Dayanıklılık, motivasyon ve ekip ruhu… Kürek çekmek bunların hepsini sağlıyor. Kazandırdığı artılar bununla da sınırlı değil. Uzmanlar suya paralel yol almanın insana bir zindelik ve dinginlik verdiğini söylüyor. Üstelik kürek çekmek için ille de profesyonel sporcu olmak gerekmiyor! Elif Duran
| |
Geçmişi 19. yüzyıla dayanan kürek, başlangıçta gemilerin hareket edebilmesi için köleler tarafından çekiliyordu. Daha sonraları spor haline geldi ve özellikle iki ünlü İngiliz üniversitesi Oxford ve Cambridge'in ahşap teknelerle düzenlediği yarışlarla popüler oldu. 1900’lerin başından itibaren de olimpiyatlara dahil oldu.
Kürekle ilgili bize bilgi veren Boğaziçi Kürek Takımı Kaptanı Hakan Bulat, bu sporda kondisyonun çok önemli olduğunu vurguluyor. Bunun için de antrenmanları sıkı tutmak gerekiyor. Profesyonel kürekçiler için hazırlanan antrenmanlar yoğun kürek çekme, koşu ve ağırlık çalışmalarını kapsıyor. Ancak sağlıklı bir yaşam için kürek sporuyla uğraşmak istiyorsanız, sizin için daha hafif ısınma hareketleri yeterli. Kürek aynı zamanda belli bir disiplini de gerektiren bir spor. Antrenmanların başlangıç ve bitiminde kürekçiler, teknelerini kayıkhaneye kendileri taşıyor. Bu sporu yaparken streç tulumlar giyiliyor. Teknenin içinde de sabit olarak bulunan ve açıları ayarlanabilen ayakkabılar kullanılıyor.
| |
Tek Çift: Bir yarışçı, çift taraflı kürek çeker.
İki çift: İki yarışçı, çift taraflı kürek çeker.
Dört çift: Dört yarışçı, çift taraflı kürek çeker.
İki tek dümencisiz: İki sporcu, tek taraflı kürek çeker.
İki tek dümencili: İki sporcu, tek taraflı kürek çeker.
Dört tek dümencisiz: Dört sporcu, tek taraflı kürek çeker.
Sekiz tek dümencili: Sekiz sporcu, tek taraflı kürek çeker.
– Konsantrasyonu arttırıyor
– Dayanıklılık artıyor
– Ekip ruhu ve motivasyonu pekiştiriyor
– Sağlam bir metabolizmaya sahip oluyorsunuz
– Formda kalmaya yardımcı oluyor.