Diğer
    Ana SayfaSağlıkAilece ağız ve diş sağlığınızı koruyun

    Ailece ağız ve diş sağlığınızı koruyun

    -

    Günde üç kez fırçalamak ağız ve diş sağlığınızı korumak için yeterli olmuyor. Sık sık diş hekiminizin kapısını çalmalısınız.

    Sağlıklı bir gülüş, beyaz dişler için yapmanız gerekenler aslında çok basit. Ancak küçük bir ihmal, onarımı zor sonuçlar doğurabiliyor. İşte bu yüzden ağız ve diş sağlığına bebeklik çağından itibaren başlanması ve düzenli olarak devam edilmesi gerekiyor. Diş Hekimi Nurdan Güzeltepe’ye sağlıklı bir ağız için bebeklikten itibaren yapılması gerekenleri sorduk…

     

     

    - Advertisement -

    Ağız ve diş sağlığı nasıl olmalı?

    Ağız, sadece diş, diş etleri ve bunları destekleyen dokulardan değil, dil, dudaklar, alt-üst çene ve kasları kapsayan bir yapıya sahip. Dolayısı ile ağız ve diş sağlığı demek, bütünüyle ağzın sağlığından bahsetmek demek. Bu sağlığı sağlamak hekimin, korumak da kişinin elinde. Genel olarak; dişlerin üzerinde çürük, plak bulundurmayan, diş çevre dokularında hastalıklı bir durum olmayan, kokusuz ağız sağlıklı ağız olarak tanımlanıyor. Hekimin yapabileceklerinin dışında, kişiler ağız sağlıklarını, dişlerini düzenli fırçalayarak, diş ipi kullanarak ve alkolsüz ağız gargaralarıyla gargara yaparak koruyabilir.

     

    En sık karşılaşılan sorunlar neler?

    Ağız ve diş sağlığında en yaygın iki hastalıklı durum diş çürükleri ve diş eti iltihaplanmaları olarak karşımıza çıkıyor. Diş ve diş eti hastalıklarının nedeni yüzde 90 mikrobiyal dental plaktan dolayı oluşuyor. Mikrobiyal dental plak, mikrop ve gıda artıklarının dişler üzerinde birikmesiyle oluşan ince tabakaya verilen isim. Bu plak 8-10 saat içinde olgunlaşıyor ve içindeki mikroorganizmalar çürüklere ve diş eti hastalıklarına sebep olan toksinleri üretmeye başlıyor. Bu nedenle diş yüzeyinden ve dişler arası yüzeylerden uzaklaştırılması gerekiyor. Günde üç kere fırçalama yapmanın sebebi de budur fakat etkin bir şekilde iki kere fırçalama yapmak da yapılan araştırmalarda yeterli bulundu. Plak yapışkan olduğundan dolayı sadece ağız çalkalamakla uzaklaştırılamıyor, fırçalamak ve arayüz temizliği için de diş ipi kullanmak gerekiyor. Dili fırçalamak ve ağız gargaralarıyla gargara yapmak da yardımcı yöntemler olarak biliniyor. Bunun yanında diş hekiminizi altı ayda bir düzenli olarak ziyaret etmelisiniz. Ağızda tespit edilen çürük, kırık, diş eti problemi, uyumsuz protez gibi durumlar varsa tedavi ettirmelisiniz. Beslenme alışkanlıklarınız da ağız ve diş sağlığınız için önem taşıyor. Çay ve kahve gibi içecekleri mümkün olduğunca az tüketmek gerekiyor. Çünkü bu tür içecekler ağızda bazı mikroorganizmaların üremesini artırıyor. Şekerli gıda tüketimi de az seviyede olmalı.

     

     



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz