Diğer
    Ana SayfaSağlıkAnjiyo nedir? Neden, nasıl ve hangi durumlarda yapılır?

    Anjiyo nedir? Neden, nasıl ve hangi durumlarda yapılır?

    -

    Kalp problemi yaşayan birçok kişi anjiyo ile tanışmıştır. Dolayısıyla bazı kişilerin aklında kalp rahatsızlıklarını giderip, varsa damar tıkanıklıklarını açmaya yarayan anjiyo yöntemi ile ilgili soru işaretleri olabiliyor. Avrasya Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Ali Rıza Cenal, anjiyo ile ilgili önemli bilgiler veriyor.

    ANJİYO NEDİR?

    Anjiyo, kalp ve damar hastalıkları açısından sorunu olan kişilerin damarlarına ince tüplerle girilmesi ve bu sayede damarlardaki tıkanıklıkların ve diğer sorunların teşhis edilmesini sağlayan önemli bir işlemdir.

    ANJİYO NERELERE YAPILIR?

    Kalp damarları görüntüleniyorsa buna kalp, boyun damarları görüntüleniyorsa boyun damarı veya bacak damarları için bacak damarı anjiyosu adı verilir. Kalp anjiyosunda kalp damarlarında hayatı etkileyebilecek derecede darlık, tıkanıklık olup olmadığına ve kalp fonksiyonlarına bakılır. Böylece kalp damarlarında tedavi gereken durumlar ortaya çıkarılır. Anjiyo uygulaması kasıktan, el bileğinden ve kol bölgesinden olan atardamar girişinden yapılabilir. Bununla kalpte, beyinde, gözlerde ve bacaklarda meydana gelmiş olan sorunlar teşhis edilebilir.

    ANJİYO NEDEN YAPILIR?

    • Koroner arter hastalığının, kalp kapak hastalığının veya aort damarı hastalığının tanısını koymak ve ciddiyetini ortaya koymak,
    • Kalp kası fonksiyonunu değerlendirmek,
    • Koroner balon anjiyoplasti ve stent, koroner bypass ameliyatı, kalp kapağı için girişimsel veya cerrahi müdahale gibi yöntemleri belirlemek için kullanılır.

    HANGİ DURUMLARDA YAPILIR?

    • Eko sırasında kalp kasılması olanlar kişilerde,
    • Efor testi pozitif çıkanlarda,
    • Kalp kapak hastalığı olanlarda,
    • Bypass olan hastaların kontrol edilmesinde,
    • Talyum testi sırasında koroner arter hastalığı şüphesi olanlarda,
    • Bilgisayar anjiyosu şüpheli olanlarda,
    • 40 yaş üzerindeki önemli ameliyat geçirecek olanlarda,
    • Kalp ameliyatı dışında, şeker hastası olup önemli bir ameliyat geçirecek kişilerde anjiyo uygulaması tercih edilir.

    ANJİYO NASIL YAPILIR?

    Anjiyo işlemi öncesinde hasta için bazı ön hazırlıklar yapılır. Hazırlıklar tamamlandıktan sonra hasta, anjiyo işleminin uygulanacağı odaya alınır. Hangi bölgesinden işlem yapılacaksa o bölge uyuşturulur. Sonrasında damardan kateter adı verilen plastik borularla kalp damarlarına ulaşılır ve boya verilerek kalp damarları görüntülenir. Kalp damarları görüntülendikten sonra stent veya başka bir müdahale yapılmayacak ise işlem sonlandırılır ve hasta istirahat için yattığı yerdeki yatağına alınır.

    Anjiyo esnasında yapılan işlemlerin süresi yaklaşık olarak 10-15 dakika kadar sürer. Bu işlemin ardından anjiyo için girilen bölgeye baskı yapılır ve kanama olmaması içi gerekli tedbirler alınır. Eğer anjiyo kasıktan yapıldıysa, hastanın en az 6 saat gözlem altında tutulması gerekir. Koldan ve bilekten yapılan anjiyoda ise, hastanın 1 saat kadar gözlem altında kalması yeterlidir.

    - Advertisement -

    İLGİLİ DİĞER İÇERİKLER



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz


    Tam bir sebze canavarıyım

    ‘Binbir Gece’ dizisindeki rolüyle her hafta evlerimize konuk olan, sevilen oyuncu Ceyda Düvenci “bakımlı, kendini her haliyle seven ve güvenen, sağlığına dikkat eden kadınlar...

    Diyette başarısızlık yoktur, vazgeçmek vardır

    Yeni kitabı ‘Afiyetle Diyet’’in raflardaki yerini aldığı bugünlerde Uzman Diyetisyen Dilara Koçak ile bir söyleşi yaptık ve ondan stil sırlarını öğrendik...Yeni kitabınızdan biraz bahseder...

    Tek yaptığım spor oğlumla yürümek

    G.O.R.A'nın çekimleri için ne diyeceksiniz?Çekileli uzun zaman oldu! İnsan bir şey çektiği zaman hemen seyretmek istiyor ama bu filmin başına hakikaten gelmedik şey kalmadı....