Uzm. Dr. Sinan İBİŞTerleme, birçok nedene bağlı olarak uyarılıp normalin çok üzerinde gerçekleşebiliyor. Bu nedenlerin arasında egzersiz, sıcak ve soğuk ortamlar, alkol, kahve ve çay tüketimi, sigara, acılı ve baharatlı gıdalar, stres, korku, panik, ani duygusal dalgalanmalar ve günün ilerleyen saatlerini sayabiliriz. Aşırı terleme problemi ister bölgesel, isterse genel olsun, aşırı terleyen kişinin iş ve sosyal yaşamında büyük sorun yaratıyor. Hatta bu kişiler günlük aktivitelerinde sıkıntıya girebiliyor. Aşırı terleme probleminde ter tek başına koku ihtiva etmiyor ancak cilt yüzeyinde uzun süre kaldığı için bakterilerle buluşup kötü kokular ortaya çıkmasına neden olabiliyor.
Alınabilecek önlemler
Sizi serin tutacak giysiler tercih edin. Sıcak havalarda açık renkli, pamuklu ve bol giysiler giyin. Doğal dokumalar hem sizi serin tutar hem de terin emilmesini sağlar. Bunun yanında gün içinde elbiselerinizi değiştirme mantığı ile hareket edin. Çalışma ortamınızın serin tutulup havalandırılmış olduğundan emin olun. Terlemeyi artıracak gıda ve içeceklerden uzak durun. (Bu ürünlerin etkisinin kişiden kişiye değiştiğini göz önünde bulundurun.) Stres, tansiyonlu ortam ve sıkıntı herkes için problem oluyor ancak terlemeye yatkın kişilerin bu sıkıntılarla birlikte sorunlarından kurtulması daha zor oluyor. Bu nedenle; günün stresini nasıl azaltacağınızı düşünün. Aktivitenizi dikkatle planlayın ve kendinize rahatlayacağınız saatler bırakın. Koku, kişisel hijyenik yaklaşımlarla önlenebilir. En basit ve etkin yaklaşımlardan birinin de sık duş almak olduğunu unutmayın.
Bölgesel terleme problemlerinde tüm tedavilerin başarısız olduğu durumda, yıllardan beri botoks devreye giriyor. Yüzde, ensede, ayaklarda, çocuklarda kas spazmlarında kullanılanılan yöntemde, botoks cilt içerisine enjekte ediliyor veya elektroporasyon metoduyla ter bezlerine gönderiliyor. Botoks, çok ufak dozlarda enjekte edildiğinde veya enjeksiyon yerine elektroporasyon ile ter bezlerine gönderildiğinde, aşırı terlemeye neden olan ter bezlerini uyaran sinirlerin etkilerini yavaşlatarak aşırı terlemeyi kontrol altına alabiliyor. Botoks, sinek ısırığı şeklindeki minik enjeksiyonlarla veya enjeksiyonsuz elektroporasyon metoduyla, kişinin sosyal hayatını etkilemeyen birkaç dakikalık tedaviyle gerçekleştiriliyor. Uygulanan miktarın dozu ise terleme probleminin büyüklüğüne göre uygulamayı yapan hekim tarafından ayarlanıyor. Uygulamadan sonraki 1-2 hafta içerisinde beklenen etki görülüyor. Elde edilen etkinin yaşam süresi ise 4 ile 8 ay ile sınırlı oluyor. Bu süreden sonra etkisi yavaş yavaş ortadan kalkmaya başlıyor. Etki ortadan kalktıktan sonra uygulama tekrar yapılmaz ise tedavinin etkisinin devamlılığı olmuyor ve tedaviden önceki duruma dönülüyor. Botoks dokunma ve ağrı duyularını olumsuz bir şekilde etkilemiyor. Genel terleme problemlerinde ise sebep olan hastalıkların tedavisi ile birlikte aşırı terleme ortadan kalkıyor.
Minimal yan etkiler
Her tedavinin, minimal de olsa küçük oranda yan etkisi olabiliyor. Botoks enjeksiyonlarının sadece cilt altına yapılması yalnızca ter bezlerini uyaran sinirlerin çalışmasını yavaşlatmakla sınırlı kalıyor.
Soru: Botoks yaptırmamam için bir neden var mı?
Cevap: Botoksa alerjiniz varsa, gebelik veya gebe kalma durumunda ve emziren annelerde, kaslarla ilgili hastalığınız varsa, belli grup antibiyotikler ve kas gevşeticilerle, kanın pıhtılaşması ile ilgili bir sorun veya kanı sulandırıcı ilaç alımı varsa, geçmişte botoks uygulaması ile ilgili bir problem yaşadıysanız, doktorunuz tarafından reçetelendirilmemiş bir ilaç kullanıyorsanız, koltuk altı bölgesi ile ilgili bir operasyon geçirdiyseniz botoks uygulamasından kaçınmanızı öneriyorum.
Soru: Botoks uygulamasından sonra nelere dikkat etmeliyim?
Cevap: Asgari bir hafta boyunca güneşlenmeyin, hamilelikten kaçının veya etkili bir doğum kontrol yöntemi kullanın. Emzirmekten kaçının. Kas gevşetici ve antibiyotik kullanımına dikkat edin.
Formsante Dergisi Eylül 2011 Sayısı