Kışın gelmesi ile birlikte birçok faktöre bağlı olarak dirençleri düşen çocuklar, çeşitli virüs ve bakterilerin neden olduğu hastalıklarla mücadele ediyor. Bu dönemlerinde çocukları rahatlatacak önlemler almak ve gereksiz ilaç kullanımından kaçınmak için hastalıkları tanımak önem taşıyor.
Ekim ayının gelmesiyle birlikte çocuk hastalıkları bölümlerinde bekleme odaları ateşi yükselmiş, burnu akan, boğazı ağrıyan çocuklarla dolmaya başlıyor ve bu yoğunluk yaklaşık nisan ayı ortalarına kadar devam ediyor. Hastalıkları iyi tanınmak, antibiyotik kullanımında doğruları bilmek, ateş ölçme ve düşürme tekniklerini öğrenmek, bu dönemin daha rahat geçmesini sağlıyor. Acıbadem Sağlık Grubu’ndan Dr. Sevil Elçin Kızılok, Dr. Hüseyin Tatar ve Dr. Halil Arslankaya kış aylarında sık görülen çocuk hastalıklarıyla ilgili ebeveynlere yardımcı olacak bilgiler verdi.
ÜST SOLUNUM YOLU HASTALIKLARI HANGİLERİ?
➤ Soğuk algınlığı ve grip: Hafif öksürük, burun akıntısı ve vücutta kırgınlıkla belirti veriyor. Grip, yüzde 99 oranında bir virüse bağlı olarak ortaya çıkıyor ve belirtiler virüsün tipine göre değişiyor. Bazı durumlarda tablo biraz daha ağır seyredebiliyor ve çocuk kendini daha hasta hissediyor.
➤ Bronşiolit: Enfeksiyonun uç hava yollarını tuttuğu bu hastalık daha çok 6 ay-2 yaş arasındaki çocuklarda görülüyor. Solunum sıklaşıyor ve hırıltılı oluyor, öksürük artıyor, burun tıkanıyor. Ateş ise çocuğun virüse karşı direncine bağlı olarak görülmeyebiliyor. Kış aylarında özellikle RSV virüsünün yol açtığı bu enfeksiyon 4-5 gün içinde iyileşiyor. Ancak küçük çocuklar, bağışıklık sistemlerinin zayıf olması nedeniyle bu tür durumlarda bakteriyel enfeksiyonlara da açık hale geliyor. Bu nedenle hasta çocukların iyi takip edilmesi gerekiyor.
➤ Bronşit: Daha büyük çocuklarda yoğun balgam, hırıltılı, sık solunum ve öksürük nöbetleriyle kendini belli ediyor. Tanı, çocuğun klinik tablosuna ve röntgen görüntülerine göre konuluyor.
➤ Pnömoni (Zatürree): Akciğer dokusunun iltihaplanmasıyla ortaya çıkan pnömoni, daha çok kalp hastalığı ya da önceden geçirilmiş akciğer hastalığı olan çocuklar ve erken doğanlarda görülüyor. Bakteriyel bir hastalık olan pnömonide çocukta ciddi bir solunum sıkıntısı ve hasta görüntüsü oluyor. Bakterilerin neden olduğu hastalığın tedavisi için antibiyotik kullanımı gerekiyor.
➤ Orta kulak iltihabı: Üst solunum yolu hastalıklarıyla birlikte burundaki tıkanıklık kulağı da etkiliyor ve çoğunlukla orta kulakta enfeksiyon oluşuyor. Enfeksiyon, ağrı ve ateşe neden oluyor.
➤ Akut faranjit-Tonsilit (Bademcik): Damlacık yoluyla bulaşan akut faranjit; öksürük, burun akıntısı, ateş ve halsizlikle başlıyor. Şikayetler giderek artıyor ve çocuğun genel durumu bozuluyor. Zamanında ve doğru tedavi edilmezse bademciğe bağlı orta kulak iltihabı; streptekoklara (bulaşıcı ve daha çok bademcikte bulunan mikrop türü) bağlı bir enfeksiyon ise kalp romatizmasına yol açabiliyor. Tedavinin mutlaka hekim kontrolünde ve uygun antibiyotikle yapılması gerekiyor. Devamı diğer sayfada