Diğer
    Ana SayfaYemekBahar salataları

    Bahar salataları

    -

    nisan-2013-yemek-resim-5Hardallı, pastırmalı yeşil salata
    Malzemeler (4 kişilik)

    ● Birer çukur yemek tabağı dolusu bebek ıspanak, tere, roka, kıvırcık salata
    ● 3-4 adet minik kırmızı turp
    ● 4-5 dilim kurutulmuş portakal
    ● Bir tatlı kaşığı keten tohumu
    ● Bir çorba kaşığı ay çekirdeği içi
    ● 4-5 dilim çemensiz pastırma
    Sos için:
    ● 1 yemek kaşığı hardal
    ● 2 yemek kaşığı taze limon suyu
    ● 1 yemek kaşığı doğal sirke
    ● 2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
    Yapılışı:
    Yeşil otları iyice yıkayıp salata kurutucusu ile kurutun. Elinizle iri iri parçalayıp genişçe bir kaba koyun. Temizlediğiniz turpları ince ince dilimleyin, portakal kabuklarını elinizle parçalara ayırın ve yeşilliklere ekleyin. Sos malzemelerini bir kasede iyice karıştırın. Otların üzerine sosu, keten tohumunu ve ay çekirdeklerini dökün, tahta kaşıklarla nazikçe karıştırın. Sosun eşit şekilde dağılmasını sağlayın. Salatanıza tuz eklemeyin. Hardal ve pastırmanın tuzu yeterli gelecektir, ekstra tuz eklemeyin.
    Pastırmaları kabaca doğrayıp üzerine serperek servise hazır hale getirin.

    Ispanağı pişirerek besin değerlerini yok etmek zorunda değilsiniz. Körpe ıspanaklar salataya en az kıvırcık, roka kadar yakışıyor. Koyu yeşil yapraklı bu sebze bol miktarda klorofil, A, C, K vitamini, iyot, demir ve kalsiyum içeriyor.

    Keten tohumu sindirim sistemi için çok faydalı, üstelik Omega 3 yağ asitleri yönünden de çok zengin. Salatanızdan eksik etmeyin.

    nisan-2013-yemek-resim-6Nar taneli, armutlu roka salatası
    Malzemeler (4 kişilik)

    ● Yarım kase nar tanesi
    ● 2 yemek kaşığı maydanoz, ince kıyılmış
    ● 1 sap taze soğan, ince kıyılmış
    ● 1/2 yemek kaşığı portakal kabuğu rendesi
    ● 2 kaşık sızma zeytinyağı
    ● 1 kaşık nar ekşisi
    ● 1 kaşık doğal sirke
    ● 1/2 tatlı kaşığı bal
    ● 1/2 tatlı kaşığı hardal
    ● 1 bağ roka, yıkanmış, kurutulmuş
    ● 1-2 olgun armut, dilimlenmiş
    Yapılışı:
    Taze soğan, nar taneleri, maydanoz ve portakal kabuğunu bir kapta karıştırın.
    Zeytinyağı, nar ekşisi, sirke, bal ve hardalı iyice karıştırıp sos haline getirin. Rokaları bu sosla harmanlayın. 4 ayrı tabağa bölüp üzerlerine birkaç dilim armut koyun. En üste de nar taneleri ile hazırladığınız karışımı paylaştırın. Taze olarak hemen servis edin.

    Salatalarınızı tuz eklemeden hazırlamayı deneyin. Limon, sirke, balsamik sirke veya nar ekşisi gibi soslar salataya tat katarak tuz ihtiyacını azaltıyor. En tuzlu damaklar bile salatayı bu sayede çok az tuzlu ya da tuzsuz yiyebilir.

    - Advertisement -

    Aytaç Özkardaş Gozzi
    Fotoğraflar: Ozan Kutsal

    Formsanté Dergisi Nisan 2013 Sayısı



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz