Diğer
    Ana SayfaSağlıkBağışıklığınız var mı? Soğuklarda bu besinlerle bağışıklığınızı güçlendirin!

    Bağışıklığınız var mı? Soğuklarda bu besinlerle bağışıklığınızı güçlendirin!

    -

    İliklerimize kadar işleyen soğuklar, tüm şiddetiyle sürüyor. Ne mutlu ki, ekinezyadan çinkoya, amino asitten vitaminlere kadar pek çok alternatif imdadımıza yetişiyor; bağışıklık sistemimiz güçlensin, hastalıklar kapımızı çalmasın diye!

    SOĞUK HAVALARA YENİK DÜŞMEYİN!

    Mevsimlerden kıştayız, yorgan döşek yataktayız. Soğuk havalarda hep aynı sahneyle karşılaşıyoruz, değil mi? Kimimiz hapşırıyor, kimimiz de mendilini elinden düşürmüyor. Bizi özellikle geceleri uykusuz bırakan öksürük nöbetleri ve yüksek ateş de cabası. İşimiz gerçekten zor. Öyle ya, bu dondurucu soğuklarda milyarlarca mikrop havada uçuşuyor; bakteriler, virüsler ve serbest radikaller, her gün vücudumuza hücum ediyor. Dolayısıyla bağışıklık sistemimiz için aylarca süren büyük bir savaş başlıyor. Binlerce hücre, hastalığa yol açan bu etkenleri safdışı etmek için yoğun çaba harcıyor. Bu, kolay bir görev değil hiç kuşkusuz. Özellikle savunma sistemi; stres, uykusuzluk, hareketsiz bir yaşam ve fast food yiyecekler gibi negatif etkilerle de savaşmak durumunda kaldığında. Dolayısıyla bu dönemlerde soğuk havalara yenik düşmemek için, bağışıklık sistemimizi güçlendiren besinlere ya da doğal takviyelere öncelik vermemiz gerekiyor.

    ÇİNKO

    Tüm vücut hücrelerinde bulunan ve 2 binden fazla enzimin yapısına iştirak eden çok önemli bir mineral. Bağışıklık sisteminin güçlenmesinde önemli rol oynayan eser elementi olarak nitelendiriliyor. Bu özelliği sayesinde de sizi soğuk algınlığı ve gribe karşı koruyor.

    NASIL ETKİ EDİYOR?

    Enfeksiyonun vücuttan daha kolay atılmasını sağlamak için, özellikle mukozanın kendini yenileme yeteneğini güçlendiriyor, bağışıklık hücrelerinin işlevlerini destekliyor.

    NE ZAMAN TÜKETİLMELİ?

    Soğuk algınlığından yakınan herkes çinko içeren besinlerden yararlanmalı. Bu hastalık; boğaz ağrısı, hapşırık ve burun akıntısıyla seyrettiği gibi, ciltte sivilce oluşumuna da yol açıyor. Hücre yenilenmesine destek veren çinko, aynı zamanda cildinizin hasar görmesini de engelliyor. Dolayısıyla hem sağlığınızı ve hem de cildinizi korumak için, çinko içeren besinleri, hiçbir şikayetiniz olmasa bile düzenli olarak tüketmenizde yarar var.

    - Advertisement -

    NE KADAR TÜKETMELİ?

    Uzmanlara göre; günde 15 mg. çinko almanız şart.

    HANGİ BESİNLERDE BULUNUYOR?

    Susam, istridye, karides, mısır, sığır eti, kuru fasulye, peynir, sütsüz çikolata, yumurta, brokoli çinkodan zengin besinler arasında yer alıyor. Çinko içeren preparatları ise, eczane ya da doğal ürünler satan yerlerden bulabilirsiniz.

    AMİNO ASİT

    Enerji dengesi, vücut dokusu ve vücudun enfeksiyonlardan korunmasında önemli rol oynayan proteinin yapı taşlarını oluşturuyor.

    NASIL ETKİ EDİYOR?

    Besinlerle aldığımız proteinler, bazı kimyasal işlemlerden geçirilerek yapı taşları olan amino asitlere ayrılıyor. Kazanılan bu amino asitler de vücutta pek çok amaca yönelik olarak değişik diziler haline getiriliyor. Aminoasitler, merkezi sinir sisteminde nörotransmitterler (bilgi taşıyıcı özel yapılar) rolünü de üstleniyor.

    NE ZAMAN TÜKETİLMELİ?

    Aşırı efor sarf ettiren spor, iş yaşantısı ya da diyet nedeniyle protein eksikliği ortaya çıktığında. Organizmayı güçlendirmek için birkaç hafta tüketmenizde yarar var.

    NE KADAR TÜKETMELİ?

    Dengeli bir günlük beslenme, vücudun protein üretimi için gerekli olan amino asitleri almanızı sağlar. Eğer dengesiz besleniyorsanız, yine doktorunuzun önerdiği miktarda tüketin.

    HANGİ BESİNLERDE BULUNUYOR?

    Yumurta, et, süt gibi hayvansal besinlerde bol miktarda bulunuyor.

    EKİNEZYA

    Anavatanı Kuzey Amerika olan ekinezya, Avrupa’da kültürü yapılan mor çiçekli ve lifli yapıda kökleri olan bir bitki. Son 30 yılda, özellikle Alman araştırmacılar tarafından yapılan klinik çalışmalar sonucunda, yaşlı bilginlerin ilaç sandıklarından çıkarak şifalı bitkiler arasında ön plana çıktı.

    NASIL ETKİ EDİYOR?

    Nezle ve grip gibi bulaşıcı enfeksiyonlara karşı bünyenin savunmasını sağlayan “interferon”adlı maddenin üretimini artırarak bağışıklık sistemini uyarıyor. Mentol damarları genişleterek önce bir soğukluk hissi oluşturuyor ve ardından analjezik etkisini gösteriyor. Böylece boğaz ağrılarının giderilmesine yardım ediyor.

    NE ZAMAN TÜKETİLMELİ?

    Özellikle soğuk algınlığına yakalanıldığında tercih ediliyor. Tüberküloz, multipl skleroz ve kollajen doku hastalarının kullanmaması gerekiyor.

    NE KADAR TÜKETMELİ?

    Gerektiği taktirde, bir pastili ağızda eriterek kullanın. Günde en fazla 16 adet tüketin. Sürekli olarak 8 haftadan fazla kullanmayın.

    ANTİOKSİDANLAR

    Vücut hücreleri tarafından üretildiği gibi, besinlerle de alınan bir grup kimyasal madde olarak adlandırılıyor. Betakaroten, E ve C vitaminleri antioksidan olarak işlev görüyor.

    NASIL ETKİ EDİYOR?

    Soluduğumuz havadaki oksijen, vücut içinde serbest radikaller adı verilen ve toksik etki gösteren bazı maddelerin oluşmasına yol açıyor. Antioksidanlar da, serbest radikallere karşı etki göstererek bu faktörlerin vücuda zarar vermesini önlüyor.

    NE ZAMAN TÜKETİLMELİ?

    Bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için, her gün düzenli olarak antioksidan etkiye sahip besinleri tüketmenizde yarar var.

    NE KADAR TÜKETMELİ?

    Yapılan çalışmalara göre; alınan miktar arttıkça koruyucu etki daha da fazlalaşıyor. Uzmanlar, günlük C vitamini ihtiyacının 50 – 60 mg arasında olduğunu belirtiyor. Bu doz, E vitamini için 8 – 10 mg, betakaroten içinse 6 ile 20 mg arasında değişiyor.

    bağışıklığınız var mı

    VİTAMİN-MİNERALLER

    Vitaminler ve mineraller, vücut hücrelerindeki kimyasal işlevlerin aksamadan gerçekleşebilmesi için vazgeçilmez olan ve alınması şart organik bileşikler olarak nitelendiriliyor. Organizmanın kendisi tarafından üretilmediği için de besinlerle ya da vitamin takviyesiyle alınmalı. Özellikle C vitamini bakterilere karşı savaşan savunma hücrelerine nüfuz ediyor ve vücudu zararlı maddelere karşı koruyor. Dolayısıyla, hastalıklardan korunmak için, portakal ve biber gibi C vitamini içeren besinleri sofranızdan eksik etmeyin.

    NASIL ETKİ EDİYOR?

    Vitamin ve mineraller, organizmanın normal işlevlerinde gerekli olan enzimlerin aktif hale geçmesine, kanda asit – baz dengesinin oluşmasına, sinir ve kasların özel görevlerini yerine getirmesine, kan hücrelerinin yapılanmalarına destek veriyor.

    NE ZAMAN TÜKETİLMELİ?

    Hamilelikte, emzirme döneminde, aşırı efor gerektiren sporlarda, menopoz döneminde, kilo vermek için diyet yapıldığında, vejetaryen beslenme tipinde, çocukluk döneminde.

    NE KADAR TÜKETMELİ?

    Vitamin ve mineral takviyesi mutlaka doktor kontrolünde alınmalı. Çünkü vücuttan atılan vitaminlerin fazla alınması zarar vermese de, depolananların aşırı miktarda alınması ciddi sorunlar yaratabiliyor. Sağlığınızı korumak için doktorunuzun önerdiği miktarlarda tüketin.

    HANGİ BESİNLERDE BULUNUYOR?

    Limon, portakal, greyfurt, kivi, brokoli, biber ve lahana gibi sebze meyveler C vitamini yönünden oldukça zenginler.

    İLGİLİ İÇERİKLER



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz