Diğer
    Ana SayfaSağlıkHamilelikAşama aşama tüp bebek tedavisi

    Aşama aşama tüp bebek tedavisi

    -

    Yardımcı bir üreme tekniği olan ve doğal yollarla gebe kalamayan çiftlere uygulanan tüp bebek tedavisi; kadına ve erkeğe ait üreme hücrelerinin vücut dışında döllenmesinin sağlanması temeline dayanır. Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Düzgün Korkmaz, tüp bebek tedavisi sürecinin aşamalarını sizler için anlattı. İşte adım adım tüp bebek tedavisi…

    Adım Adım Tüp Bebek Tedavisi

    Tüp bebek tedavisine başlanmadan önce çiftin öyküsü dinlenir, gerekli muayene ve tetkikler gerçekleştirilir. Tüp bebek tedavisinde kısa ya da uzun protokolden hangisinin uygulanacağı belirlenir. Kısa protokol prosedürü anne adayının adet periyodunun ilk gününde GnRHa uygulamasıyla başlar ve çatlatma iğnesinin yapıldığı tarihe kadar devam eder. Adet kanamasının üçüncü gününden itibaren FSH ya da hMG uygulamasına başlanır. Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Düzgün Korkmaz uzun protokol kapsamında adet döneminin 21. gününde GnRHa uygulamasına başlandığını belirtiyor. Takip eden kanamanın 3. gününde kan testi yapılarak baskılama sağlanması ve östrojen düzeyinin artması konusunda gerekli kontroller yapılır. Baskılama gerçekleştiyse FSH ya da hMG tedavisi başlatılır. GnRHa uygulamasına çatlatma iğnesi yapılana kadar devam edilir.

    Tüp Bebek Tedavisi Kapsamlı Bir Prosedürdür

    Korkmaz’ın yaptığı açıklamalara göre; yumurtaların uyarıldığı süreçte östrojen düzeyine göre doz ayarlaması yapılabilmesi için hasta sürekli kontrol altında tutulmalıdır. Foliküller yeterli büyüklüğe erişince hCG enjeksiyonu yapılır. Bu aşamadan sonra ultrason ile gözlem aşamasına geçilir.

    Korkmaz; “hCG hormonu enjeksiyonundan ortalama 32-36 saat sonra lokal anestezi altında yumurta toplama işlemi yapılır. Alınan sıvıda yumurta olup olmadığının kontrol edildiği işlem 15-30 dakika arası bir sürede tamamlanır. Yumurta toplama yapılırken erkekten de sperm alınır. Sperm mastürbasyon ya da cerrahi prosedürle alınabilir. Yumurta hücresine sperm verildikten yaklaşık 16-18 saat sonra döllenme olup olmadığı kontrol edilir. Çoğunlukla döllenmenin 3-5. gününde yapılan embriyo transferi sırasında anestezi uygulanmasına ihtiyaç yoktur. Hasta muayene pozisyonunda yatırılarak kateter içinde getirilen embriyo ultrasonografi yardımıyla rahme yerleştirilir. Anne adayına hormon ilaçları verilerek işlem desteklenebilir. Gebelik oluşup oluşmadığı transferin 12. gününde yapılan gebelik testiyle anlaşılabilir. ” cümleleriyle sürecin aşamalarını açıklıyor.

    İLGİLİ İÇERİKLER



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz