Diğer
    Ana SayfaSağlıkAtipik Yutkunma (Bebeksi Yutkunma) nedir? Nasıl tedavi edilir?

    Atipik Yutkunma (Bebeksi Yutkunma) nedir? Nasıl tedavi edilir?

    -

    Atipik Yutkunma (Bebeksi Yutkunma) merak edilen konuların başında geliyor. Peki, “Atipik yutkunma nedir ve nasıl tedavi edilir?” Ortodontist Dr. Yasin Akgül sizler için cevapladı.

    ATİPİK YUTKUNMA (BEBEKSİ YUTKUNMA) NEDİR?

    Atipik yutkunma ya da bebeksi yutkunma olarak ifade edilen durum temelde bir tür yetersiz yutkunmayı tanımlar. Yetersiz yutkunma kişinin yutkunma esnasında dilini ileri doğru itmesi, kesici dişlere ve bazı durumlarda üst ve alt dişlerin arasındaki bölgeye bastırmasıdır.

    YUTKUNMA ŞEKLİ NEDEN ÖNEMLİDİR?

    Yutkunma şeklimiz yaşamın çeşitli evrelerinde değişiklik göstermektedir. Fetal yutkunmadan, neonatal yutkunmaya geçiş yaparız. Sonrasında ise daha karmaşık ve kalıcı olan yetişkin tipi yutkunmaya geçilir. Yutkunma çeşitleri farklı mekanizmalar ve hareketler gerektirir. Yetişkinlikte bebeksi yani atipik yutkunmaya sahip olmak yüzde bazı değişikliklere neden olur. Yutkunmadaki değişiklikler kapanış bozukluğu, ağızdan nefes alma ve kelimelerin telaffuzuna etki eder. Ağızdan nefes alıp vermenin sadece dilin yanlış konumunda olması nedeniyle çeşitli sonuçları bulunmaktadır. Atipik yutkunmanın neden olduğu bazı sorunlar arasında üst dişlerin daha önde olması, ortodontik tedavilerin başarı oranının azalması ya da başarılı tedavi sonuçlarının geriye dönmesi, çeşitli damak problemleri ve çiğneme sorunlarına neden olmaktadır.

    ATİPİK YUTKUNMA TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

    Atipik yutkunma bebeklik döneminde doğal olarak gerçekleşir, 6. aydan itibaren dişlerin çıkmaya başlaması ile normal yutkunmaya geçiş ile kaybolur. Ancak bazı durumlarda geçiş gerçekleşmez. Hatta bu alışkanlık yetişkinlik döneminde de korunabilir. Yetişkinlerde ve bebeklerde atipik yutkunma tedavisi benzerlik gösterir. Çocuklarda tercih edilen farklı bir tedavi yöntemi olarak dil yatağına ortodontik cihaz yerleştirilmesidir ve bu şekilde atipik yutkunmanın önüne geçilebilir, normal yutkunma alışkanlığı kazandırılabilir. Bazı hastalarda orofasiyal miyoloji olarak adlandırılan; çenenin ve dilin yerleşimini düzelten bir terapi uygulanabilir. Atipik yutkunma sebebi ile konuşma bozuklukları gündeme geldiyse konuşma terapileri de gündeme gelebilir.

    İLGİLİ İÇERİKLER

    - Advertisement -


    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz