Amino asit, lisin ve protein bakımından oldukça zengin bir besin olan amaranth, bu özelliğiyle kinoaya çok benziyor. Peki, amaranth nedir? Faydaları nelerdir? Amaranth hangi hastalıklara iyi gelir? Kalorisi ve besin değeri ne kadardır? Nasıl muhafaza edilir? Detaylarına birlikte göz atalım…
AMARANTH HANGİ HASTALIKLARA İYİ GELİYOR?
Lif içeriği yüksek olan bu tahılın, kalp hastalığı riskini azalttığı belirtiliyor. Ayrıca vitamin bakımından da oldukça güçlü olan bu besin içeriğinde B2 Vitamini (riboflavin), B9 Vitamini (folik asit), kalsiyum, bakır, demir, magnezyum, fosfor, potasyum ve çinko barındırıyor.
AMARANTH FAYDALARI NELERDİR?
Bu tahılla ilgili araştırmalar; amaranth’ın kandaki glikoz değerini belirgin şekilde düşürdüğü, insülin değerini artırdığı ve yükselmiş karaciğer fonksiyonu belirtilerini normale çevirdiğini ortaya koyuyor.
SAKLAMA KOŞULLARI
Horozibiği olarak da bilinen bu bitki, hamur işlerinde kullanılmak üzere un halinde satılıyor. Tohum halinde ise hava geçirmez bir kap veya kavanoz içinde, buzdolabında altı aya kadar saklanabiliyor.
KALORİSİ VE BESİN DEĞERİ
100 gram çiğ amaranth, 371 kalori. 7 gram yağ, 4 mg sodyum, 66 gram karbonhidrat ve 14 gram da protein içeriyor.
- NOT: Her bünye farklıdır. Kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışın.