Diğer
    Ana SayfaGüzellikAknelere karşı etkili 6 doğal formül

    Aknelere karşı etkili 6 doğal formül

    -

    Lise çağlarında yüzünüzde oluşan akneler sebebiyle evden dışarı çıkmadığınız olur muydu? Belki evet, belki hayır. Ama yetişkin çağlarda böyle bir lükse sahip değilsiniz. O zaman gelin şu aknelere yakından bir bakalım ve bu noktalardan kurtulmanın yollarını inceleyelim. 

    Yetişkin yaşta oluşan aknelerin pek çok sebebi olabiliyor. Menopozdaki gibi hormon seviyelerindeki değişiklikler veya doğum kontrol hapının kullanılıp bırakılması erişkin kadınların akne sebeplerinden ikisi olarak sayılabiliyor. Yağ bezi salgılarında artış, kıl folikülü içindeki hücre sayısının artışı da yine bu nedenlerin başında geliyor. Kalıtsal ve hormonal nedenlerin yanında; hijyen, gıda, nemli ortam gibi çevresel etkenlerden dolayı da akneler meydana gelebiliyor. Sebep hangisi olursa olsun akne oluşumunun temelinde yatan nedenin mutlaka dermatolog tarafından belirlenmesi gerekiyor. 

    ERİŞKİN AKNELERİN SEBEBİ HORMONAL BİR HASTALIK OLABİLİYOR 

    Akne problemi hormonal nedenlerle gelişebilen bir hastalık. Özellikle erişkin kadınlarda sıklıkla akne görülüyorsa mutlaka hormon tetkiklerinin yaptırılması gerekiyor. Örneğin polikistik over sendromu olan kadınlarda akne ve tüylenme görülüyor. 

    TEDAVİDE İLK AŞAMA TEMİZLİK! 

    - Advertisement -

    Hafif aknelerde cildin aşırı yağını temizleyici ve bakteri üremesini engelleyici ürün kullanılması çoğu kez yeterli oluyor. Ancak hekzaklorofen içeren antibakteriyel sabunların kullanımı deterjan akne denilen özel bir sivilceye neden oluyor. İkinci aşamada ciltteki yağ salgısını azaltan krem, jel, losyonlar kullanılıyor. İyileşme olmazsa, yerel antibiyotikler, ağız yoluyla antibiyotikler, doğum kontrol hapları denenebilir. En dirençli ve şiddetli akne formunda ise A vitamini türevi kapsüller kullanılıyor. Ayrıca akne tedavisi gören kişilerin hekimlerinin kontrolünde vitamin almaları, yeterli sebze-meyve tüketmeleri ve daha fazla balık yemeleri gerekiyor. Akne tedavisinde hemen her yöntemde deride kuruma, kızarma, kaşıntı ve tedavinin ilk günlerinde sivilcelenmede artış bekleniyor. Bu durumun yan etki veya alerji olmadığı konusunda hastalar bilgilendirilmeli. Yine en etkili ve uzun tedavilerden sonra bile sivilceler tekrarlayabilir. 

    AKNE OLUŞUMUNU ÖNLEMEK İÇİN GÜNLÜK BAKIM NASIL OLMALI? 

    Uzmanlar her gün düzenli olarak cildinizi temizlemenizin akne savaşında en büyük silahınız olduğunu belirtiyor. Günlük bakım rutinini şu şekilde oluşturabilirsiniz: 

    • 1/ Yüzde 5 benzoil peroksit içeren bir temizleyiciyle günde iki kere yüzünüzü yıkayın. Eğer benzoil peroksite alerjiniz varsa yüzde 2 salisilik asit içeren bir temizleyici de kullanabilirsiniz. 
    • 2/ Yüzünüzü yıkarken ılık veya soğuk su kullanmaya özen gösterin. 
    • 3/ Yine yüzde 5 benzoil peroksit içeren bir jel veya krem sürün; alternatif olarak sülfür veya rezorsinol içerikliler tercih edilebilir. 
    • 4/ Gündüz yağsız formüllü nemlendirici sürün ve kullandığınız makyaj malzemelerinin de yağsız olmasına dikkat edin. 
    • 5/ Geceleri yatmadan önce içeriğinde sülfür olan leke giderici kremlerden sürün. 

    STRES AKNEYİ ARTIRIYOR MU?

    Erişkin dönemde ortaya çıkan akneler ve stres arasında uzmanlar yakın bağlantı olduğunu söylüyor. Özellikle iş kaynaklı stresin, akneyi tetiklediği belirtiliyor.

    AKNE TEDAVİNDE KULLANILAN DERMATOLOJİK YÖNTEMLER

    Tedavi edilmeyen aknenin iz bırakma riski olduğunu söyleyen Dermatoloji Uzmanı Dr. Hülya Sağlam, özellikle kişinin yüzüyle oynaması, akneleri sıkması ve kaşıması ile iz kalma ihtimalinin yükseldiğini de ekliyor. Dr. Sağlam, “Özellikle kulak memesi ve dudakların birleştiği yere uzanan hizanın üzerinde kalan hiçbir sivilcenin sıkılmaması gerekiyor. Bu bölgede bulunan kan damarları doğrudan beyinle ilişkili olduğundan buradaki sivilcelerle aşırı oynamak beyinde hasara dahi neden olabiliyor” diyor.

    Karbon peeling: Hem tedavide hem de akne sonrası oluşan kızarıklıkların giderilmesinde kullanılan ve her cilt tipine uygulanabilen bir yöntem. Meyve asitleri kullanılarak gerçekleştiriliyor ve cildin tazeliğini kaybetmiş sorunlu üst tabakasının soyularak dökülmesini sağlıyor. 

    Bir ayda dört seans yapılabilen karbon peeling, ciltteki soruna göre 1-10 seans arasında uygulanabiliyor.

    Fraksiyonel lazer tedavisi: Tedavi edici etkileri 6-12 ay devam eden bu yöntem ile cildin canlanması sağlanıyor. Akne skarlarının yok edilmesinde etkili olan bu yöntem 15-20 dakikalık üç-beş seans şeklinde uygulanıyor. İlk 24 saat içinde yüzde kızarıklık ve yanma hissinin oluşması normal kabul ediliyor ve nemlendirici kremler ile bu şikayetler azaltılıyor. Yaz aylarında tercih edilmemesi gereken uygulama sonrasında yüksek faktörlü güneş kremi kullanmak önem taşıyor.

    Dermaroller: 200 kadar son derece ince ve minik iğne ile derinin üzerinde gözle görülemeyecek kadar ufak delikçikler açılıyor ve salınan trombositler yardımıyla derinin kendi kendini onarması tetikleniyor. Hastanın durumuna göre belirlenen serum, bu işlem sonrasında kullanılıyor ve normalden 200 kat daha fazla emilerek tedavi sağlanıyor. Kişinin ihtiyacına göre haftada ya da ayda bir seans uygulanabiliyor.

    AKNE OLUŞUMUNA KATKIDA BULUNAN FAKTÖRLER NELER?

    • İlaçlar: Lityum, Hidantoin, İzoniazid, Glukokortikoidler, Oral kontraseptifler, İyoditler, Bromidler, Androjenler, Danazol. 
    • Stres
    • Oklüzyon ve baskı (elini yüzüne dayamak)
    • Aknejenik mineral yağları
    • Kozmetikler 
    • Güneş

    AKNELERE KARŞI ETKİLİ 6 DOĞAL FORMÜL

    Aknelerle evinizde tamamen doğal yöntemlerle başa çıkabileceğinizi biliyor muydunuz? Buz, bal veya yoğurt gibi doğal malzemeler ve iyi alışkanlıklarla yetişkin akneleri sizin sorununuz olmasın…

    BAL VE LİMON

    Anneanneleriniz doğru söylemiş, bal ve limon aknelere karşı en etkili iki silahınız. Bu ikili hem cildinizi nemlendiriyor hem de akneleri kurutabiliyor. Bir dilim limon alın, üzerine bal sürün sonra da yüzünüze uygulayın. İşte bu kadar…

    BUHAR

    En zorlu aknenin hakkından gelebilen şey pek tabii ki buhardır. Bildiğiniz üzere hamama veya spa’ya gittiğiniz zaman cildinizden toksinleri atabiliyorsunuz. Şimdi bunu evinizde de uygulayın hatta kaynar suyun içerisine esansiyel yağ veya bitki çayları ekleyebilirsiniz. Buhar solumak size başta zor geliyorsa bile emin olun kısa sürede alışırsınız.

    BUZ

    Sıcaktan soğuğa doğru ilerliyoruz. Evet, yanlış duymadınız; aknelerle savaşta bir silahınız da buz küpleri. Bir buz küpünü plastik poşete koyun ve birkaç dakika yüzünüzde tutun. Buz, açık gözeneklerin küçülmesini sağlıyor ve cildi bakteri istilasından koruyor. 

    DOMATES

    Özellikle yaz aylarında sofralardan eksik etmediğiniz domatesin aknelerden kurtulmanıza yardımcı olacağını biliyor muydunuz? C, K ve A vitaminlerinden zengin domatesi dilimler halinde kesin. Bu dilimleri yüzünüze koyun ve bekletin. Tabiat ana tarafından asidik yaratılan domatesler bu özelliği sayesinde sivilcelerin kurumasını sağlıyor. 

    ÇAMUR MASKELERİ

    Doğal çamur maskeleri cildinizin arınmasına ve toksinlerin atılmasına yardımcı oluyor. Özellikle buhar uyguladıktan sonra doğal çamur maskenizi uygulayın ve gözeneklerinizin temizlenmesini sağlayın.

    YOĞURT VE SALATALIK MASKESİ

    Salatalığın içerisinde bulunan askorbik asit, cilt iritasyonları ve şişlikler üzerinde iyileştirici etki gösteriyor. Salatalıkların yüzde 95’i sudan oluşuyor, dolayısıyla cildinizi çok iyi şekilde nemlendirebiliyor. Yoğurtla birlikte hazırlanan salatalık maskesi antifungal ve antibakteriyel özellikler gösteriyor. Bu maske aknelere karşı en güçlü silahınız olacak.

    ÇIKOLATA YEMEK AKNE YAPAR MI?

    Akne yapıyor diye kendinizi çikolatadan mahrum bıraktıysanız bu haber sizi üzebilir. Çünkü çikolata tüketmek doğrudan akne oluşumuna neden olmuyor. Uzmanlar akne oluşumuyla gıdalar arasında doğrudan bir ilişki olmadığını belirtiyor.

    AKNE İZLERİNDE ETKİLİ ÇÖZÜM

    CİLT LEKESİ KABUSUNUZ OLMASIN!

    Formsanté – 2015 Eylül sayısı
    Deran Çetinsaraç



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz