Günümüzde sık sık karşılaşılan ve yaşam kalitesini etkileyen hemoroid probleminin beslenme alışkanlıklarıyla yakından ilişkisi var. Peki, hemoroid belirtileri ve nedenleri nelerdir? Hemoroide karşı neler yapılabilir? Opr. Dr. Mert Atak, aşırı kırmızı et tüketimi ve hemoraid için de şunları söylüyor:
AŞIRI KIRMIZI ET HEMOROİDE NEDEN OLUR MU?
“Özellikle kış sezonunda; kırmızı et tüketimi önemli bir yere sahiptir ve yeteri kadar olmalıdır. Hayvansal protein kaynağı olan kırmızı et; kan yapar, kansızlığı önler aynı zamanda bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur. Bu faydaları görmek için etin yağsız ve gün içinde tüketilen et miktarı 100 gramı, haftalık ise 500 gramı geçmemeli, fazla tüketmekten kaçınılmalıdır. Gereğinden fazla kırmızı et ve işlenmiş et ürünleri yaşam kalitesinin düşmesine neden olur. Kırmızı etin güç parçalanan bir besin olması, sindirim sisteminin işini zorlaştırır. Hızlı ve çok miktarda et tüketimi alışagelmiş bağırsak etkinliği üzerinde değişim yaratır bu da kabızlığa yol açar. Ayrıca; kalın bağırsak kanserine yakalanma riskini arttırır. Kabızlık sonrası tuvalet ihtiyacı sırasında ıkınmalar ve zorlamalar hemoroidal hastalıkların başlangıcına neden olmaktadır. Özellikle Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde çok fazla kırmızı et tüketimi nedeniyle yaygın olarak görülür.
HEMOROİD BELİRTİLERİ NELERDİR?
Yanlış beslenme ile kabızlık oluşması hemoroidal hastalıkların başlangıç noktasını oluşturmaktadır. Proktoloji Uzmanı Op. Dr. Mert Atak, aşırı kırmızı et tüketiminin hemoroide etkisi hakkında bilgiler verdi:
“Kalın bağırsağın sonunda hemoroidal damar ağları bulunur. Her sağlıklı insanda bulunan bu yararlı damar ağlarının zarar görmesi; tramvaya uğramaya bağlı şişme, büyüme ve buna bağlı kanamaya elverişli hale gelmesi hemoroidal hastalıklarının baş göstermesine neden olur. Hemoroidin belirtileri olarak başlıca; kanama, ağrı, halsizlik, kansızlık, yorgunluk ve baş dönmesi, dışkıda kanama, kaşıntı, akıntı, makatta ıslaklık hissi, dışkılamada düzensizlik, makatta şişlik ve dışkılama sırasında ağrı ya da yanma gösterebilir. Hastalar genellikle kanama ile meme şeklinde gelen çıkıntı ve dönem dönem olan ağrı şikâyetleri ile doktora başvurmaktadır. Türkiye ve dünya genelinde oldukça sık görülmektedir”
HEMOROİDİN BAŞLICA NEDENLERİ NELER?
-Tuvalet alışkanlıklarındaki yanlışlıklar,
-Posasız yani lifsiz diyet,
-Hamilelik,
-İnaktif yaşam,
-Şişmanlık,
-Yaşlılık
-Aşırı kırmızı et tüketimi
HEMOROİDE KARŞI NELER YAPILABİLİR?
Bunu önlemek için et; sebze ve salata gibi lif içeriği doygun gıdalarla birlikte tüketilmelidir. Mümkün olduğunca et tüketildiği günlerde sıvı tüketimi arttırmalıdır. Günde 8 ila 10 bardak su tüketilebilir. Sindirim sisteminin işini kolaylaştırmak için et tüketiminden sonra hareket halinde olunmalıdır. Sindirim sistemini zorlamamak adına yatmadan 4 saat önce et tüketilmemesi gerekmektedir.
YUMURTALIK KİSTLERİ
Karın ağrısının nedeni yumurtalık kistleri olabilir… İlgili haberimiz için tıklayın