Ana Sayfa Beslenme & Diyet Aralık ayının vitamin ve mineral deposu en sağlıklı kırmızı’ları

Aralık ayının vitamin ve mineral deposu en sağlıklı kırmızı’ları

aralik-ve-en-saglikli-kirmizizlari

Antioksidan etkisi bol, faydalı mı faydalı aralık sebze ve meyvelerini yakından tanıyın! Her mevsimin havası, “tadı” apayrı… Mevsim değişirken hem havamız hem de sofralarımızın lezzeti değişiyor, sağlığımıza sağlık katıyor. Aralık ayının vitamin ve mineral deposu sebze-meyveleriyle tuzlu ve tatlı öğünleriniz renkli, sağlıklı içerikleriyle göz ile damak zevkinize mutlaka hitap edecek!

TURP

Bolca C vitaminine sahip turp, sinüslerden bağırsaklara kadar neredeyse her organ için farklı faydalar sağlıyor. İçeriğindeki lif diyeti sayesinde sindirim sistemini düzenliyor, bağırsakları her zamankinden daha iyi çalıştırıyor. Düzenli olarak tüketildiğinde kilo kontrolünde de etkili bir görev görüyor. Serinlemeye başlayan hava nedeniyle soğuk algınlıkları artış gösterecek… Unutmayın ki kırmızı turp soğuk algınlığına karşı gelebilmenizde kalkan görevi görüyor. Bal ile birlikte tükettiğinizde boğaz yolunu ayrıca rahatlatıyor. Son dönemlerde güçlü bağışıklık sistemine sahip olabilmek için ekstra çaba sarf etmek gerekiyor. Bu nedenle C vitamini ihtiyacının yüzde 40’ını karşılayabilen bu mucizevi besini düzenli tüketmek çok önemli. Turp aynı zamanda kalsiyumun en iyi bitkisel kaynaklarından olma özelliği taşıyor.

GREYFURT

Kabuğunun kırmızı renkli olmadığının farkındayız çünkü içi yeteri kadar kırmızı ve iddialı! Cesur tadı nedeniyle çoğu kişinin yemek isteyip de yiyemediği greyfurt, aslında tam anlamıyla bir ilaç. Çünkü antioksidanlı içeriğiyle karaciğerin temizlenmesine yardımcı oluyor, iltihap ve enfeksiyonlu hücrelerin oluşumunu engelliyor. Mineral ve vitaminleri sayesinde saç ve cildi besliyor. Kan damarlarının esnekliğini artırıyor, kalp sağlığını koruyor. Öksürük, üşütme ve soğuk algınlığından kaynaklı boğaz ağrılarını gidermeye yardımcı oluyor.

CENNET HURMASI

Bir diğer adıyla Trabzon hurması… Karbonhidrat ve yağ oranının düşük olması nedeniyle kilo konusunda endişe yaşayanlar tarafından rahatlıkla tercih edilebilir. Lif bakımından da zengin olduğu için sindirim sistemi için yararlı etkiler gösterebiliyor. Cennet hurması kan şekerini düzenleyebildiği için şeker hastaları tarafından da tüketilebilir. Dengeli beslenmeyle düzenli olarak tüketildiğinde bağışıklık güçlendiriyor, soğuk algınlığına karşı etkili oluyor.

KIRMIZI LAHANA

Lif, C ve A vitamini açısından zengin olan kırmızı lahana; yüksek oranda potasyum, az miktarda demir, magnezyum, kalsiyum ile fosfor içeriyor. Kırmızı lahana, antioksidan özellik göstererek bağışıklık sistemini destekleyen karotenoidler ve antosiyaninlerden de zengin bir besin. Çalışmalar; antosiyanin kaynaklı besin alımının artmasının akciğer fonksiyonunu güçlendirdiğini ortaya koyuyor. Kırmızı lahana aynı zamanda yüksek miktarda lif içeriyor. Unutmayın, yüksek lif tüketimi olan bireyler, düşük miktarda lif tüketen bireylere göre daha iyi akciğer fonksiyonuna sahip oluyor.

PANCAR

İçeriğindeki C vitamini sayesinde birçok hastalığın önüne geçebilme özelliğine sahip pancar, tansiyonu kontrol altına alıyor. Bünyesinde bulundurduğu nitratlar sayesinde kan basıncını düşürücü etkiye sahip. Posası sayesinde bağırsak hareketlerini düzenliyor ve kabızlık, hazımsızlık karın şişliği gibi sorunları giderebiliyor. Lif kaynağı olması sebebiyle sindirim sistemini iyileştirebiliyor. Antioksidan etkisiyle kanı temizleyip, toksinlerden arındırıyor ve iltihap azaltıcı etki gösteriyor. Göz sağlığını koruyor, kemik gelişimini destekliyor.

NAR

Kış sezonunun en sevilen meyvelerinden nar, farklı şekillerde tüketilebilir olmasıyla gönlümüzü çelmeyi her yıl başarıyor. Salatalarda, tatlılarda, meyve sularında ya da tek başına… Canınız nasıl isterse öyle tüketebileceğiniz bu göz alıcı kırmızılıktaki meyve, yüksek C vitamini değerleriyle bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Etkili bir antioksidan kaynağı olan nar aynı zamanda bünyesinde çok az yağ ve kalori bulunduruyor. Kilo kontrolü sağlamak isteyenler için birebir! Antioksidan özelliğiyle kanı temizliyor, toksinlerden arındırıyor. Detoks içeceklerinizde rahatlıkla kullanabilirsiniz. Ayrıca içeriğindeki flavonoidler ve polifenoller ile kansere karşı koruyucu etkiye sahip.

KUŞBURNU

Bitki çiçeklerinin bile tıbbi ilaç kaynağı olarak kullanabilen kuşburnu, yüksek miktarda C vitamini içeriyor. Bu özelliğiyle güçlü bağışıklığın kapılarını aralıyor. Bağırsak ve mide rahatsızlıklarında sıklıkla kullanılan kuşburnu, C vitamininin yanı sıra; kalsiyum, demir, E vitamini, selenyum, manganez, B kompleks vitamin de içeriyor. Ödem söktürücü etki gösteriyor, yüksek kolestrolün düşürülmesine yardımcı oluyor. Antioksidan içeriği sayesinde sivilceleri yok edebilip cilt sağlığını iyileştiriyor.

ELMA

Kanı temizleyip, sertleşmiş damarları ve karaciğeri yumuşatabilme özelliğine sahip elma, kalp kaslarını kuvvetlendiriyor. Vücuttaki biriken zararlı maddelerin ve böbreklerde biriken kum, taş vb. Fazlalıkların atılmasına yardımcı oluyor. Hem kendisi hem suyu; öksürük, romatizma, nefes darlığı, bronşit, nezle ve ateşli hastalıklara iyi geliyor. Kan şekerini dengeliyor. Farklı öğünlerinizde tüketebildiğiniz gibi çaylarınızda da kabuklarını değerlendirebilirsiniz. Unutmayın ve her daim hatırlayın; günde bir elma, doktoru sizden uzak tutar!

Hazırlayan: Elif Gürsoy

YORUM YAZIN

Please enter your comment!
Please enter your name here