Diğer
    Ana SayfaSağlıkAntioksidan nedir? Antioksidanı vücudumuza nasıl alırız?

    Antioksidan nedir? Antioksidanı vücudumuza nasıl alırız?

    -

    FORMSANTE ÖZEL İÇERİK/

    Hücrelerin dış etkenlerden korunmasına destek olmak ve sağlıklı yaşamalarına devam edebilmeleri için antioksidan şart. Peki antioksidan nedir? Oksidasyon nedir? Antioksidan yiyecekler nelerdir? Yeditepe Üniversitesi Hastanesi İç Hastalıkları uzmanı Dr. Arzu Yalçın, konuyla ilgili detaylı bilgiler verdi.

    ANTİOKSİDAN VE OKSİDASYON NEDİR?

    Oksidasyon, kimyasal bir reaksiyondur. Oksidasyon, hücrelerin enerji üretiminde önemli bir yolaktır. Bazı oksidasyon reaksiyonları ise zararlı olabilir. Oksidasyon reaksiyonları bir elektronun bir molekülden diğerine aktarıldığı reaksiyonlardır. Bir molekül bir elektronu kaybettiğinde bu molekül oksitlenir ve o molekül serbest radikale dönüşür. Serbest radikaller çift elektronlu olmak isterler. Bu nedenle başka bir molekülden elektron alabilir ve kalıcı hasara sebep olabilirler.

    Aslında vücudumuzda doğal serbest radikaller de bulunur. Ancak sigara, hava kirliliği, stres, alkol, beslenme problemleri serbest radikallerin artışına neden olur. Bu durum vücudun bağışıklığını da bozar. Bu nedenle antioksidan kullanımı işte tam da bu mekanizmanın bozulmasına yardımcı olur.

    - Advertisement -

    ANTİOKSİDAN YİYECEKLER NELERDİR?

    Lahana, pancar, fasulye, ıspanak, enginar, ahududu, çilek, yaban mersini, ceviz, bitter çikolata antioksidan yiyeceklerin başında gelir. Özellikle kırmızı yiyecekler domates, kırmızı lahana en başta gelen antioksidan besinlerdir.

    ANTİOKSİDANLAR BAŞKA NASIL ALINIR?

    Coenzim-Q10, Selenyum, C vitamini, E vitamini preparatları da yine antioksidanlara örnektir. Diyabet, kan yağı yüksek ve hipertansiyonu olanların damarlarında oksidasyona bağlı plaklar oluşur ve damar sertliği, dolayısıyla damarlarda tıkanıklık ortaya çıkar. Bu hastalığa sahip kişiler yeni plakların oluşmaması , hatta olanların gerilemesi için antioksidan preparatları kullanmalıdır.

    ANTİOKSİDAN DEPOSU SÜPER BESİNLER

    Cilt, yaşlanma belirtilerinin gözlendiği en belirgin dokudur. Hücrelerin dış etkenlerden korunmasına destek olmak ve sağlıklı yaşamalarına devam edebilmelerini sağlamak için antioksidan içeriği yoğun besin takviyelerini kullanmak gerekli. Cilde en iyi gelen besinleri mutfağınıza katmanın tam zamanı.

    Likopen mucizesi

    Cildin özellikle hoşlandığı antioksidanlardan biri de likopen. Likopen en çok domateste ve domatesten elde edilen ürünlerde bulunuyor. Ayrıca karpuz, pembe greyfurt, kayısı ve kiraz da likopen açısından zengin meyveler arasında yer alıyor. 

    Böğürtlen

    Antioksidan deposu böğürtlenin yanına diğre kırmızı meyveleri de eklemek gerek; kırmızı üzüm, kızılcık, çilek, kiraz, mürdüm eriği gibi.

    Çilek

    C vitamini bağ dokusunu ve kolajen yapımını hızlandırarak cildin genç kalmasını sağlıyor. Antioksidan özelliği sayesinde ışıltılı bir cilt vadetmesinin yanı sıra cildi güneş hasarından da koruyor.

    Siyah çikolata

    Ciltteki kan akışını düzenlemeye yardımcı çok güçlü bir antioksidan içeriğe sahip.

    Nar ve nar suyu

    Yüksek antioksidan içeriğiyle nar “süper besin” olarak da adlandırılıyor. Genişlemiş damarların görünümlerini azaltarak cildinizin daha sağlıklı görünmesini sağlıyor.

    Ispanak

    Alpha lipoik asit ve luteinden zengin ıspanak, bu iki güçlü antioksidan bileşeni sayesinde cildi yaşlanmaya karşı büyük oranda koruyor.

    Yeşil çay

    Güçlü bir antioksidan olan yeşil çay  içerdiği  polifenoller sayesinde cildi serbest radikallerden ve oksidatif hasardan koruyor. Bu özelliği ile güneşin zararlı etkilerini önlemeye yardımcı oluyor. Günde iki fincan  yeşil çay tüketmeye özen gösterin.

    Ceviz

    Cildimiz için iyi bir nemlendirici. E vitamini fındık, ceviz, sıvı yağlarda bol miktarda bulunuyor.

    Yumurta

    Bulabileceğiniz en iyi protein kaynağı. Güzelliğiniz için çok önemli olan biotin ve B12 vitaminlerini de içeriyor. Cilt sağlığı için çok önemli olan çinkodan da zengin.

    Ananas

    Cildin pul pul dökülmesini önleyen ananas bromelin içeriyor. Bu madde, kırışıklıkların ortaya çıkmasına neden olan, kolajeni yeniliyor.

    Balık

    Sağlığımız için oldukça önemli olan Omega-3 yağ asitlerinden zengin balık, cildin elastikiyetini artırarak yaşlanmayı geciktirirken aynı zamanda cilt kalitenizin gelişmesini sağlıyor.



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz