Diğer
    Ana SayfaSağlıkAlerjiyle mücadele eden kişilerin özen göstermesi gereken püf noktalar

    Alerjiyle mücadele eden kişilerin özen göstermesi gereken püf noktalar

    -

    İlkbahar ve yaz döneminde gündeme gelen astım atakları ile mevsimsel alerjiler, COVID-19 pandemisinde daha da endişe yaratıyor. Oysa doğru önlemleri alarak, astım hastalarının ve alerjiden muzdarip kişilerin korkmasına gerek kalmıyor.

    Yazı: Ayşegül Uyanık Örnekal

    Bahar, binlerce kişi için sıkıntılı günlerin başlaması anlamına geliyor. Çünkü toplumun büyük kısmının doğanın uyanışı, çiçeklerin açıp, kuşların cıvıldadığı günler olarak algıladığı bu dönem, birçokları için hava yollarının duyarlılığının artması nedeniyle gelişen kronik bir hastalık olan astımın, tekrarlayan öksürük ve hışıltı ile karakterize olarak ortaya çıkmasına yol açıyor. Astımın tetiklendiği durumlarda bronşlarda ödem ve salgı artışı gözlemlendiğini söyleyen Avrasya Hastanesi Kulak Burun Boğaz Op. Dr. Koray Cengiz, “Bu durum; öksürük, nefes darlığı ve göğüs ağrısı olarak kendini gösteriyor. Şikayetlerin gece veya sabaha karşı şiddetlendiği gözleniyor. Astım hastalığı için risk faktörleri kişiye ve çevresel faktörlere göre değişiklik gösteriyor. Belirli meslek grupları, ailede astım rahatsızlığının olması, bebeklik döneminde çok fazla alerjen maddeye maruz kalmak, gebelikte annenin sigara içmesi, ebeveynlerin sigara kullanımı gibi birçok faktör astımın nedenlerini ve risk faktörlerini oluşturuyor. Astımın kesin bir tedavisi olmamakla birlikte uzman doktor tarafından verilen ilaçlarla hastalık kontrol altında tutulmaya çalışılıyor. Belirti ve bulguların derecesine bağlı olarak ilaçların dozu değişkenlik gösteriyor” diyor.

    MASKE KULLANMAKTAN KORKMAYIN

    Akciğerleri ve solunum sistemini olumsuz etkileyen koronavirüs, geçtiğimiz yıldan bu yana hayatımızın odak noktasını oluşturuyor. Haliyle türlü endişeleri de beraberinde getiriyor. “Astım tek başına COVID-19 için risk oluşturmaz. Ancak kişinin yaşı, cinsiyeti ve sahip olduğu hastalıklar hastalığın seyrini değiştirebilir” diyen Op. Dr. Cengiz, konuyla ilgili olarak şu bilgileri veriyor: “Astım hastalarının; akciğer fonksiyonları düşebiliyor, solunum yollarında iltihabi hücrelerin artış gösterdiği ataklar yaşanabiliyor, solunum zorluğu gelişebiliyor. COVID-19 da solunum almada güçlük yarattığı için astım hastalarının böyle bir durumda atak geçirmeleri olağan bir durum oluyor. Öte yandan sürekli kullanılan maskeler de nefes alıp verirken hava yolu direncini arttırabilse de bu durum sağlığımızı fazlaca olumsuz etkilemiyor. Yapılan çalışmalar, kontrollü astım hastalarında ve yetişkinlerde maske kullanımıyla ilgili bir sorun olmadığını gösteriyor.”

    YAŞAM ŞEKLİ DEĞİŞİKLİĞİ ŞART!

    Tam kapanma süreci, sokağa çıkma yasakları derken, bu yıl da kapalı mekanlarda çokça zaman geçirdik. Dolayısıyla özellikle mevsimsel alerjilerin tetikleyicisi dış etkenlere maruz kalmasak da iç mekanlarda bulunan ev tozu akarları, kedi-köpek antijenleri, iç ortam küfleri ve hamam böceği antijenleriyle sıkça karşılaştık. Bu etkenler de burunda akıntı, nefes darlığı, göğüste tutukluk, kuru öksürük gibi belirtilerle kendini gösterdi. Peki türlü sorunlara yol açan alerjenler göz önüne alındığında, yaşam şeklinde değişiklik yaparak bunlardan kurtulmak mümkün mü? Op. Dr. Cengiz, bu soruyu şöyle yanıtlıyor: “Mevsimsel alerjilerde en önemli tedavi yöntemi korunma! İlk olarak basit bir testle alerjenin tespit edilmesi ve ona göre önlem alınması gerekiyor. Alerjinin en önemli nedenleri arasında ev tozları yer alıyor. Bu nedenle ev ortamını doğru tasarlamak önem taşıyor. Kediköpek alerjisinde ise hayvanın mutlaka ortamdan uzaklaştırılması gerekiyor. Polen alerjisinde, polen yükünü ortamda tutmayacak önlemler alınıyor. Alerjiden korunmanın bir yaşam biçimi haline gelmesi gerekiyor. Astım gibi ciddi hastalıklarla karşılaşmamak için bu durum büyük önem taşıyor.”

    - Advertisement -

    ÖNLEMİNİZİ ALIN!

    Op. Dr. Koray Cengiz, alerjiyle mücadele eden kişilerin özen göstermesi gereken püf noktaları olduğunu belirterek, bunların yaşam rutinine sokulmasının önemine değiniyor.

    • Sigara içmeyin ve sigara içilen ortamlarda bulunmamaya özen gösterin.
    • Çıplak tüylü battaniyeler kullanmayın.
    • Evinizi sık sık havalandırın ve güneş almasını sağlayın.
    • Perdelerinizi sık sık yıkayın.
    • Anti-alerjik kılıflar ve sıkça temizlenebilen yatak malzemeleri kullanın.
    • Pijamalarınızı, nevresimlerinizi ve özellikle de yastık kılıflarınızı sıklıkla değiştirin.
    • Tozu püskürten elektrik süpürgeleri kullanmayın.
    • Kullandığınız temizlik malzemelerinin kimyasal içerikli olmamasına dikkat edin.
    • Alerji ilaçlarınızı düzenli kullanın.

    İLGİLİ İÇERİKLER



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz