✓ Kanıta dayalı makale

Prof. Dr. U. Tansel Şireli


Ana Sayfa Koronavirüs Açıkta satılan gıdalar virüs taşıyıcısı olabilir mi? Sokak sütü alınır mı?

Açıkta satılan gıdalar virüs taşıyıcısı olabilir mi? Sokak sütü alınır mı?

İnsan vücudunun hastalıklarla savaşması için aktif bir bağışıklık sisteminin temel şartlarından biri de güvenli gıda tüketimi. Kaynağı belirsiz gıdalardan uzak duran ve kişisel hijyenini en üst seviye çıkaran kişiler, kendini ve çevresini virüslerden koruyabilir. Peki açıkta satılan gıdalar virüs taşır mı? Hangi gıdalara dikkat etmeliyiz? 

AÇIKTA SATILAN GIDALAR VİRÜS TAŞIR MI? *

Ankara Üniversitesi Gıda Güvenliği Enstitüsü Genel Müdür Yardımcısı Prof. Dr. U. Tansel Şireli, virüslerin bulaşmasını önlemek için temel hijyen kurallarına uyulması gerektiğini söylüyor ve periyodik olarak denetime tabi olmayan ambalajsız gıdaların taşıyıcı olabileceği konusunda uyarıyor.

CORONA VİRÜS GIDA YOLUYLA BULAŞIR MI?

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), yiyeceklerin hazırlanması sırasında dikkat edilmesi gereken hijyen uygulamalarını paylaşarak konunun önemine dikkat çekerken, uzmanlar, virüsün yayılımından korunmak için gıda güvenliği ile ilgili uyarılarda bulunuyor.

SOKAK SÜTÜ ALINIR MI? *

Prof. Dr. U. Tansel Şireli, hasta bireylerin temasıyla gelen güvenilir olmayan gıdaların taşıyıcı olabileceği konusunda uyarıyor. Şireli sözlerine şöyle devam ediyor:

“Dünya Sağlık Örgütü’nün gıdalar için sunduğu önerilere mutlaka uyulması gerekiyor. Açıkta satılan peynir, süt, yoğurt, çiğ et, sebze ve meyveler ile diğer gıdalar için bulaşmayı önleyici temel hijyen tedbirleri uygulanmalıdır. Açıkta satılan ve sağım ve saklama koşulları belli olmayan sokak sütlerinden muhakkak uzak durulmalıdır. Sütler için özellikle ısıl işlem uygulanmış pastörize veya UHT sütler tercih edilmesi gerekiyor.”

KORONAVİRÜS CANSIZ YÜZEYDEN BULAŞIR MI? NE KADAR YAŞAR?

YORUM YAZIN

Please enter your comment!
Please enter your name here