Aşk mutfakta pişer…

11032014 yemek1

Tüm dünyada sevginin ve aşkın günü olarak kutlanan 14 Şubat için mutfağa girmeye ne dersiniz? İşte size bedene olduğu kadar ruha da iyi geldiği kanıtlanmış malzemelerle yapılan lezzetlerden oluşan bir aşk mönüsü…

 

 

 

 

Safranlı, karidesli ve nohutlu paella

Malzemeler

1 tatlı kaşığı zeytinyağı

7 adet jumbo karides

7 adet midye

1 diş sarımsak

1/8 çay kaşığı safran

1/8 çay kaşığı acı sos

1/4 kase domates

1/4 kase esmer pirinç

1/4 kase nohut

Hazırlanışı

Midyelerin kabuklarını üzerinde kalıntı kalmayacak şekilde ovalayın. Karidesleri ayıklamadan, iyice temizleyin. Bir diş sarımsağı ince ince kıyın. Bir tatlı kaşığı zeytinyağını yapışmaz bir tavada, orta ateşte ısıtın. İçine karides ve midyeler ile kıyılmış sarımsağı ekleyin. Karideslerin rengi değişene, midyelerin de kabukları açılana kadar kavurun. Karışımı bir kaseye aktarın. Esmer pirinci ve nohutu haşlayın. Başka bir tavada doğranmış domatesi kavurun. İçine ezilmiş safran ile acı sosu ekleyin. Haşladığınız pirinç ve nohutla birlikte 5 dakika kaynatın. Son olarak karidesli karışımı da ekleyerek pişmeye bırakın.

Neye iyi geliyor?

Safran, depresyonu engellemeye; nohut ise içeriğindeki folat ve triptofan ile moral yükseltmeye yardımcı oluyor. Karides güçlü bir B6 Vitamini kaynağı iken, esmer pirinç vücudun magnezyum ihtiyacını gideriyor.

 

11032014 yemek2Üç renkli biber salatası

Malzemeler

1 adet yeşil biber

1 adet kırmızı biber

1 adet sarı Kaliforniya biberi

1/4 demet taze nane

1 tatlı kaşığı zeytinyağı

1/2 limon

Hazırlanışı

Biberlerin iç çekirdeklerini ayıklayın. Küçük kareler halinde doğrayıp, bir kaba alın. Nane yapraklarını gelişigüzel kopartarak biberlerin üzerine serpiştirin. Yarım limonun suyunu sıkın. Bir tatlı kaşığı zeytinyağı ile karıştırıp, biber salatasının üzerinde gezdirin.

Neye iyi geliyor?

Sanılanın aksine biber, turunçgillerden daha güçlü bir C Vitamini kaynağı. Bağışıklık sistemini güçlendiren bu vitamin, ayrıca beyin hücrelerini de onarmaya yardımcı oluyor. Kırmızı ve yeşil biber ayrıca cinsel gücün artmasına katkıda bulunuyor. Östrojen hormonunu yükselten nane ise kadınların doğurganlığının güçlenmesini sağlıyor.

 

 

 

11032014 yemek3Ahududulu tartolet

 

Malzemeler

Hamuru için

1/2 su bardağı un 

1/4 çay bardağı pudra şekeri

1 adet yumurta akı

1/2 paket vanilya

1 yemek kaşığı margarin

Krema harcı için

1/2 su bardağı süt

1 tatlı kaşığı tatlandırıcı

1/2 çorba kaşığı un

Süslemek için

250 g ahududu

Hazırlanışı

Un, pudra şekeri, vanilya, yumurta akı ve margarini karıştırıp, yoğurun. Elde ettiğiniz hamuru tart kalıbına, ortasını çukurlaştırarak yayın. Önceden 180 derecede ısıtılmış fırında 20-25 dakika pişirdiğiniz tartları soğumaya bırakın.

Krema harcı için süt, tatlandırıcı ve iki çorba kaşığı unu kısık ateşte pişirip soğutun. Soğuyan tartları kalıptan alıp, üzerine kremayı sürün. Son olarak ahududu ile süsleyip, servis edin.

Neye iyi geliyor?

Bol miktarda A Vitamini içeren ahududu vücuttaki toksin maddeleri dışarı atarak, kanı temizliyor. Vücuda dinçlik veren bu meyve, depresyonu da önlüyor. Süt ise içeriğindeki D Vitamini ile mutluluk hormonu olan serotoninin yükselmesine yardımcı oluyor.

 

 

 

Ayşegül Uyanık ÖRNEKAL

Formsanté Dergisi Şubat 2014 sayısı

 

YORUM YAZIN

Please enter your comment!
Please enter your name here