Diğer
    Ana SayfaSağlıkBaşınız neden ağrıyor?

    Başınız neden ağrıyor?

    -

    Migren hastalarının yaklaşık yüzde 90’ı hastalık nedeniyle yaşam kalitesinin azaldığından yakınıyor. Birçoğu da doktora gitmediği için hastalığından ve tedavi yollarından haberdar değil. Yaşamın her alanını etkileyen migren, birçok faktörün etkisiyle ortaya çıkıyor. Güneş ışığı, özellikle yaz aylarında migren ataklarını tetikleyen faktörlerin başında yer alıyor. Siz de yaz aylarında artan baş ağrılarınızdan şikayetçiyseniz önerimiz, öncelikle baş ağrınızın türünü belirlemeniz.

    GÜNEŞ BAŞ AĞRILARINI ARTTIRIYOR

    Güneş ışığı, migren ağrılarını başlatan faktörler arasında ilk sıralarda yer alıyor. Stres, açlık, uykusuzluk gibi tetikleyici nedenler ise migren kadar, her zaman migren ile karıştırılan gerilim tipi baş ağrısı için de söz konusu.

    İşte bu yüzden parlak ışık, özellikle migrene özgü bir tetikleyici olduğu için baş ağrısının çeşidinin belirlenmesi açısından büyük önem taşıyor. İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Betül Baykan, ”migren hastalarının güneş ışığına karşı duyarlı olduklarını belirterek, Baş ağrısı çekerken ışıktan rahatsız olmak ve ışıktan kaçınmak isteği migrenin belirtilerinden biridir. Bu duruma tıp dilinde fotofobi adı veriliyor. Buradaki ışık, genelde güneş ışığı olabileceği gibi, diğer yapay güçlü ışıklar da olabilir. Fotofobi varlığı, uluslararası baş ağrısı sınıflamasında migrene işaret eden çok önemli kriterlerden biri olarak kabul edilmiştir. Fotofobi nedeniyle migrenli hastalar karanlık ortamlara kaçarak ağrılı dönemi atlatmaya çalışırlar” diye konuştu.

    Baykan, fotofobisi olan hastaların tedavisi hakkında şöyle bilgi verdi:

    - Advertisement -

    ”Migrende fotofobi sadece bir belirtidir ve tek başına bir tedavisi yoktur. Ancak etkili bir atak tedavisi ve yaşam kalitesi bozulmuş hastalarda sürekli verilen koruyucu tedavi ile tüm ataklar azaltılabilmektedir.”

    BİLİNÇSİZ AĞRI KESİCİ KULLANIMI

    Baş ağrıları günlük yaşam aktivitelerinizi tamamen durdurmasa da aksamalarına sebep olur; hatta yaratıcılığınızı bile engelleyebilir. En önemli sorun ise, hemen ağrı kesicilere başvurmanızdır. Bilinçsiz ağrı kesici kullanımı migren ataklarının kronikleşmesine neden oluyor. Bu yüzden ilaçların doktor kontrolünde kullanılması gerekiyor. Aksi takdirde azalmasını beklediğiniz ağrılarınız şiddetlenerek artabilir.

    BAŞ AĞRILARINIZI TANIYIN

    Migren ağrıları

    Migren ağrıları, başınızın belirli bir bölgesinde mide bulantısıyla gelen hafif bir hassasiyet ve sanki nabız atıyormuş gibi bir zonklama ile başlıyor. Ağrı sadece belli bir bölgede sabitse, büyük ihtimalle migren ağrısı oluyor. Bu ağrı, beyin sinirlerinin aşırı uyarıldığı durumlarda (atladığınız öğünlerden strese kadar hemen hemen her şeyde) ortaya çıkabiliyor. Beyindeki kan damarları genişleyerek ağrıya sebep oluyor. Migreni olanların yüzde 15′;i, ağrı başlamadan önce atakları fark edebiliyor. Baş ağrısı uzmanları, görüntüde keskin çizgiler, noktalar, parlak ışıklar ya da dalga görülebileceğini söylüyorlar. Migren ağrıları ortalama 24 saat sürüyor. Bu ağrıların önüne geçebilmek için migren tedavisinde yaygın olarak kullanılan kan damarlarını düzenleyen ilaçların doktor kontrolünde kullanılması öneriliyor.

    Strese bağlı baş ağrıları

    Yetişkinlerin yüzde 80’i, strese bağlı ortaya çıkan baş ağrılarını deneyimlemiştir ve bu baş ağrıları herhangi bir yerde (alın, başın arka kısmı, şakaklar, hatta boynunuzun üst kısmında) görülebilen türdendir.

    Adet dönemi artan ağrılar

    Adet döneminde vücudunuzdaki östrojen hormonu her zamankinden daha fazla yükseliyor.
    Araştırmacılar, hormon değişiminin kan damarlarının genişlemesine ve baş ağrılarının görülmesine neden olduğunu söylüyor. Kadınlarda görülen baş ağrılarının yüzde 60’ı, adet dönemine bağlı olarak ortaya çıkıyor. Bu tür baş ağrılarını önlemek için, adet görmeye başlamadan 1-2 gün önce doktorunuzun önereceği ağrı kesicileri kullanmaya başlayabilirsiniz.

    TELEVİZYON IŞIĞI MİGRENLİ ÇOCUKLAR
    İÇİN ZARARLI

    Giderek artan bilimsel çalışmalar, migrenin, aslında çocuklarda ve ergenlik çağındaki gençlerde de sıkça görüldüğünü, okuldan kayıplara ve derslerde başarısızlığa yol açtığını gösteriyor. Özellikle düzensiz yaşamak, kötü beslenme alışkanlıkları, aşırı televizyon izlenmesi ve bilgisayar kullanımı çocuklarda baş ağrısı ve migren sıklığını giderek artan bir sorun durumuna getiriyor.



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz