanabiliyor. Sıkıntıdan bir şeyler yapmak istediğinizde formsante’nin bu ayki hediyesi kartları elinize alın ve kendinizi egzersize verin!

ocak-2012-beslenmeraporu-resim-3Ayın güzeli Portakal
Tatlı ve sulu portakalların tüm dünyanın en çok tüketilen meyvesi olmasına şaşmamalı. C vitaminini konsantre bir şekilde içinde barındıran bu meyve, nefis aromasıyla gastronominin birçok alanında kullanılıyor. Portakal birçok fito kimyasal içeriyor. Ancak bunlardan en önemlisi, bir antioksidan ve antienflamatuar olan “hesperidin”. Turunçgillerde kabuğun hemen altında ve dilimlerin arasındaki süngerimsi beyaz kısımlarda bulunan bu öğe, meyveyi posasından ayırdığımızda, (yani meyve suyu haline getirdiğimizde) ya da büyük bir titizlikle o beyaz kısımları ayıkladığımızda maalesef çöpe gidiyor.

Formsante Dergisi Ocak 2012 Sayısı

YORUM YAZIN

Please enter your comment!
Please enter your name here