Diğer
    Ana SayfaSağlıkAkıllı mercek nedir? Hangi göz sorunlarında kullanılır?

    Akıllı mercek nedir? Hangi göz sorunlarında kullanılır?

    -

    Günlük yaşamdaki teknolojilere paralel olarak göz alanındaki gelişmeler de yüz güldürücü sonuçlar doğuruyor. Son zamanların en önemli gelişmelerinden biri olan akıllı mercek ameliyatı nasıl yapılıyor? Akıllı mercek nedir? Hangi göz sorunlarında tercih edilir? Avantajları nelerdir? Başarı oranı nedir? İşte yanıtı…

    Akıllı mercek ameliyatlarının avantajının uzak ve yakını gözlüksüz görmek isteyen hastalara gözlüksüz görme sağladığını belirten Anadolu Sağlık Merkezi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Avni Yusuf Yılmaz, “Bu yöntem katarakt veya kırma kusuru dışında bir göz hastalığı olanlara uygulanmamalı” açıklamasında bulundu. Op. Dr. Avni Yusuf Yılmaz, akıllı mercek tedavisine ilişkin soruları yanıtladı.

    “AKILLI MERCEK” NEDİR?

    Aslında “akıllı mercek” tabiri sadece bizim ülkemizde kullanılan bir tabirdir. Kastedilen uygulama bütün dünyada kullanılıyor. Örneğin ABD’de “trifocal intraocular lens” tabiri oldukça yaygındır. Mercekte “akıl” yoktur, uygulama “çok odaklı” bir mercektir. Bu uygulama tıpkı çok odaklı gözlük ve kontak lens mantığıyla benzerdir. Bu yöntemin adı bütün dünyada olduğu gibi bizim ülkemizde de akıllı mercek yerine “çok odaklı mercek” uygulaması olmalı. Çünkü “akıllı” deyince insanlar bunun çok farklı bir teknik olduğunu ve sebebi ne olursa olsun bütün görme problemlerini çözebileceği gibi yanlış bir kanıya sahip olabilirler. Oysa görme problemlerinin çok sebebi olmakla beraber bu yöntem sadece birkaç sebepten dolayı olan görme sorunlarını düzeltebiliyor.

    Göz yaşı kanal tıkanıklığı neden olur? Tıkanıklık nasıl açılır?

    HANGİ GÖZ SORUNLARINDA KULLANILIR?

    Bu uygulama geleneksel bir katarakt ameliyatı sırasında uygulanır. Daha evvelden yapılan katarakt ameliyatlarında sadece tek odaklı mercekler kullanılıyordu. Bu durumda hastanın görüşünü sadece tek odağa ayarlayabiliyorduk (uzak veya yakın). Bu aslında gözlükte de böyle. Uzak ve yakın görme kusuru olanlar 2 ayrı gözlük kullanabildiği gibi uzak ve yakını gösteren gözlük şeklinde kullanabilir. Bugün artık bazı hasta gruplarında hasta eğer gözlük kullanmak istemiyorsa katarakt olmadan da çok odaklı mercek uygulanarak uzak ve yakın görüş sağlanabilir.

    - Advertisement -

    NE AVANTAJLARI VAR?

    Bu mercek ameliyatları, uzak ve yakını gözlüksüz görmek isteyen hastalara gözlüksüz görme sağlar.

    GÖZ TANSİYONU BELİRTİLERİ VE NEDENLERİ NELERDİR?

    AKILLI MERCEK AMELYATI NASIL YAPILIYOR?

    Cerrahi işlem rutin bir katarakt ameliyatından farksız sadece hastanın doğal lensi alındıktan sonra yerine tek odaklı mercek yerine çok odaklı mercek yerleştiriliyor. Ancak öncesince detaylı muayene ve ölçümler yapılıyor. Öncelikle hangi hastalara uygun olup olmadığının tespiti çok önemli.

    BAŞARI ORANI NE KADAR YÜKSEK?

    Eğer uygun hasta seçilirse başarı ve memnuniyet oldukça yüksek oluyor. Uygun olmayan hastalara uygulanırsa memnuniyetsizlik rahatsız edici boyutta olabilir.

    ÖZELLİKLE HANGİ HASTALARA ÖNERİYORSUNUZ?

    Bu yöntem her hastaya uygulanmaz ve de uygulanmamalı. Katarakt veya kırma kusuru dışında bir göz hastalığı olanlara uygulanmamalı. Örneğin maküla dejenerasyonu (sarı nokta hastalığı) glokom (göz tansiyonu), daha evvel refraktif cerrahi geçiren hastalar (lazer), diyabete bağlı retina bozukluğu olanlar, kornea problemi olanlar, orta yaş altında miyop olan hastalar gibi hastalık gruplarında bu yöntem uygulanmamalı.

    İşlem sonrası hastaların dikkat etmesi gerekenler var mı? Ne zaman normal hayatlarına dönerler?

    İşlem sonrası süreç rutin katarakt ameliyatından sonra olan süreçle aynıdır. Tıpkı katarakt ameliyatından sonraki süreç gibi hastalar yaptığı işe ve yaşam ortamlarına göre birkaç gün ile bir hafta arasında normal hayatına dönebilirler. Ameliyat sonrası süreçte yaklaşık 2 hafta ile bir ay arasında damla kullanılması gerekir.

    GÖZ SEYİRMESİ HER ZAMAN HAYRA ALAMET DEĞİL

    GÖZ KAPAĞI İLTİHABINA DİKKAT!



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz