Baklagiller soframızda…

baklagiller-soframizda

baklagiller-soframizdaEtli kuru fasulye, nohut ya da mercimek… Hem lezzetli, hem de son derece sağlıklı bir besin grubu olan baklagillerle çok özel mönüler hazırladık. Üstelik, düşük kalorili bu yemekler için fazla zaman harcamanız da gerekmiyor!

MERCİMEKLİ BİBER DOLMASI

2 kişilik malzeme:
2 adet kırmızı dolmalık biber,
2 adet soğan,
2 yemek kaşığı zeytinyağı,
60 gr. yeşil mercimek,
1 adet defne yaprağı,
60 gr. pirinç,
tuz, biber,
2 yemek kaşığı kıyılmış maydanoz,
2 çay kaşığı limon kabuğu

1- Fırınınızı 180 derecede ısıtın. Biberleri iyice yıkadıktan sonra, saplarıyla beraber uzunlamasına ikiye bölün. Biberleri, önceden ısıttığınız fırında, kabukları kahverengi olana kadar pişirin.
2- Soğanların kabuklarını soyup, dilimledikten sonra bir yemek kaşığı zeytinyağıyla tavada çevirin.
3- Mercimeği soğuk suyla yıkayıp, süzgeçten geçirin. 400 ml. su ve defne yapraklarıyla beraber iyice kaynattıktan sonra 15 dakika kadar kısık ateşte pişirin.
4- Bir adet soğanı, pirinçle birlikte mercimeğe ilave edip, karıştırarak 15-20 dakika daha ısıtın.
5- Diğer soğanı da kalan yağla birlikte pembeleşinceye kadar çevirin.
6- Mercimeğin üzerine tuz ve biber serpin. Biberleri de fırından çıkarıp içlerini mercimekle doldurun. Kızarttığınız soğanlarla birlikte, maydanoz ve limon kabuğu karışımını da biberlerin üzerine ekleyerek servis yapın.

Kişi başına: 360 kcal, 12 gr. yağ

Hazırlanışı: 30 dakika

baklagiller-soframizda2AVOKADOLU NOHUT SALATASI
2 kişilik malzeme:
200 gr. kızartılmış dolmalık biber,
250 gr nohut,
1 adet kırmızı biber,
1 diş sarımsak,
1 avuç kişniş yaprağı,
50 gr. frenk turbu,
1 adet domates (150 gr.),
1 adet avokado (250 gr.),
4 yemek kaşığı limon suyu,
50 gr. çekirdeksiz yeşil zeytin,
1 yemek kaşığı zeytinyağı,
2 yemek kaşığı sirke,
3 yemek kaşığı sebze suyu,
tuz, biber

1- Biberleri, yağını süzdükten sonra ikişer santim kalınlığında dilimleyin.
2- Kırmızı biberleri yıkayıp, uzunlamasına ikiye bölün ve sapıyla çekirdeğini ayırdıktan sonra iyice kıyın.
3- Kişniş yapraklarını da yıkayıp kuruttuktan sonra iyice dövün. Frenk turbunu temizleyip yıkadıktan sonra kurutun.
4- Domatesi dörde bölüp sapını ve çekirdeklerini çıkardıktan sonra ikişer cm’lik parçalar halinde kesin.
5- Avokadoyu uzunlamasına kesip, çekirdeklerini çıkarın ve kabuğunu ayırın. Üzerine iki yemek kaşığı limon suyu döktükten sonra iki ya da üç santimlik parçalar halinde kesin. Zeytinleri yıkayıp kurutun ve dörde bölün.
6- Kırmızı biber, sarımsak ve kişnişi, kalan limon suyu, yağ, sirke ve sebze suyuyla karıştırıp, tuzlayın.
7- Nohudu süzgeçten geçirin, soğuk suyla yıkayın ve iyice kurulayın.
8- Biber, domates, avokado, zeytin, frenk turbu ve nohudu bir kase içinde, önceden hazırladığınız kırmızı biber-kişniş karışımıyla karıştırın. Üzerine tekrar tuz ve karabiber serptikten sonra servis yapabilirsiniz.

Kişi başına: 535 kcal, 36 gr. yağ
Hazırlanışı: 15 dakika

KURU FASULYELİ KABAK ÇORBASI
2 kişilik malzeme:
2 adet arpacık soğanı (70 gr.),
1 diş sarmısak,
1 adet yeşil biber,
1 yemek kaşığı zeytinyağı,
1 avuç maydanoz,
içi boşaltılmış 1/2 kabak.
250 gr. sebze suyu,
50 gr yeni kaşar peyniri,
250 gr. kuru fasulye,
2 yemek kaşığı limon suyu,
tuz, karabiber

1- Arpacık soğanı ve sarmısağın kabuklarını soyup, havanda iyice dövün.
2- Biberi yıkayıp önce uzunlamasına, sap ve çekirdeklerini ayırdıktan sonra ise küp şeklinde kesin.
3- Arpacık soğanı, sarmısak, yeşil biber ve maydanozu yağlı tavada 2-3 dakika hafif ateşte sote edin. Kabağı ve sebze suyunu da bu karışıma attıktan sonra 8-10 dakika daha pişirin.
4- Tüm malzemeleri mikser yardımıyla püre haline getirin. 20 gr. yeni kaşar peynirini rendeleyip, kalanı düzgünce dilimleyin. Rendelenmiş peynir, konserve fasulyeleri de çorbanın içine ekleyerek kısa bir süre ısıtın.
5- Çorbanıza isteğe göre limon suyu, tuz veya karabiber ekleyerek, dilimlenmiş peynirle servis yapın.

Kişi başına: 305 kcal, 16 gr. yağ

Hazırlanışı: 20 dakika

CHILI CON CARNE
2 kişilik malzeme:
1 yemek kaşığı zeytinyağı,
100 gr. soğan,
1 diş sarımsak,
1 adet kırmızı biber,
1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber,
1 tatlı kaşığı kimyon,
400 gr. rendelenmiş domates,
2 yemek kaşığı domates ezmesi,
1 tatlı kaşığı limon kabuğu,
250 gr. kuzu kıyması,
250 gr. Meksika fasulyesi,
yoğurt, cips, tuz, karabiber,

1- Bir yanda büyük bir tavada yağı kızdırırken, diğer yanda sarmısak ve soğanların kabuklarını ayıklayın. Soğanları küp şeklinde kesip, sarmısağı havanda iyice dövün. Biberi yıkayın, çekirdeklerini çıkartın ve küp şeklinde kesin.
2- Soğan, sarımsak ve biberi kısık ateşte 2-3 dakika sote edin. Ardından üzerine kırmızı biber ve diğer baharatları ekleyerek kızartmaya devam edin.
3- Rendelenmiş domates, domates ezmesi ve limon kabuğunu da karışıma ekleyip kaynatın. İsterseniz tuz ve karabiber de ilave edebilirsiniz.
4- Kıymayı bir kaşık yardımıyla ezerek karışıma ekleyin. Fasulyeleri de ekleyerek 15-20 dakika kısık ateşte pişirin.
5- Yoğurt ve cipsle servis yapın

Kişi başına: 375 kcal, 15 gr. yağ

Hazırlanışı: 30 dakika

YORUM YAZIN

Please enter your comment!
Please enter your name here