Beslenme ömür boyu sürdürülecek bir alışkanlık fakat özel günlerde, davetlerde, bayramlarda beslenme düzeni bozuluyor. Hem beslenmenizi hem de ramazan sonrası hayatınızı düzenlemek için bazı hususlara dikkat etmek gerekiyor. Bayram sonrası beslenme nasıl olmalı? Uzman Diyetisyen Perihan Kılıç bayram sonrası beslenmenin nasıl olmasına gerektiğine ilişkin bilgiler verdi ve3 günlük örnek beslenme programı hazırladı.
- Yoğun çalışma temposu sonrası tatilde güzel yemeklere dayanamayıp yemiş sonrasında da pişman hissediyor olabilirsiniz. Bayramda 1-3 kilo aldıysanız hemen sağlıklı beslenme programına başlayarak verme zamanı. Yeni alınan kiloyu vermek daha kolaydır. Battı balık deyip yemeye devam edilmemeli, şok diyetler, detoks suları ile bir hafta boyunca sürdürülebilir olmayan diyetler yapmak yerine kişiye uygun sağlıklı beslenme programı uygulanmalıdır.
- Yatmadan önce veya kalkınca yapılacak ilk şeyin su içmek olmalıdır.
- Öğünleriniz arasında 2.5-3 saat olmasına dikkat edin, maksimum 4 saat olsun. Son ara öğünü yatmadan 2 saat önce yapmış olmaya, yemekleri yavaş, küçük porsiyonlarda tüketmeye özen gösterin.
- Akşam yemeklerinizi çorba, salata, yoğurt gibi hafif öğün ile geçirebilirsiniz.
- Az yağlı ve az tuzlu yemekleri pişirip baharatla lezzetlendirebilirsiniz.
- Ayran; sıvı, elektrolit dengenizi toparlamayı sağlar.
- Tatil boyunca hamur işi, şerbetli tatlılar nedeniyle sebze-meyve tüketiminin azalmış olabilir. Antioksidan içeriği yüksek taze meyve-sebze tüketimi toksinleri atmaya yardımcı olur. Sebze yemekleri bağırsaklarda gaz oluşmasına neden olursa; yaparken kimyon, kekik kullanın. Yemeklerin ardından rezene çayı içebilirsiniz.
- Dondurma alternatifi olarak meyveleri dondurarak tüketebilirsiniz. Siyez bulguru, maş fasulyesi, kinoa ile yapılmış salata yanında ayran ile menü hazırlayabilirsiniz. Ayran; sıvı, elektrolit dengenizi toparlamayı sağlar. Günlük 2,5-3 litreye yakın su içmeye özen gösterelim. Suyun tadını sevmiyorsanız tarçın, salatalık, fesleğen ekleyebilirsiniz.
- Bayram tatili sonrası hafta sonunda hafif kahvaltı yaptıktan sonra kendinize doğada yürüyüş hediye edebilirsiniz. Haftada 2-3 gün 45 dakikalık tempolu yürüyüş yapmayı unutmayalım. Egzersiz ek kalori yakmamızı sağlayarak kilo vermemizi kolaylaştıracaktır.
- Hızlı kilo vermek için yapılan diyetler yaşam tarzı değişikliği sağlamaz. Bu nedenle kalıcı olmaz. Normal beslenme düzenine dönüldüğünde daha fazla kilo alımı başlar. Hızlı kilo vermek kan şekeri düzensizlikleri, kalp- damar hastalıkları, böbrek hastalıkları gibi sağlık sorunlarına yol açar. Alışkanlıklar bir anda değil, zamanla yavaş yavaş değişir. Sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanarak kalıcı kilo vermek mümkün. Porsiyon ölçülerine dikkat ederek, gün içinde değişimler yaparak ve daha aktif bir hayat sürerek kilo kontrolü sağlayabilirsiniz.
Bayram tatili sonrası 3 günlük örnek menü
1. Gün
Kahvaltı: ½ avokado + 1 dilim peynir+ roka, maydanoz
Öğle yemeği: maş fasülyeli salata+ cacık
Ara öğün: 4 adet çilek
Akşam yemeği: ızgara balık+ roka salatası
2. Gün
Kahvaltı:2 kaşık yulaf+ 1 meyve+1/2 bardak süt+tarçın
Öğle yemeği: 1 kase sebze çorbası+ yoğurt
Ara öğün: 1 küçük elma + beyaz çay
Akşam yemeği: 5 kaşık kinoa + pancar salatası+yoğurt
3. Gün
Kahvaltı:1 yumurtalı mantarlı omlet+ çeri domates+salatalık
Öğle yemeği: zeytinyağlı sebze yemeği+2 kaşık yoğurt
Ara öğün: 6 adet çiğ badem + yeşil çay
Akşam yemeği: peynirli avokadolu cevizli salata + yoğurt
- Ayda 3 kilo verdiren Ramazan Diyeti
- İdeal kilo nasıl hesaplanır? İdeal kilo kaç olmalı?
- 1 ayda 10 kilo verilir mi?
- Aç kalmadan kilo verilmez! İşte sebebi!