Diğer
    Ana SayfaSağlıkApandisit neden patlar? Yediğiniz meyve çekirdeklerine dikkat!

    Apandisit neden patlar? Yediğiniz meyve çekirdeklerine dikkat!

    -

    FORMSANTE ÖZEL İÇERİK/

    Aniden gelen karın ağrısı ve ateşle birlikte hastaneye gittiğimiz zaman ‘apandisitiniz patlıyor’ cümlesiyle karşılaşabiliriz. Bu yüzden ‘Apandisit nedir? Apandisit nerede? Apandisit ağrısı nasıl başlar? Apandisit neden patlar?’ gibi merak edilen soruların yanıtını sizler için hazırladık…

    MEYVE ÇEKİRDEKLERİ APANDİKSİN PATLAMASINA NEDEN OLABİLİR

    Hiç yediğiniz besinlerin çekirdeklerinin apandisite yol açacağını düşündünüz mü? Önemsemeden yuttuğumuz limon, kiraz veya zeytin çekirdekleri zamanla birikerek apandiksin patlamasına neden olabilir. Bu noktada ani gelen şiddetli karın ağrıları ve yüksek ateşin önemsenmesi gerektiğini vurgulayan Avrasya Hastanesi’nden Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Bülent Öztürk apandisit ile ilgili bilinmesi gerekenleri anlattı.

    - Advertisement -

    APANDİKSİN ASIL GÖREVİ NEDİR?

    İnsan vücudunun tüm gizemi hala çözülebilmiş değildir. Birçok organın fonksiyonunun ne olduğu ve diğer organlarla ilişkisi tam olarak belirlenememiştir. Bu organların başında apandiks gelmektedir. Apandiks karnın sağ alt kadranda, kalın bağırsak başlangıç kısmında, halk arasında kör bağırsak olarak da adlandırılan küçük, parmak şeklinde bir organdır. Apandiksin asıl görevi bağışıklık sistemine yardımcı olmaktır. Çocukluk yaşlarından sonra yaş ilerledikçe küçülür. Solucan şeklinde bir bağırsak uzantısı olan apandiksin uzunluğu genellikle 6-9 cm arasınadır. Apandikste meydana gelen ağrılı şişme ve iltihaplanma durumuna ise apandisit denir.

    APANDİSİT NEDEN OLUŞUR?

    Bağırsak florasında bulunan mikroorganizmaların apandistte yaşadığı kabul edilmektedir. Apandisitin oluşmasındaki temel sebep; giriş ve çıkış tek yerden olan bu organın ağzının tıkanmasıdır. Mikropların hastalık boyutuna ulaşmasının en önemli sebebi ise apandisit iç boşluğunun tıkanmasıdır. Bu tıkanmanın birçok nedeni olabilir;

    • Apandisin çok uzun olması,
    • Mukus tıkaçları,
    • Bağırsak solucanları,
    • Yediğimiz besinlerin çekirdeklerinin(kiraz, limon, zeytin vb.) bu alanda birikmesi gibi.

    Tüm bunların yanı sıra;

    • Chrons, Ülser ve ülseratif kolit hastalığ,
    • Bakteriyel enfeksiyonlar, bağırsak enfeksiyonları
    • Genetik yatkınlık,
    • Virüs, mantar ve diğer mikroorganizmalar,
    • İleri yaşlarda bu bölge tümörleri de apandisite neden olabilir.

    MİDENİZİN TİK TAKLARINA KULAK VERİN

    APANDİSİT NASIL OLUŞUR?

    Apandisit birçok nedene bağlı olarak tıkanabilir.  Tıkanma söz konusu olduğunda apandiksin iç kısmında sıvı birikmeye başlar. Daha sonra ise bu noktada mikroplar çoğalır ve iç basınç artar. Basınç arttıkça apandiks şişmeye ve dokusu bozulmaya başlar. En sonunda ise nekroz ve patlama meydana gelir. Tıbbi anlamda apandikste medyana gelen iltihaplanmayı önlemenin bir yolu olmadığı gibi apandisit için bir tedavi yöntemi de yoktur. Bu durumda 

    yapılacak en etkili yöntem apandiksin cerrahi müdahale ile alınmasıdır.

    APANDİKSİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

    • Genellikle ilk belirti göbek deliği ve mide etrafında görülen ağrılardır. Hafif olarak başlayan ağrı, saatler sonra dayanılmaz ve keskin bir ağrıya dönüşür. Apandiksin giderek şişmesiyle birlikte ağrı karnın sağ alt tarafına geçer. Öksürmek ve hapşırmak bile ağrı ve acının artmasına sebep olur.
    • Şiddetli ağrılarla birlikte bulantı ve kusmanın da ortaya çıkmasına sebep olur. Bunun yanı sıra kabızlık, ishal ve iştah kaybına da yol açabilir.
    • Apandisit aynı zamanda yüksek ataşe de sebep olur. Enfeksiyonun sebep olduğu ateş, enfeksiyon tedavi edilmedikçe düzelmez.

    OPERASYON SONRASI NE ZAMAN İYİLEŞİRİM?

    İltihaplı apandisit için en etkili çözüm yolu ameliyat yolu ile apandiksin alınmasıdır. Apandisit’in iki çeşit operasyonu vardır. Biri açık apendektomi diğeri laparoskopik apendektomidir. Ameliyat öncesinde apandiks patladıysa iyileşme süreci daha uzundur. Tam olarak iyileşmek için 3-4 haftayı beklemek gerekir. Fakat iyi bir operasyondan 4-5 gün sonra normal yaşantısına dönebilir.

    AMELİYAT SONRASI NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

    • Özellikle yorucu aktivitelerden uzak durun.
    • Bir hafta süreyle araç kullanmaktan ve cinsel ilişkiye girmekten kaçının.
    • Bir ay kadar ağırlık kaldırmayın, ağır işlerde çalışmayın.
    • Öksürürken, hapşırırken ve gülerken karnınıza bir yastık yardımıyla destek verin.
    • İyileşme sürecinde yorulmaktan kaçının. Yorulduysanız uyuyarak dinlenin.


    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz