Ana Sayfa Beslenme & Diyet Ambalajlı gıdalardaki tuz oranı nasıl hesaplanır?

Ambalajlı gıdalardaki tuz oranı nasıl hesaplanır?

Marketlerden alınan ambalajlı gıdaların etiket kısmını kontrol ettiğimizde çoğu ürünün üstünde tuz oranına rastlamayız. Bunun yerine sodyum oranı yazar. Peki gerçek tuz oranını nasıl öğreniriz? 

AŞIRIZ TUZ TÜKETİMİNİN ZARARLARI

Doğru oranda tüketildiği takdirde hücreler arası sıvı dengesi, kasların kasılması ve sinir iletilerinin transferini sağlayan tuzun fazlası ise sağlığa zarar veriyor. Sodyuma duyarlı kişilerde, fazla tüketime bağlı olarak kan basıncı yükseliyor. Yüksek kan basıncı veya hipertansiyon ise kalp, böbrek hastalıkları ve felç için temel risk faktörü oluyor. Ayrıca aşırı tuz tüketimi, idrarla kalsiyum atımını artırıyor. Bu da kemik erimesi ve kemiklerin kırılma riskini beraberinde getiriyor.

Memorial Ataşehir Hastanesi’nden Prof. Dr. Birsel Kavaklı, tuz alımını azaltmak için ot-baharat karışımları, limon ve limon sularının kullanılabileceğini belirterek, şu uyarıda bulunuyor:

“Ancak hazır bazı ot-baharat karışımlarında yüksek oranda tuz ve sodyum bir arada bulunabiliyor. Bu nedenle paketli ürünlerin etiketlerini okumayı alışkanlık haline getirmek gerekiyor.”

BAZI BAHARATLAR KALP SAĞLIĞINA KATKI SAĞLIYOR

Dünyada en sık görülen ölüm nedenlerinin başında kalp-damar hastalıkları geliyor. Ancak bu durum yaşam tarzı değişikliğiyle yüzde 70’lere varan oranda azaltılabiliyor. Bu önlemlerin başında ise tuz tüketimi geliyor.

Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Karabulut, yemeklerin tuz yerine baharatlarla lezzetlendirilmesinin önemine değinerek, bazı baharatların kalp sağlığına önemli katkılar sağladığını belirtiyor.

AMBALAJLI GIDALARDA YAZAN SODYUM DEĞERİNDEN TUZ ORANI HESAPLAMA

Süpermarkette satın alınan ambalajlı gıdalarda bulunan etiketlerde ne kadar tuz içerdiği bilgisi genellikle yer almıyor, bunun yerine etiketlerde ne kadar sodyum içerdiği yazıyor.
Uz. Dr. Oben Duman, ambalajlı bir gıda etiketinde yazan sodyum değerinden ne kadar tuz (sodyum klorür) içerdiğini öğrenmek için, sodyum değerini 2,5 ile çarpmak gerektiğini söylüyor. (1 g sodyum 2,5 g tuza eşit.) 100 g gıda için 1 g sodyum konsantrasyonuna sahip
olması, bu ürünün 2,5 g tuz içerdiği anlamına geliyor.

Formsanté Arşiv

YORUM YAZIN

Please enter your comment!
Please enter your name here