Dünya koronavirüs ile mücadelesini sürdürürken uzmanlardan Adenovirüs için uyarı geldi. Peki, mevsim değişikliğiyle ortaya çıkan adenovirüs nedir? Belirtileri ve korunma yöntemleri nelerdir?
ADENOVİRÜS NEDİR?
Adenovirüsler gözün önünde yer alan ve kornea olarak adlandırılan saydam tabakada görmeyi azaltabilen ve tedavisi oldukça güç lekelenmelere yol açabiliyor. Adenovirüs enfeksiyonları, nadiren zatürre, mide ve bağırsak problemleri gibi daha ciddi sorunlara ve hatta ölüme neden olabilir. Adenovirüsler, çift sarmallı bir DNA genomu içeren bir ikosahedral nükleokapsid içeren orta büyüklükte, zarfsız virüslerdir. Adenovirüsler çok yaygındır ve birçok çeşittir.
ADENOVİRÜS BELİRTİLERİ
- Burun akıntısı
- Göz enfeksiyonları
- Boğaz ağrısı
- Öksürük
- Baş ağrısı
- Boğaz ağrısı
- Üst solunum yolu problemleri
Bu belirtiler 10 güne kadar sürebilir. Adenovirüs enfeksiyonları, nadiren zatürre, mide ve bağırsak problemleri gibi daha ciddi sorunlara ve hatta ölüme neden olabilir. Enfekte olan bazı kişilerin hastaneye yatırılması gerekebilir. Adenovirüs enfeksiyonu kişiden kişiye hava yoluyla bulaşabilir (örneğin hapşırma veya öksürme). Ayrıca, virüs bulaşmış bir kişiye veya dokunduğu nesnelere dokunmak gibi kişisel temas yoluyla da yayılabilir.
Aşının alınmasından itibaren 2 hafta içinde ortaya çıkan birkaç hafif sorun bildirilmiştir:
- Baş ağrısı, üst solunum yolu enfeksiyonu (yaklaşık 3 kişide 1)
- Burun tıkanıklığı, boğaz ağrısı, eklem ağrısı (yaklaşık 6 kişide 1)
- Karın ağrısı, öksürük, bulantı (yaklaşık 7 kişide 1)
- İshal (yaklaşık 10 kişide 1)
- Ateş (yaklaşık 100 kişide 1)
ADENOVİRÜSE BAĞLI KERATO-KONJONKTİVİT BELİRTİLER
- Gözlerde kızarıklık
- Çapaklanma
- Batma, yanma, sulanma
- Işık hassasiyeti, bulanık görme
- Göz kapaklarında ödem
ADENOVİRÜSTEN KORUNMA YOLLARI
Koronavirüs kadar hızlı yayılabilen adenovirüslerden korunmak için ellerin sık sık yıkanması yayılımını azaltıyor. Çocuktan çocuğa aktarılan oyuncak gibi objelerin temizlenmesi ve dezenfeksiyonu sağlanmalıdır. Adenovirüs tedavisine yönelik özel bir yol yoktur ancak çeşitli yöntemlerle hastalığı kolay geçmesi sağlanabilir. Antibiyotik tedavide etkisizdir. Hastaların istirahatı ve destek tedavisi gerekir.