Bu ay sizler için annelerinizin unutulmaz klasiklerini derledik. Tari erini ise evde yemek pişirmek yerine dışarıdan sipariş vermek zorunda kalanlar için oluşturulan MamaMe’nin annelerinden aldık.
Yazı: Aytaç Özkardaş Gozzi
Fotoğraflar: Ozan Kutsal
Aksesuarlar: Chakra
MamaMe anne yemeklerini tüketici ile buluşturan bir e-ticaret platformu, evlere servis yemek kavramına anne dokunuşu ile farklılık getiren bir kadın projesi. Sistemdeki anneler evde pişiriyor, siz internet sitesi üzerinden bölgenize yakın annelerin o gün ne pişirdiğine bakıp siparişinizi veriyorsunuz. Dilediğiniz saatte moto kuryeler yemekleri evinize getiriyor. MamaMe CEO’su Evrim Tankuş, “Biz yemek severiz, anne yemeği en çok severiz. Birçok yerin ev yemeği diyerek restoran ya da endüstriyel gıda sattığı dünyadan sıkıldık. Her yerin taze fasulyesi birbirine benzemeye başladı. Biz de, annelerin evlerinde çocukları için sevgiyle yaptıkları yemekleri satacakları MamaMe’yi kurduk. Sağlıklı, pahalı olmayan, bir annenin çocuğuna pişirdiği gibi sevgiyle karıştırılan pilavları, çorbaları, zeytinyağlıları, etlileri, o anne yemeklerini alabileceğimiz, satabileceğimiz bir dijital restoran. ‘Pırıl pırıl mutfaklarda, sevgiyle pişen yemeklere özgürlük!’ bizim tek misyonumuz. Bu durumda tüketici sağlıklı anne yemeği ile şımartılıyor, kadınlarımız da MamaMe aracılığı ile ev ekonomilerine katkıda bulunmuş oluyor” diye anlatıyor projeyi. MamaMe annelerinden Özlem Burç, Etil Mimar, Çiler Şavkın hazırladıkları yemeklerin tariflerini Formsanté okurları ile paylaştı. İşte birbirinden nefis geleneksel anne yemekleri…
Zeytinyağlı enginar
Malzemeler:
5 adet çanak enginar
1 yemek kaşığı şeker
1 orta boy patates
1 adet havuç
1/2 su bardağından biraz fazla bezelye
1 baş büyük soğan
1 su bardağından 2 parmak az zeytinyağı
1 adet limon suyu
Hazırlanışı:
İnce doğranmış soğanları zeytinyağında biraz çevirip, küp küp doğranmış havuç ve bezelyeyi ekleyin. Çanak enginarları ve patatesi, limon suyu, şeker ve yarım bardak su ekleyerek kısık ateşte pişmeye bırakın. İndirmeye yakın tuzunu ekleyin ve piştikten sonra bol dereotu ile süsleyin.
Tarif: Çiler Şavkın
Mercimek köfte
Malzemeler:
5 su bardağı kırmızı mercimek
1 su bardağı ince bulgur
1 su bardağı su
1/2 demet maydanoz
1/2 demet taze soğan
Tuz, kimyon, karabiber, kırmızı toz biber
2 baş soğan
2 diş sarımsak
1/2 su bardağı zeytinyağı
2 yemek kaşığı biber ve domates salçası
Sos için
1/2 su bardağı zeytinyağı
1/2 limonun suyu
3 tatlı kaşığı toz kırmızı biber.
Hazırlanışı:
Mercimeği 3 su bardağı su ile haşlayın. Haşlama suyundan aldığınız bir kepçe su ile bulguru kabartın. Kabaran bulguru mercimek ile buluşturup, yaklaşık 20 dakika yani bulgur şişene kadar dinlenmeye bırakın. Diğer tarafta maydanoz, soğan, taze soğan ve sarımsağı ince ince doğrayıp kısık ateşte zeytinyağında kavurun. Kavrulan karışıma salça ve diğer baharatları ekleyin. Kabaran bulgur ve mercimek karışımını hafifçe yoğurun. Sonrasında kavrulmuş salça ve soğan ile biraz daha zeytinyağı ekleyerek yoğurun. Elinizde şekil vererek marul üzerinde yanında sos ile servis edin.
Tarif: Özlem Burç
Kısır
Malzemeler:
4 çay bardağı köftelik ince bulgur
3 su bardağı kaynar su
1,5 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
1 baş kuru soğan
2 su bardağı zeytinyağı
3 diş sarımsak
1/2 demet dereotu, marul, taze soğan, nane, roka, tere, maydanoz (zevke göre yeşillik çeşitlendirilebilir)
2 adet domates
3 adet orta boy salatalık
1/4 mor lahana
Limon ve nar ekşisi
1 adet yeşil ve kırmızı kapya biber
Kimyon, kırmızı toz biber, karabiber, tuz, kuru nane
Hazırlanışı:
Bulguru kaynar suda ıslatın. Tencerenin kapağını kapatıp 30 dakika şişmeye bırakın. Diğer tarafta tüm yeşillikleri ince ince kıyın. Kuru soğan ve sarımsağı ufak ufak doğradıktan sonra tavada hafif pembeleşene kadar kavurun. Salça ve kavrulmuş soğanları bulgura ekleyip, bulgur diri ve sert kalmayıncaya kadar yoğurun. Damak zevkinize göre baharatını ayarlayıp karıştırın. Nar ekşisi ve limon ile yeşillik karışımını harmanlayıp bulgur ile karıştırın.
Tarif: Özlem Burç
Yoğurtlu kereviz salatası
Malzemeler:
1 adet orta boy kereviz
1 su bardağı süzme yoğurt
2 yemek kaşığı mayonez
1,5 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay bardağı ceviz
1 iri diş sarımsak
Hazırlanışı:
Kerevizi soyup rendeleyin. Sarımsağı ezin ve yoğurt, yağ, mayonez, ceviz ve zeytinyağını da ekleyip rendelenmiş kereviz ile karıştırın. Tuzunu isteğinize göre ayarlayın.
Tarif: Çiler Şavkın
Fırında İzmir köfte
Malzemeler:
500 g köftelik dana kıyma
1 baş kuru soğan
1/2 demet maydanoz
1 adet yumurta
2 dilim ufalanmış kuru ekmek
Tuz, kırmızı toz biber, karabiber, kimyon, kekik
2 diş sarımsak
Kızartmak için sıvı yağ
1 kg patates
2 adet domates
4 adet biber
Sos için
1,5 yemek kaşığı domates salçası, kekik, karabiber
Hazırlanışı:
Soğan ve sarımsağı ince ince doğrayın. Kıyma ve diğer malzemelerle birlikte yoğurma kabına alarak karıştırın ve yoğurun. Yoğrulan köfteyi 1 saat buzdolabında dinlendirin. Dinlenen köfteden ceviz büyüklüğünde parçalar alarak elde parmak şekli verin. Az bir sıvı yağ ile köfteleri bir ya da iki defa tavada çevirerek fırın tepsisine dizin. Elma dilim halinde kesilen patatesleri çok hafif kızartın ve tepsiye aldığımız köfteler ile sıra sıra dizin. Köfte ve patateslerin üzerine dilim domates ve biber yerleştirin. Salçalı sosa 3 kaşık zeytinyağı karıştırıp, patates ve köftelerin üzerine gezdirin. 200 derece fırında 30 dakika pişirin.
Tarif: Özlem Burç
Vişneli muhallebi
Malzemeler:
1 lt süt
100 g tereyağı
1 su bardağından 1 parmak eksik un (110 g)
1 su bardağı şeker (200 g)
3-4 g dövülmüş damla sakızı
Sos için
1 tatlı kaşığı mısır nişastası
1,5 su bardağı vişne
2,5 çorba kaşığı şeker
Hazırlanışı:
Sütü kaynama noktasına gelene kadar kaynatın ve başka bir tarafta erittiğiniz tereyağına unu koyup beşamel sos yapar gibi hafifçe kavurun. Unun kokusunun çıktığını düşündüğünüz noktada sütü ve sakızı ekleyin. Düzenli şekilde karıştırın. Muhallebi kıvamı almaya başladığında altını kapatıp, el mikseri ile 5-10 dakika çırptıktan sonra kaselere bölüştürün.
Vişne sosu: 1,5 su bardağı vişneyi 2,5 çorba kaşığı şekerle karıştırıp vişneler suyunu bırakana kadar bekletin. Suyunu salan vişnelerin üzerine yarım su bardağı vişne suyu veya su ekleyerek kaynatın. Başka bir kasede tepeleme 1 tatlı kaşığı mısır nişastasını az su ile açın ve vişnelere döküp hızlıca karıştırın. Biraz kaynadıktan sonra ateşten alın. Hafif ılıdığında muhallebinin üzerine dökün.
Tarif: Etil Mimar