Alıç dediğimiz zaman sayısız faydası olduğunu neredeyse herkes bilir. Bu yüzden son günlerde de en çok merak edilen meyvelerin başında alıç geliyor. Peki alıçın faydaları nelerdir? Alıç sirkesi günde kaç kez içilir? Alıç yaprağı ve çiçeğinin faydaları nelerdir? Alıç çayının faydaları nelerdir, nelere iyi gelir? Alıç sirkesinin faydaları nelerdir? Alıç sirkesi nasıl yapılır? Tüm bu merak edilen soruların yanıtını Dyt. Perihan Kılıç, sizler için verdi.
Alıç meyvesi içerdiği antioksidanlar ile inflamasyonu azaltır, hastalıklarla mücadele eder ve genç görünmeye yardımcı olur. Meyvelerin içinde fruktoz yani ‘meyve şekeri’ bulunur. Sağlık açısından fruktoz miktarının günlük alınan enerjinin % 15-20’sini aşmaması önerilir.
ALIÇ SİRKESİ NASIL YAPILIR?
- 1 kilo alıç
- 1 yemek kaşığı kaya tuzu
- 1 çay bardağı elma sirkesi
- 2,5 litre su
- 5 adet nohut
- 1 adet elma
ALIŞ SİRKESİ YAPIMI
- 5 litrelik cam kavanozun içine 2,5 litre suyu ekleyin.
- Alıçları iyice yıkayın.
- Daha sonra fazla süzgeçten geçirip, kurumasını sağlayın.
- İyice kuruyan alıçları su dolu bir kabın içine koyun.
- Elmaları da dilimleyerek ilave edin.
- İçine şeker, tuz ve sirkeyi ilave ederek ağzını sıkıca kapatın.
- Bu karışımı güzelce çalkalayın.
- Sabah ve öğle vakitlerinde güneş ışığında, diğer saatler de ise gün ışığı almayacak şekilde, serin ve kuru bir yerde muhafaza ederek mayalanmasını sağlayın.
- Tahmini 8-10 günlük mayalanma sürecinin ardından sirkeniz hazır hale gelecektir.
- Mayalanan alıç sirkenizi bir süzgeç yardımıyla süzün.
- Cam bir şişenin içine aktarın.
- Serin ve kuru bir yerde saklayarak dilediğiniz şekilde tüketebilirsiniz.
ALIÇ SİRKESİNİN FAYDALARI
- İç hastalıkları tedavisinde destekleyici rolü olan alıç sirkesi çorbalarda yada salatalarda kullanılarak tüketilebilir.
- Beyni güçlendirdiği gibi hafızayı da kuvvetlendirir.
- Yüksek tansiyon problemi yaşayanlar alıç sirkesi tüketirse damarlarda oluşan yüksek basıncı dengeleyerek tansiyonunu düzene sokar.
- Alıç sirkesinin içerisinde yüksek oranda antioksidan vardır. Antioksidanlar, bağışıklık sistemimizi güçlendirir ve vücuda giren serbest radikallerle baş eder.
- Stres, sinir, depresiflik ve uykusuzluk gibi problemlerin tedavisinde destekleyici özelliği vardır.
- Akciğerlerdeki ağrı ve baskı hissi için alıç sirkesi tüketilebilir.
- Kalp damar hastalıklarında tedaviyi destekler.
- Kalp kaslarının güçlenmesinde yardımcı olur.
- Felç riskini ve kalp krizi riskini azaltır.
- Metabolizmanın daha hızlı çalışmasını sağlayarak yağ yakımını arttırır.
- Mide parazitlerinin giderilmesinde yardımcı olur.
- Soğuk algınlığı, grip ve nezle gibi bağışıklık üst solunum yolları hastalıklarını önler ve iyileştirmek için yardımcıdır.
- Tahriş, kızarıklık, alerji gibi dermatolojik problemlerde kontrollü şekilde içilmesi problemlerin giderilmesinde yardımcı olabilir.
- Cinsel ilişkide performans artmasına yardımcı olur.
- İdrar söktürücü özelliği vardır.
- Hücre yenileyen ve besleyen özelliğiyle kanser risklerini aza indirdiği bilinmektedir.
- Kadınlarda menopoz döneminde yaşanan problemleri olumlu yönde düzeltebilir. Ayrıca yumurtalıkların olumlu etkilenmesini sağlar.
ALIÇ SİRKESİ GÜNDE KAÇ KEZ İÇİLİR?
Alıç sirkesi mutlaka içine su ile katılarak içilmelidir. Sabah ve akşam olmak üzere günde 2 kere ya da en az 8 saat olmak üzere günde 2 kere içilmeli ve bu rakamı geçmemeli. Örnek verecek olursak, bir çay bardağı suya bir tatlı kaşığı alıç sirkesi eklemek yeterli olacaktır.
ALIÇ MEYVESİNİN FAYDALARI
- Kanser ve diğer hastalıklardan korur
- Bağışıklık sistemini güçlendirir
- Kalp sağlığı için faydalıdır
- Cildin canlı ve genç görünmesine yardımcı olur
- Kırışıklıkları önler
Meyveler içerdiği antioksidanlar sayesinde serbest radikal oluşumunu engelleyerek kanser ve diğer hastalıklarından korunmayı sağlar. Hastalıklardan korunmak için bağışıklık sisteminin güçlü olması gerekir. Beslenme programına eklenen antioksidan besinler oksidatif stresten korunmaya yardımcı olur. C vitamininden zengin olan alıç gibi meyveler bağışıklık sistemini güçlendirir.
Beslenmenize daha fazla alıç meyvesi eklemek kalp sağlığı için yararlı olabilir. Çalışmalar C vitamini açısından zengin meyvelerin kalp hastalığını önlemeye yardımcı olabileceğini gösteriyor.
Alıç meyvesini ayıklayıp kavanozlara koyun. Alıçların üzerine su ekleyin. Geri kalan malzemeleri de ekleyip güneş görmeyen yere kaldırın. 20 gün bekleyin. Alıçlar dibe çöktükten sonra süzüp başka bir kavanoza alın. Alıç sirkeniz hazır.
ALIÇ ÇAYININ FAYDALARI
Tam bir kalp damar dostu olan alıç, C vitamini açısından da zengin bir bitki. Antioksidan özelliği olan bu bitkinin ekstresinden günlük minimal 150 mg tüketilmesi öneriliyor. Günlük 2-3 fincan alıç çayı kolesterol seviyesini düşürmede katkı sağlıyor. Acıbadem Üniversitesi Atakent Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Karabulut, özellikle kötü kolesterol düzeyinde iki aylık bir tedavi sonrası düşme görüldüğünü doğruluyor.
ALIÇ YAPRAĞININ FAYDALARI NELERDİR?
- Alıç yaprağı ince ince kıyılarak bir bardak su ile kaynatılır. Daha sonra 10 dakika bekletilerek içilir.
- Alıç yaprağı tıpkı meyvesindeki gibi yüksek oranda antioksidan içerir. Kanser hücresi oluşmasını engeller ve var olan kanser hücrelerinin vücuda yayılmasını önler.
- Tıpkı alıç meyvesi gibi alıç yaprağı da kalp ve damar sağlığını korur.
- Üst solunum yolları hastalıklarının tedavisini destekleyici rol oynar.
- Kan akışını hızlandırarak dolaşım bozuklularının tedavisinde önemli rol oynar.
- İştahı dindirdiğinden dolayı alıç yaprakları salata içine eklenerek zayıflama diyetlerinin etkinliğini arttırır.
- Mide duvarını kuvvetlendirerek mide rahatsızlıklarına karşı vücudu korur.
- Kansızlığa iyi gelir ve el, ayak üşümelerinde etkin rol oynar.
- Damar içi plak oluşumunu engeller ve var olan plakların temizlenmesine yardımcı olur.
- Baş ağrısı üzerinde olumlu etkileri vardır ve özellikle kronik migren tedavisinde oldukça etkindir.
ALIÇ ÇİÇEĞİNİN FAYDALARI NELERDİR?
Özellikle yüksek tansiyon hastalarında tansiyon düşürücü etkisinden dolayı önerilen alıç çiçeği papatya, gökçe ve kedi otu ile eşit miktarlarda karıştırılır. Elde edilen karışımdan 2 çay kaşığı bir bardak kaynamış suya atılarak 1 gün bekletilir. Hazırlanan çat sabah ve akşam aç karnına içilir.
Bunlara ek olarak alıç çiçeği lapa haline getirilip şişliklerin üzerine konulursa inmesini sağlar. Cinsel performansı güçlendiren alıç çiçeği çayı aynı zamanda safra salgısının artmasını önleyerek mideyi güçlendirir.
Vücudu sağlıklı tutmanın yanında, papaya cildin daha canlı ve genç görünmesine yardımcı olabilir. Yaş ile oluşan kırışıklıklarından, çok sarkmalardan ve diğer cilt hasarlarından serbest radikallerin sorumlu olduğuna inanılmaktadır. Alıç, içerdiği C vitamini sayesinde cildinizi korur ve yaşlanma belirtilerini azaltmaya yardımcı olabilir. Bir çalışmada 14 hafta boyunca C vitamini ve diğer antioksidanlar karışımı tüketen yaşlı kadında yüz kırışıklıkları derinliğinde görünür ve ölçülebilir bir azalma saptanmıştır.
Yediğimiz her besinin kalorisi olduğu unutulmamalıdır. Sağlığımız açısından porsiyon miktarına dikkat edilerek tüketilmelidir. Metabolik hız üzerinde çok büyük etki yaratmamaktadır. Bu nedenle C vitamini almak, Bağışıklık sisteminizin güçlenmesi için tercih edebilirsiniz. Meyve dışında sirkesini de tüketebilirsiniz.