Diğer
    Ana SayfaSağlıkAşılama ve tüp bebekte başarı şansı yüzde kaç? İşte aşılama ve tüp...

    Aşılama ve tüp bebekte başarı şansı yüzde kaç? İşte aşılama ve tüp bebek farkı

    -

    Çocuk sahibi olmak isteyen çiflerin başvurduğu yöntemler arasında aşılama ve tüp bebek tedavisi gelir. Peki, ikisi arasındaki fark nedir? Aşılama ve tüp bebek uygulaması nasıl yapılır? Aileler aşılama mı denemeli, tüp bebek mi? Aşılamada şans oranı nedir? Tüp bebekte şans oranı nedir? Acıbadem Atakent Hastanesi’nden Op. Dr. Elif Ganime Aygün’e sorduk…

    Röportaj: YAĞMUR TOPÇU

    1 yıl düzenli cinsel ilişkiye rağmen gebe kalamayan hastalarda artık kısırlık açısından değerlendirmeler yapılıp tedavi planı yapılması lazım. Yardımcı üreme teknikleri adı verdiğimiz bu tedavi yöntemleri içerisinde yumurta takibi yapıp ilişki takvimi vermek yer almaz. Ancak hastalar tedaviye başlamakta genellikle zorlanırlar ve kendilerinde bir sorun olması konusunda kaygı duyarlar. Bu nedenle çoğu  hasta tedavi ve tetkik öncesinde yumurta takibi yaptırıp ilişki takvimi almak ister. Bu noktada biz hekimler hastalarımıza doğru bilgilendirmeyi yaparız ancak hastamızın talebine dikkat etmeye de özen gösteririz.

    Yardımcı üreme teknikleri arasında aşılama ve tüp bebek yöntemleri yer alır.

    AŞILAMA NEDİR, NASIL YAPILIR?

    Aşılama daha çok herhangi bir sebep olmayan ve erkek faktöründe sayı ve şekil bozukluğu olmayıp hareket azlığı olan hastalarda tercih edilen bir yöntemdir.

    - Advertisement -

    Aşılamada erkekten alınan spermler özel mediumlarla yıkama ve santrifüj sonrasında seçilerek rahim içerisine özel bir kanül eşliğinde enjekte edilir. Bu yöntemin normal ilişkiye göre avantajı hareket, şekil ve kalite açısından en iyi spermler direkt olarak rahim içine enjekte edilir. Elbette bu işlem kadın için de daha takibi yapılıp hazır hale gelen yumurtalama döneminde yapılır.

    AŞILAMA YÖNTEMİNDE HAMİLE KALMA ŞANSI YÜZDE KAÇTIR?

    Aşılamada gebe kalma oranı %10-15 oranındadır.

    Aşılama

    TÜP BEBEK YÖNTEMİ NEDİR, NASIL YAPILIR?

    Tüp bebek yöntemi erkek ya da kadın kendiliğinden gebe kalma şansı olmadığında ya da sebebi bilinmeyen kısırlık durumunda yapılır. Kadın periyodunun 2. ya da 3. gününde göbekten yapılan iğneler ile yumurtalar büyütülüp ardından çatlayacak boyuta geldiğinde çatlatma iğnesi yapılarak hafif bir anestezi altından yumurtalar vaginal yoldan iğne yardımı ile toplanır. Elde edilen yumurtalardan gerekli olgunluğa ulaşmış olanları erkekten alınan spermler ile mikroskop altından mikroenjeksiyon dediğimiz yöntem ile döllenir.

    Mikroenjeksiyon spermin direkt olarak yumurta stoplazması içine enjekte edilmesidir. Gebelik şansını arttırması nedeniyle hemen hemen tüm tüp bebek merkezinde tercih edilen bir yöntemdir.

    Mikroenjeksiyon işlemi görmüş olan yumurta laborotuar ortamında takip edilip 5 günlük hale yani blastosist haline geldiğinde artık transfer için hazır demektir. Hastanın klinik veya laboratuar verilerine göre ya hemen taze transfer yapılır ya da gebelik şansını arttırmak adına dondurulup daha sonra transfer edilir.

    TÜP BEBEK ŞANSI YÜZDE KAÇTIR?

    Her laboratuarın şartları, embryoloji deneyimi ve hekim tedavisi etkili olmakla beraber ortalam tüp bebek gebelik oranı %55-60 civarındadır. Aşılamaya oranla tüp bebekte gebe kalma ihtimali daha yüksektir.

    TÜP BEBEK DENEMEDEN ÖNCE AŞILAMA YAPILMALI MI?

    Her hastaya tüp bebek öncesi aşılama yapmak mantıklı olmaz. Sebebi; bilinmeyen kısır hastalarda denenebilir ya da daha önce söylediğim gibi hareket sorunu olan erkek faktöründe kullanılabilir. Fakat gebelik oranının daha yüksek olması sebebiyle çabuk sonuç elde etmek isteyen hastalar için tüp bebek tedavisi her zaman ilk tercihtir.

    İLGİLİ İÇERİKLER



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz