Diğer
    Ana SayfaPsikolojiAdrenalin bilmecesi

    Adrenalin bilmecesi

    -

    Yüksek bir kayanın üzerinden metrelerce aşağıdaki suya bakıyorsunuz, başınız dönüyor, mideniz bulanıyor, avuçlarınız terliyor. Bütün bunları size bozuk para kadar küçük adrenal bezlerinden pompalanan adrenalin hormonu yapıyor. Ama aynı zamanda size güç, hız ve cesaret veriyor. Peki bu adrenalin denilen şeyin bazılarında fazla olması acaba psikolojik bir soruna mı işaret ediyor?

    Elif Duran

    Yetenek mi, cesaret mi, çılgınlık mı yoksa "daha fazla adrenalin" mi? Birisi gök gürültüsünden korkup evinde, yastığın altına saklanırken, öbürünü karanlık bir ormanda kamp kurmaya iten sebep ne? Ya da birisi teras katından aşağı bakmaya korkarken bir diğeri nasıl oluyor da kendisini sadece ayağına bağlı bir iple metrelerce yükseklikten aşağı bırakıveriyor? Adrenalin sporlarıyla uğraşanları ve yaptıklarını biraz daha yakından takip edince, bu sorular çoğalıyor. Ancak onların hikayelerini dinleyince ve hemen hemen hepsinin çok küçük yaşlardan beri sporla iç içe olduğunu öğrenince soruların yanıtı da kendiliğinden geliyor.

    "Adrenal"ler adrenalin salgılayınca…

    Her biri birer bozuk para büyüklüğünde ve böbreklerimizin hemen üzerinde olan adrenal isimli iki bez tarafından salgılanıyor "adrenalin". Özellikle de korku, stres gibi duyguları yoğun olarak hissettiğimizde… Tehlikeli bir durumla karşı karşıya kaldığımızda işte bu bezlerden adrenalin salgılanmaya ve hızla kanımıza karışmaya başlıyor. Bir kez adrenalin salgılanmaya başlayınca biz de vücudumuzda bazı değişiklikleri hissediyoruz. Karnımızın içinde sanki kelebekler uçuşuyormuş gibi oluyor, kalbimiz son hızla atıyor. Terliyoruz, ağzımız kuruyor, ellerimiz titriyor, yüzümüz sararıyor. Ama öte yandan gücümüz, hızımız ve acıya olan dayanıklılığımız artıyor. Söz konusu durum sürdükçe kimilerimiz bu durumdan kurtulmak için çaba harcıyor, kimileri ise aksine paralize oluyor, kısa süreli hafıza kaybına uğruyor, hatta sağırlaşıyor.
    Peki niçin kişiden kişiye böyle bir fark oluyor? Evet, hemen hemen herkes korku ya da sıkıntı veren bir durumla karşı karşıya kaldığında adrenalin salgılıyor ama duruma karşı verilen reaksiyonlar farkı yaratıyor. Kimileri adrenalin tarafından kontrol altına alınırken kimileri de onu kontrol etmeye çalışıyor!



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz